Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Moja pierwsza Alfa Romeo - Porady

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Na ten moment - BRAK

Question Moja pierwsza Alfa Romeo - Porady

Cześć wszystkim,

Tak jak wskazuje tytuł tematu - Stoję przed kupnem swojej pierwszej Alfy Romeo.
    Mój wybór padł na model 147 z silnikiem 1.9JTD.

Pojazdu szukam juz naprawdę z drugi miesiąc i nadal nic... Staram się być mega przezorny i podchodzić z dużym dystansem do ofert które wydają mi się być mocno przekoloryzowane.
    Przykładowo nie biorę pod uwagę samochodów sprowadzanych których historii serwisowania nie mogę sprawdzić

Przechodząc do rzeczy - natrafiłem wczoraj na pewną ofertę: (OTOMOTO)oferta/alfa-romeo-147-150km-uczciwy-stan-uczciwy-prywatny-sprzedajacy-ID6yPq9W.html.
    Po dogłębnej analizie tej oferty mam trochę mętlik w głowie -> Pierwszy raz natrafiłem na ofertę z takim opisem, z taką ilością zdjęć i wgl.
    Natomiast jako że nie jestem specem od motoryzacji to ciężko mi się w jakiś sposób do niej dostosować?

Chciałbym się was poradzić zadając kilka pytań.
    1) Podstawowe - Jak Wy oceniacie ten pojazd?
    2) Ile mogą mnie wynieść ewentualne naprawy lakierniczo/blacharskie?
    3) Inne uwagi.

Z góry dziękuję za pomoc w zakupie mojej pierwszej AR
    Pozdrawiam i życzę miłego Weekendu!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Siema, możesz dodać się do grupy na FB i napisać posta, na pewno będziesz mieć kilka ofert i możesz kupić w fajnym stanie od alfaholika. Nie ważne jakie auto kupisz i tak na pewno będziesz coś musiał zrobić, pierwsze patrz na stan podłogi czy nie jest zardzewiała/zgnita, kolejno nadkola, silnik, wnętrze. Spokojnie kiedyś przyjdzie taki dzień że trafi się fajna oferta i kupisz samochód nie ma co się spieszyć. Jeśli chodzi o aukcje to przypominam sobie że ktoś wrzucał tą aukcję na grupie na fb. Możliwe że jest od alfaholika

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał Wesoły_Kr Zobacz post
    Niekoniecznie.
    Prawda Nie jeden kupił zadbane auto od Alfaholika, które okazało się miną.

Auto
    Na ten moment - BRAK

Domyślnie

Cześć wszystkim,
    Na dniach będę wiedział coś więcej na temat ww. alfy
    Liczę na to że tym razem będzie to, to czego szukam...

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Prawda Nie jeden kupił zadbane auto od Alfaholika, które okazało się miną.
    Nie każdy na tym forum jest prawdziwym alfaholikiem niestety

Ja przy zakipie kierowałem sie historią serwisową, każdy wpis w książce musiał być potwierdzony telefonem i rozmową z serwisem. Na 10 sprawdzanych aut tylko 2 miały prawdziwą książkę serwisową . Ja ten etap miałem za sobą to wiadomo oględziny na żywo (czujnik lakieru, silnik, skrzynia, zawieszenie), w każdym samochodzie będzie cos do zrobienia, u mie np. nie działa wycieraczka tył i podświetlenie panelu wentylacji niby pierdoły ale też mozna się przyczepić.
    Cierpliwości a napewno znajdziesz coś godnego uwagi, nigdy nie napalaj sie bo wtedy wszystkiego nie zauważysz.
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Auto
    Audi

Domyślnie

Cześć wszystkim!
    Pozwolę sobie tu wrzucić mój post

W ostatnim czasie mój VAG poleciał po całości i podjąłem decyzję o zmianie samochodu. Alfy zawsze mi się podobały ale teraz dopadł mnie wirus
    Rozmyślając nad potencjalnym samochodem przypomniałem sobie o ślicznym kompakcie o nazwie 147. Na chwilę obecną nie biorę niczego poza nią pod uwagę ze względu na to, że w tym budżecie z tym wyposażeniem oraz z tym wyglądem nie znajdę nic tak oryginalnego jak 147.
    Nie miałem kompletnie nic wcześniej do czynienia z tymi samochodami i w ostatnim czasie przesiaduje w internecie szukając informacji na temat tego samochodu.

Interesuje mnie Alfa Romeo 147 1.9 JTDM 150 konna po lifcie. Ostatnio pojechałem taka obejrzeć ale to był istny szrot z 2007 roku nie będę się rozpisywał co było nie tak.

Chciałbym Was zapytać jak Wam się spisuja te autka bo nie ukrywam, że mam czasami dylematy czy aby na pewno jest warto kupić takie autko.
    Interesowały by mnie też pewne informacje...
    Na portalach aukcyjnych jest problem znaleźć taką alfe z przebiegiem 200 - 250 tys wydaje mi się to trochę podejrzane bo chcąc nie chcąc jest to diesel który ma ok 10 lat...
    Gdzie znajduje się jakaś nalepka z kodem silnika skrzyni itp (czy w ogóle taka istnieje)
    Czy istnieje jakiś okres od którego 147 z jtd były wpuszczane z dpfami czy to zależało od klienta czy ma być dpf czy nie?
    Czy wersja 120 konna również jest godna uwagi? Pod względem osiągów.
    Jak u Was spisuje się zawieszenie wielowahaczowe i czy są duże koszty napraw?

Ogólnie jeśli macie jakieś ciekawostki uwagi czy inne informacje dotyczące kupna/eksploatacji tego autka, które być może mogły by mi się przydać to będę bardzo wdzięczny; ) Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Auto
    ---

Domyślnie

Gdzie znajduje się jakaś nalepka z kodem silnika skrzyni itp (czy w ogóle taka istnieje)
    Na lewym kielichu i tej "belce", zaraz przy uchwycie podnoszenia maski. Na pewno zauważysz.

Czy istnieje jakiś okres od którego 147 z jtd były wpuszczane z dpfami czy to zależało od klienta czy ma być dpf czy nie?
    Bodajże od 2006 wypuszczali z DPF, ale można było mieć fabrycznie bez, u mnie 2008r. nie ma filtra cząstek stałych, ale obiło mi się o uszy, że wtedy są dwie sondy lambda(niepotwierdzone)

Czy wersja 120 konna również jest godna uwagi? Pod względem osiągów.
    Jest, po chipie na ~150KM może mieć nawet większy moment obrotowy, niż seryjna 150. To już sprawa bardzo indywidualna.

Jak u Was spisuje się zawieszenie wielowahaczowe
    Dobrze, dopóki się nie zepsuje. Tylko sprawdzone produkty z wyższej półki zapewnią większą szansę na długą i bezawaryjną jazdę.
    Żadne chińczyki nie wchodzą w grę.
    U mnie Lemforder u góry przejechał od kupna 9000km i na razie nie ma z nim żadnego problemu. Nie muszę mówić, że zawieszenie jest dość sztywno zestrojone.

Auto
    Audi

Domyślnie

Dzięki za informacje
    Przypomniałem sobie jeszcze o paru pytaniach...

W jaki sprzęt powinienem się zaopatrzyć przed oględzinami (chodzi mi o program i złącze diagnostyczne aby połączyć się i odczytać pamięć błędów i parametry z komputera)

Słyszałem ze w Alfie z komputera można wyczytać zapis przebiegu samochodu nie mający nic wspólnego z tym co widzimy na zegarach. Jak ten przebieg odczytać? I czy jest to wiarygodne? Bo wydaje mi się ze ten zapis również można sfalszowac.

Ile kosztuje w ASO usługa sprawdzenia technicznego całego samochodu tj silnika, zawieszenia, układu napędowego, układu hamulcowego itp.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia