Strona 187 z 275 PierwszyPierwszy ... 87137177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,861 do 1,870 z 2746

Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Który przepis stwierdza, że nie można zdemontować wyposażenia dodatkowego, nieobowiązkowego?

A to czy są potrzebne to też sprawa dyskusyjna. Robiąc średnio 25 tysięcy rocznie świateł przeciwmgielnych przednich używałem może z 2 razy na rok.

A co do Twojej prośby to akty prawne na które się powoływałem, podałem Ci, więc reszta należy do Ciebie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Cytat Napisał Mikoon Zobacz post
    Mijają 2 lata od kiedy pierwsze osoby z forum zamontowaly Duolighty.Jak Wam się sprawują na dzień dzisiejszy ?
    Czyli mi pewnie też dobija 2 lata na Duolightach. Bez zarzutu, złego słowa nie mogę powiedzieć.

makarov
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    A co do Twojej prośby to akty prawne na które się powoływałem, podałem Ci, więc reszta należy do Ciebie.
    Wskaż mi więc miejsce, w których je podałeś, poza tym wskaż pomiar takich świateł, który nie pełnia warunków, o których pisałeś, bowiem jedno nie wyklucza drugiego.

A to czy są potrzebne to też sprawa dyskusyjna. Robiąc średnio 25 tysięcy rocznie świateł przeciwmgielnych przednich używałem może z 2 razy na rok.
    Może dla Ciebie

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał makarov Zobacz post
    Czyli, złamałeś prawo, ponieważ w kwestii oświetlenia, samochód ma posiadać takie, na jakie został homologowany, czyli jeśli fabrycznie był wyposażony w światła przeciwmgielne, to zastępując je światłami do jazdy dziennej, zmieniłeś jego fabryczne wyposażenie w kwestii oświetlenia zewnętrznego, a więc przy równie upierdliwym diagnoście, mógłbyś zostać odesłany z kwitkiem, co jest, w życiu równie prawdopodobne, jak sprawdzanie przez niego przełącznika świateł, ale jak chcesz to podam Ci adres stacji, na której mogliby to zrobić, czyli porównać wyposażenie fabryczne z rzeczywistym
    Podaj przepis, który zabrania demontażu nieobowiązkowego wyposażenia samochodu.
    Poza tym zakres badania technicznego jest ściśle określony, reguluje go przytaczana już przeze mnie ustawa i nie ma tam żadnego zapisu, na podstawie którego diagnosta mógłby mnie odesłać z kwitkiem. Nie ma czegoś takiego jak porównywanie wyposażenia fabrycznego z rzeczywistym.

Wskaż mi więc miejsce, w których je podałeś (...)
    Nie. Podawałem już je co najmniej raz.

Może dla Ciebie
    Dla ustawodawców jak widać również, skoro do tej pory światła przeciwmgielne przednie do tej pory nie zostały uznane za wyposażenie obowiązkowe.

makarov
    Gość

Domyślnie

Nie. Podawałem już je co najmniej raz.
    Bzdura, podałeś na zasadzie - Prawo o ruchu drogowym, a przepis znajdź sobie sam, następnie stwierdziłeś, że nie masz linka, bo przeglądałeś to na tablecie.

Dla ustawodawców jak widać również
    Ok, w takim razie dla Ciebie i ustawodawców.

A, "fabryka" uznała, że są przydatne i dlatego je zamontowała.

Podaj przepis, który zabrania demontażu nieobowiązkowego wyposażenia samochodu.
    To jest tak, że w miejscu, gdzie powinny być światła przeciwmgłowe, samowolnie zainstalowałeś światła do jazdy dziennej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Bzdura, podałeś na zasadzie - Prawo o ruchu drogowym, a przepis znajdź sobie sam, następnie stwierdziłeś, że nie masz linka, bo przeglądałeś to na tablecie.

Ok, w takim razie dla Ciebie i ustawodawców.

A, "fabryka" uznała, że są przydatne i dlatego je zamontowała.

To jest tak, że w miejscu, gdzie powinny być światła przeciwmgłowe, samowolnie zainstalowałeś światła do jazdy dziennej.
    Wg mnie mylisz się. Wszystkie światła zamontowane mają byc sprawne. Oswietlenie nieobowiazkowe mozesz sobie zdemontowac. Swiatla przeciwmgielne w wielu samochodach są opcją dodatkową i chyba nie sądzisz, że gość na przegladzie ma obowiazek sprawdzac w jakiej wersji auto wyjechalo z fabryki?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Auto

Domyślnie

Bzdura - podałem Ci oba akty prawne dot. świateł dziennych i drogowych. Jeśli twierdzisz, że światła drogowe jednak mogą spełniać te wymagania to pokaż pomiary rozkładu światłości świateł drogowych.

No i? Z jakimi przepisami jest to niezgodne?
    Ponadto na jakiej podstawie diagnosta miałby mnie odesłać z kwitkiem?
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 11-04-2017 o 16:00

makarov
    Gość

Domyślnie

Ponadto na jakiej podstawie diagnosta miałby mnie odesłać z kwitkiem?
    Na takiej samej, jak przy sprawdzaniu przełącznika świateł.

są tam wymienione oba akty prawne
    Tak,. akty prawne, a ja prosiłem nie o akty prawne, ale o konkretne zapisy, poza tym, po raz kolejny proszę o ich skonfrontowanie z kątem świecenie dziennych w drogowych.

Auto

Domyślnie

Na takiej samej, jak przy sprawdzaniu przełącznika świateł.
    Cóż, ja nie pisałem o sprawdzaniu przełącznika świateł, a o sprawdzeniu świateł w każdym położeniu przełącznika - ot taka subtelna różnica.
    Dwa, to jakiego przepisu rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach moje rozwiązanie nie spełnia?

I trzy, jaki przepis zabrania demontowania nieobowiązkowego wyposażenia pojazdu?

makarov
    Gość

Domyślnie

a o sprawdzeniu świateł w każdym położeniu przełącznika
    Na takiej samej, jak przy sprawdzaniu, świateł, na każdym położeniu przełącznika - przepraszam, za pomyłkę.

Umówmy się tak, najpierw Ty podasz mi, a następnie ja Tobie - ok?