Na chwilę obecną przejechałem 1500km i cisza ... zastanawiam się czy paliwo może mieć jakikolwiek wpływ na ten Katalizator .
Na chwilę obecną przejechałem 1500km i cisza ... zastanawiam się czy paliwo może mieć jakikolwiek wpływ na ten Katalizator .
Właśnie nie , jedyne co zrobiłem to zmieniłem stację paliw z Orlenu w Imielinie na BP w Katowicach . Raz zalałem STP do czyszczenie wtryskiwaczy , reszta nic nie grzebane .
Raz narzeczona paliła kapcia przy nauce jazdy![]()
Ostatnio edytowane przez AlfaDesign ; 11-04-2017 o 20:00
P0420 oznacza,ze komputer nie jest w stanie osiągnąć prawidłowych parametrów spalin za katalizatorem . Najcześciej oznacza to uszkodzony katalizator , ale tez złej jakości paliwo, nieszczelności we dolocie/wydechu, zapieczony wtryskiwacz , niesprawne sondy .
A czym różni się P420 od P430 ? jeśli jest tak jak piszesz to równie dobrze przyczyną mogą być świece lub cewki przez nie do końca spalaną mieszankę, dobrze myślę ? Ja po zmianie paliwa z orlenu na bp zauważyłem że dym z rury wydechowej po nocnym postoju belli jest o wiele mniejszy jak i zapach jest łagodniejszy.
Z tymi sondami w AR jest naprawdę ciekawie, jednym słowem elektryka jest o wiele bardziej czuła niż w innych markach samochodów .
To sa praktycznie te same błedy, p0420 i p0430 pojawiają się po dłuższym czasie- komputer nie wywala błędu od razu, ale musi przejechać te kilkadziesiąt km zanim uzna,że nie jest w stanie uzyskać prawidłowych spalin . Usterka cewki , wtryskiwacza jest sygnalizowana od razu - jak nie dojdzie do zapłonu od razu masz bład. Trzeba patrzeć jakie inne błędy pojawiaja sie z p0420, jeżeli jest tylko on to na 99% katalizator.Błąd wyskakuje gdy druga sonda zaczyna oscylować tak jak pierwsza-czyli kat nie oczyszcza spalin