Czyli Alfa tonie, nic jej już nie uratuje.
Rozmawiałem wczoraj z kolegami, którzy zawsze się śmiali że jestem fanem marki wielbionej przez laweciarzy. No i rezultat słabego marketingu jest taki, że jak powiedziałem że kupuję Giulię to od razu 'tylko nie mów, że tą 510konną Kłatrocośtam'. Ogólnie goście którzy się śmiali, teraz nie ważyliby się powiedzieć złego słowa na Alfę. Tak więc pomimo narzekania na marketing powiedziałbym, że Giulia Q zrobiła mega robotę i żadne kampanie, za żadne pieniądze nie odbudowałyby wizerunku marki tak jak sukcesy Q.
Oczywiście, że MiTo i Giulietta mają niski spadek wartości - ale Polacy nadal żyją mitem 156 na full wypasie za 5.000 zł...
Co do spadku wartości - to chyba V40 ma największy... Jak kupowałem Giuliettę, oglądałem V40 u dilerów po wynajmie krótkoterminowym. 1,5-letni samochód z przebiegiem 14 tys. km i 3,5 letnią gwarancją (pozostałe z oryginalnych 5 lat), w nienagannym stanie i z ceną wyjściową pewnie w okolicach 120 tys. zł (T4 Momentum z dwoma pakietami chyba) kosztował... 74 tys. zł.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
W cennikach. Realne ceny są znacznie niższe, stąd te niby duże spadki wartości.
Ale inna sprawa, że to Volvo, klasa w sobie od lat, stabilna i wyrobiona marka a nie wyskakująca co jakiś czas z innym pomysłem na siebie i koniec tematu. Nie każdy musi jeździć Volvo.
Giulia sprzedaje się około 5 tysięcy sztuk miesięcznie a Stelvio - wydaje się, że dobiją do 10 tysięcy sztuk miesięcznie. Alfa powiększyła dwukrotnie zamówienia u dostawców na ten model.
Nie ważne ile się sprzedaje, ważne jest ile zarobiszW latach 90tych VW sprzedawał 3 mln aut a groziło mu bankructwo
![]()
Zobaczymy, ja od początku kibicuje Stelvio, uważam, że sprzedaż tego modelu bedzie solidna.
Co do Giulii, chyba zawyżyłeś tę sprzedaż. Drogi sedan nie ma szans na wysoką sprzedaż na obecnym rynku moto. Sprzedają się suvy i tanie auta miejskie. Kilka modeli odbiegających od tego trendu to auta z ugruntowaną renomą, jak sedany beemy na przykład.
Nie zawyżyłem. Mniej więcej tyle to wynosi. Ruszyła sprzedaż w USA i Chinach więc za 2 3 miesiące zobaczymy sprzedaż globalną.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka