Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Niedziałająca regulacje lusterek

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie Niedziałająca regulacje lusterek

Witam wszystkich Alfaholików

Od zakupu w mojej GT nie działa regulacja lusterek zewnętrznych. Rozebrałem panel sterowania i okazało się, że poprzedni właściciel już się do niego zabierał i w efekcie pogubił większość elementów od mechanizmu sterowania lusterek (mam tu głównie na myśli plastikowe elementy odpowiedzialne za wybór lusterka - prawe lub lewe, oraz plastikowe bolce odpowiedzialne za poruszanie samym lusterkiem). Aby niepotrzebnie nie rzeźbić postanowiłem sprawdzić czy sam mechanizm lusterek jest sprawny.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	200490d1462885758-szybka_naprawa_panelu_sterowania_szyba-panel2.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	73.8 KB
ID:	226251

Niestety okazało się, że pomimo połączenia płytek A i B lusterka ani drgną. Widać problem leży gdzieś głębiej. Sam panel jest chyba ok, ponieważ po wciśnięciu przycisków odpowiedzialnych za ruch lusterka słychać charakterystyczne "pikanie". Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną problemów? Przepalony bezpiecznik? Uszkodzona wiązka? Bo chyba mało prawdopodobne aby uszkodzeniu uległy jednocześnie oba silniczki (w prawym i lewym lusterku)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar esdobedoka
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Płytka wygląda na przetyraną, pełno osadów.
    Jakkolwiek nie wyda Ci się to banalne to zacznij od preparatu do połączeń elektrycznych. Sam panel sterowania, później wtyczki drzwi-lusterka, powinieneś dostać się do nich po ściągnięciu trójkątnych osłon.
    Potem polecam każdą kostkę poczynając od przelotki pomiędzy budą a drzwiami potraktować tym specyfikiem.
    Sprawdź jak wygląda reszta płytek i połączeń lutowanych. Wyczyścić, ewentualnie przelutować ponownie.

Warto też po prostu dać wprost napięcie na silniczki np. 2 przewody od żarówki w drzwiach, bądź też zmierzyć czy jakieś napięcie pojawia się na kostkach po zwarciu styków w przełączniku sterowania.

Później można zajrzeć do samych silników i przekładni, może zatarte, może nagromadzony syf - więc czyszczenie.

Przed chwilą tymi metodami pozbyłem się pewnej usterki tych nieszczęsnych drzwi, "pikało", ale nie działało. Dodam, że jeszcze wymieniałem moduł w drzwiach kierowcy. Możesz spróbować je zamienić kierowca-pasażer, ale nie jestem pewien czy biorą udział w sterowaniu lusterkami, poza tym nie działa żadne z lusterek więc zdublowaną awarię obu silników, modułów zostawiłbym na koniec.
    Ostatnio edytowane przez esdobedoka ; 15-04-2017 o 13:31