Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: pomocy

sebar
    Gość

Domyślnie pomocy

Witam wczoraj stałem się posiadaczem alfy 156 2,5 v6 przejechałem z 250 km i mam problem coś przerazliwie zaczeło walić w silniku tak jakby coś stukało o pokrywe od zaworów pomóżcie co to może być i jaki jest ewentualny koszt naprawy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Najlepsze co możesz zrobić to oddać samochód właścicielowi. Czy to panewki czy co innego dowiesz się po otwarciu silnika (szlifu wału w tym silniku się nie robi a nowy kosztuje majątek), koszty remontu 2,5 v6 są słabo powiedziane "duże".

sebar
    Gość

Domyślnie

dzieki za pocieszenie a może to ten wariator coś szwankuje poprzedni właścicel wymienił rozrząd może coś z nim nie tak? bo silnik odpala ale coś cały czas stuka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Wariator jak pada terkocze jak diesel, z tego co mi wiadomo Twój silnik nie posiada tego ustrojstwa. Nie rozumiem trochę, właściciel wymieniał rozrząd przed sprzedażą samochodu, albo bajka albo coś było nie tak i myślał że po wymianie się naprawi.
    Obstawiam panewki, jak masz możliwość oddaj samochód.

Sprawdz czy masz olej, bo ciężko ten silnik dobić.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

albo oddaj samochód albo obciąż sprzedającego kosztami naprawy bo pewnie pogięte masz zawory i bóg wie co jeszcze
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 05-07-2009 o 17:13
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sebar Zobacz post
    Witam wczoraj stałem się posiadaczem alfy 156 2,5 v6 przejechałem z 250 km i mam problem coś przerazliwie zaczeło walić w silniku tak jakby coś stukało o pokrywe od zaworów pomóżcie co to może być i jaki jest ewentualny koszt naprawy
    Ewentualny koszt to może być ale wymiany silnika - ten wał ktoś właśnie próbował naprawić i wpakował cię na minę . Zrobił to z pełną świadomością . Samochód do gościa i oddawaj go - nic nie próbuj rozbierać itp . Jak będzie robił problem to grzecznie panu wytłumacz że każdy rzeczoznawca pozna że silnik był rozbierany i z pewnością panewki zmieniane . Szkoda żeby sobie koszty dodatkowe generował . Co do kosztów wymiany silnika to celuj w okolice 4500 zł - 5500 zł.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Dobry silnik v6 to już blisko 4-5tyś, wiem można kupić za 2.5tyś ale w stanie co ten który masz. Silnik, przekładka, rozrząd, olej itd około 7tyś. Zostałeś oszukany, okradziony, jak zwał tak zwał. Nic nie rób, kontaktuj się z właścicielem (pewnie będą problemy, albo funduje silnik albo zwraca kasę) żadnego innego rozwiązania nie warto szukać.

dejwa1
    Gość

Domyślnie

a moze jesli rozrzad był robiony to jakis "fachowiec" zle go ustawił, moze jest przesuniecie o ząbek?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał dejwa1 Zobacz post
    a moze jesli rozrzad był robiony to jakis "fachowiec" zle go ustawił, moze jest przesuniecie o ząbek?
    gdyby tak było, to stuki byłoby słychać od początku, a nie po przejechaniu 250km.
    Dorwij sprzedawcę i nie obawiaj się, bo z punktu widzenia prawa stoisz na wygranej pozycji.
    Powodzenia i pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

sebar
    Gość

Domyślnie

no to wpakowałem się na mine autko miało być prezentem dla kochanej żony a tu taki niewypał serdeczne dzieki za pomoc i rady jak uda mi sie cos wywalczyc to sie odezwe