Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Tarcie opon o asfalt

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie Tarcie opon o asfalt

Hej. Mój problem jest następujący:

Przy bardzo wolnej jeździe i maksymalnym skręcaniu kół w lewo jest wrażenie jakby auto pchało opony do przodu mimo skręconych kół (oczywiście auto skręca) - najbardziej to czuć po deszczu, jak opony są mokre. Słychać tarcie opony o asfalt.

Dzieje się jeszcza wtedy takie coś, że w kole coś tak jakby "przeskakuje". Wyraźnie to czuć po zmianie opon zimowych 215/50/16 na letnie 235/45/18. Czy ktoś miał podobnie? Wahacze górne i dolne regenerowane, zbieżność ustawiana we wrześniu.
    Wesela, przyjęcia, bankiety, zabawy taneczne - oprawa muzyczna lubuskie, dolnośląskie - www.bluebinders.pl // www.facebook.com/bluebinders/

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał mamel Zobacz post

Przy bardzo wolnej jeździe i maksymalnym skręcaniu kół w lewo jest wrażenie jakby auto pchało opony do przodu mimo skręconych kół (oczywiście auto skręca) - najbardziej to czuć po deszczu, jak opony są mokre. Słychać tarcie opony o asfalt.

Dzieje się jeszcza wtedy takie coś, że w kole coś tak jakby "przeskakuje". Wyraźnie to czuć po zmianie opon zimowych 215/50/16 na letnie 235/45/18. Czy ktoś miał podobnie? Wahacze górne i dolne regenerowane, zbieżność ustawiana we wrześniu.
    Dziwna rzecz.Opony w Twoim aucie trą o asfalt? Może to jest przyczyna zużycia opon.Kontakt z asfaltem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar romeo277
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTD

Domyślnie

Ja mam w swojej 59 dokladnie tak samo po zmianie z zimowych 16 na letnie 18 z dystansami. Mysle, że geometria 3D rozwiąże problem. Bede robil dopiero w weekend majowy, wiec wtedy bede mogl sie wypowiedzieć czy pomoglo. Tak czy inaczej, nie jestes sam

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Zużycie tulei dolnego wahacza lub źle ustawiona zbieżność. Dziwne bo piszesz, że to masz OK.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak Avatar TomSon1991
    Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał mamel Zobacz post

Mam podobnie, maksymalny skręt kół i powolna jazda daje niemiłe doznania. U mnie prawdopodobnie zbieżność. Gdy zrobię coś takiego np. Na wybrukowanej drodze auto zachowuje się jakby przeskakiwalo. Wydaje mi się, że po prostu jedzie na samym rancie opon.
    Ale czekam ze zbieżnością na nowe opony, nie ma sensu ustawiać na zużytych...

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Dziwna rzecz.Opony w Twoim aucie trą o asfalt? Może to jest przyczyna zużycia opon.Kontakt z asfaltem.
    Nie wiem po co te złośliwości.. ;p Inni koledzy jakos potrafią się domyslić o co chodzi. Po majówce pojadę chyba jeszcze zobaczyć zbiezność porządnie bo może tak mi ją "ustawili".
    Wesela, przyjęcia, bankiety, zabawy taneczne - oprawa muzyczna lubuskie, dolnośląskie - www.bluebinders.pl // www.facebook.com/bluebinders/

Auto

Domyślnie

Sprawa wydaje się dość prosta. Tak jak pisałem wcześniej tuleje wahacza. Przy maksymalnym skręcie słabe gumy pod obciążeniem zmieniają położenie wahacza i powodują że koła "walczą" ze sobą. Druga to zbieżność, a to akurat łatwo sprawdzić. W lekkim zakręcie puszczamy kierownicę i auto musi samo wrócić do jazdy na wprost. Jeśli dalej samo skręca to jest coś źle.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

za powrót na prosty tor jazdy odpowiedzialny jest chyba kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Ale regulacja zbieżności powinna pomóc rozwiązać problem.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    za powrót na prosty tor jazdy odpowiedzialny jest chyba kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Ale regulacja zbieżności powinna pomóc rozwiązać problem.
    Tylko jak ustawić kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy? W standardowym zawieszeniu się nie da....ale mając zużyte tuleje wprowadzamy zamieszanie do zawieszenia i zmianę kątów odmiennie dla każdego z kół. Stąd problem. Przy źle ustawionej zbieżności koła w skręcie nie odchylają się równomiernie do swoich maksymalnych wartości i również powstaje problem innego (dla każdego koła) kąta wyprzedzenia sworznia.

Tu jest sporo przydatnych informacji
    http://www.zssplus.pl/transport/budo..._geometria.htm
    Ostatnio edytowane przez quba ; 21-04-2017 o 10:42

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

na twardych wzmacnianych (z wysokim indeksem prędkości) i szerokich oponach to normalne w 159. Miałem tak na sztywnych Pirelli, na miękkich Dunlopach i zimówkach nic takiego się nie dzieje. Sprawdzenie geometrii nie zaszkodzi ale raczej nie w tym problem.