Hej,
Posiadam koła, których felgi mają rozmiar 18. Czy jeżeli chcę kupić koło dojazdowe to powinienem szukać również koła o rozmiarze felgi 18, czy też mogłaby być np. 15? Czy jak będę jechał na takim kole dojazdowym to mogę coś uszkodzić?
Hej,
Posiadam koła, których felgi mają rozmiar 18. Czy jeżeli chcę kupić koło dojazdowe to powinienem szukać również koła o rozmiarze felgi 18, czy też mogłaby być np. 15? Czy jak będę jechał na takim kole dojazdowym to mogę coś uszkodzić?
Koła dojazdowe są z reguły mniejsze, i dostosowane do samochodu. W GT oryginał jest na feldze 15". Jak będziesz jechał zgodnie z zaleceniami do 80km/h i miał odpowiednie ciśnienie to nic nie uszkodzisz prz spokojnej jeździe. Felga 15" pasuje do seryjnych hebli dla 1,9JTD, nie wiem jak z 3,2V6
Ostatnio edytowane przez Bąku ; 21-04-2017 o 13:29
Do zacisku czterotłoczkowego i tarczy 330mm na przedniej osi w GT 3.2 V6 standardowa dojazdówka 15" nie pasuje. Nie jest to jednak jakiś wielki problem - wymaga jedynie poświęcenia większej ilości czasu na zmianę kół: dojazdówkę zakładasz na tył, a na przód dajesz sprawną oponę z felgą zdjętą z tylnej osi.