Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Przegląd auta przed daleką trasą

jair
    Gość

Domyślnie Przegląd auta przed daleką trasą

Jestem świeżym posiadaczem AR 166 rocznik 1998.
    Od trzech tygodni poznaję to auto.
    Niebawem czeka mnie daleka urlopowa podróż, zapytam więc doświadczonych posiadaczy Alfy, co należy sprawdzić, przejrzeć w tym aucie (pod kątem często spotykanych usterek, słabych punktów technicznych w tym modelu), by uniknąć podczas podróży przykrych niespodzianek.
    Inaczej mówiąc, na co szczególnie zwrócić uwagę podczas przeglądu tego auta?
    Za każdą radę będę wdzięczny.

mnap86
    Gość

Domyślnie

Olej, plyn hamulcowy i chlodzacy, plyn spryskiwaczy... ewentualnie wycieki, cisnienie w oponach i stan ilosciowy benzyny w baku.

Bo jezeli cos ma ci az tak utrudnic zycie zebys nie dojechal do celu to raczej nie znajdziesz. Bo co sie moze stac? Zerwany rozrzad? Nagle skoncza ci sie klocki albo tarcze i moze jeszcze bez twojej wiedzy?

Spokojnie wsiadaj i jedz, a samochod obejzyc celem weryfikacji auta i planowania napraw, odnowien i ulepszen.

Jezeli bardzo ci zalezy to zabierz na komputer, bo elektoniki i elektryki sam nie zbadasz... Jezeli po kupieniu nie zmieniales rozrzadu to lepiej tam zajzyj... Reszta sie raczej nie sypnie, bo jak pisze, zawiecha czy hamulce nie padaja ot tak po kilku kilometrach...

Mozesz prewencyjnie zmienic olej jezeli nie byl zmieniany, plyn chlodniczy (moze sie przydac jezeli masz jakis stary a trafisz na korek albo cos), plyn hamulcowy i plyn od wspomagania... ale to bardzo prewencyjne podejscie.

Milego wypoczynku.

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jair Zobacz post
    Niebawem czeka mnie daleka urlopowa podróż
    Mam ten "problem" kilka razy w roku :-) ale mam swoj sposob.
    Robie regularne przeglady i wymiany nie czekajac az cos sie samo rozsypie.
    I za kilkadziesiat zlotych zawsze wykupuje max assisstance, zeby jakby co bez stresu dotrzec do warsztatu. Ostatnia wieksza traska to ok 6700 km w 8 dni a przebieg jaki wtedy miala moja ciezko pracujaca alfa to bylo ponad 180 tys. km :-) Czy ktos mnie przebije???
    Ostatnio edytowane przez superglide ; 06-07-2009 o 21:06 Powód: .

trek
    Gość

Domyślnie

192000km,

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomek166
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Alfa Romeo 166 rok prod. 2002 poj. 2400

Domyślnie

najważniejsze to sprawdź płyny i koło zapasowe, czy posiadasz podnośnikiem bo nasze drogi to kazdy wie jak wygladają. Napełnij klime dla przyjenmej podróży oraz weź jakieś żarówki, pare bezpieczników i dobre samopoczucie.[COLOR="Silver"]
    A tak się zapytam, czy po zakupie wymieniłeś pasek rozrządu. Bo to naiważniejsze bo wymiany typu olej itp. Jak jesteś już po to szerokiej drogi i udanego wypoczynku
    Ostatnio edytowane przez tomek166 ; 07-07-2009 o 08:32

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał trek Zobacz post
    192000km,
    bystrzaku, chodzi mi o traske non stop, bo mysle, ze ponad 200 tys. km to ma tu 90% alf.. :-)

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

wymien plyny i rozrzad jesli tego nie zrobiles i sprawdz w dniu wyjazdu czy zabrales zone tudziez dziewczyne bo z tym moze byc pozniej najwiekszy klopot pozdrawiamy szczesliwego posiadacza 166

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Do tego co koledzy napisali warto dodać jeszcze sprawdzenie sprzęgła i sterowania sprzęgłem, w autach z dużym przbiegiem te części są często zużyte, a ich awaria w trasie jest nieprzyjemna/kosztowna bo zwykle kończy się holowaniem i dłuższym postojem w warsztacie.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

a jak można szybko sprawdzić sprzęgło i sterowanie sprzęgłem? zamierzam to zrobić przy okazji. Ile to moze kosztować? Piszczy mi troszke pedał sprzęgla przy odprowadzeniu, nie zawsze ale czasem i chcę to nasmarować ale bez rozkręcenia się nie da.

kojut
    Gość

Domyślnie

Zależy jaka długa trasa, najlepiej przed wyjazdem posprawdzaj oświetlenie, stan płynów i oleju, czy działa elektryka. Jak ponad 2000 km to kup butelkę oleju, płynu hamulcowego, do wspomagania i zestaw bezpieczników. I przede wszystkim wykup assistance za granicą, z tego co się orientuję to impreza nie jest droga, a w razie unieruchomienia auta możesz nawet dostać zastępcze.