Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Wymiana oryginalnych sprężyn w TBi

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 TBi

Domyślnie Wymiana oryginalnych sprężyn w TBi

Hej, są już na forum wątki dotyczące wymiany sprężyn, brakuje jednak opinii posiadaczy 159 sedan z sinikiem TBi. Bardzo ciężko znaleźć info dotyczące tego modelu wśród miliona postów dotyczących innych wersji. Bardzo prosiłbym o wypowiadanie się tylko na temat wersji TBi w tym wątku.

Przejrzałem właśnie katalog Monroe i widzę, że jest dostępny zamiennik przednich spręzyn do 159 TBI. Zastanawia mnie tylko fakt, że dokładnie ten sam model pasuje również do 1.9jdtm i 2.2jts... Czy ktoś słyszał/ma doświadczenie z wymiana na te zamienniki? Cena za komplet na przód to ok 1000 ASO vs 400 Monroe. 600zł w kieszeni, ale jeśli za tą cenę ma mi wywalić przód za mocno do góry i zjadac opony to jednak podziękuję Nie będzie problemów z ustawieniem geometrii? Fajnie by było gdyby wypowiedział się ktoś mający doświadczenie z taką wymianą - teorii i snucia domysłóww na ten temat na forum jest już wystarczająco.

Mam standardowy zawias i chciałbym żeby tak zostało. Obniżanie nie wchodzi w grę.

Może znacie jakieś inne dostępne zamienniki na przód?

Dzięki!

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Skoro te same są do JTD jak i TBI to na bank nie będzie niżej jak już ciut wyżej bo tbi jest lżejsze problem z geometria jest rzy obniżeniu większym jak 30mm. Z zamienników masz jeszcze KYB i Lesjofors. Skontaktuj się np. z autosklep24 mają w ofercie chyba lesjofors to Ci potwierdza, czy JTD, TBI i JTS maja te same.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 25-04-2017 o 19:48

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

https://www.autosklep24.pl/pl/p/Spre...ALFA-159/16831
    Zadzwoń jutro do nich, na pewno coś Ci doradzą. (forumowicze mają zniżkę)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Dzięki Panowie. Jutro się z nimi skontaktuje i zapytam, bo katalog Lesjosfors jest dostępny tylko po zalogowaniu.

Tak, zdaje sobię sprawę, że przód zapewne pójdzie do góry na Monroe - jeśli ta sama sprężyna jest do 2.2jts/1.9jts i mojego najlżejszego Tbi. Zaznaczyłem, że nie chcę obniżać aby uniknąć polecania mi kompletu eibachow itd

Trochę ciężko wywnioskować coś bez opinii osoby, która zrobiła taka przekładkę. Logika mi podpowiada, że auto może stracić fajne prowadzenie jak wyrzuci przód do góry wyżej niż na ori serii... Dlatego na ten moment kieruję się w stronę ASO. Jeśli nikt wcześniej nie próbował, to nie mam ochoty ryzykować dla oszczędności 600zł.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Monroe nie polecam jeśli chodzi o sprężyny - założyłem na przód do 166, po dwóch latach siadły znacznie w dół i dobijały już na nierównościach. Teraz założyłem KYB i jest znacznie lepiej, robione rok temu i do tego czasu jak najbardziej okej