Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: TCT - kilka pytań o eksploatację

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Julka TCT

Domyślnie TCT - kilka pytań o eksploatację

mam kilka pytań o użytkowanie skrzyni TCT w Giulietta:

1. czy podczas postojów na światłach (powiedzmy przypadki 10, 30 i 120 sekund) przełączać na N czy trzymać auto na D + hamulcu?

2. kiedyś stałem dłuższy czas (5-10 min) na D i hamulcu i zaczęło odczuwalnie śmierdzieć, czy przyjarałem w ten sposób sprzęgło? (to było 25k temu i auto wciąż jeździ bez problemów) czy może to oznaczać, że mam wadliwy mechanizm wykrywania wciśniętego hamulca?

3. czy np. podjeżdżając pod krawężnik lub nierówność/wzniesienie, kiedy dam za mało gazu i auto stoczy się nieco w tył palę sprzęgło? czyli: podjeżdżam pod krawężnik, prawie wjechało ale "brakło mocy" i z niego spadam. ze względu na niskie zawieszenie i duże koła nie widzę za bardzo opcji wjeżdżania z większym impetem

4. jakie w tej skrzyni są objawy zużycia sprzęgła, czy wymienia je się normalnie jak w manualu? jakie są podstawowe elementy, które się zużywają w tej skrzyni

5. mam auto z 2011, czy były jakieś aktualizacje sterownika od tego czasu, które warto zrobić? przyznam szczerze, że skrzynia chodzi dobrze, ale jakoś bardzo delikatna/płynna w zmianach biegów to już nie zawsze jest...

6. czasem zwłaszcza w wilgotne dni zdarza się że na zimnym silniku auto ma "zwiechy" - dodaję gazu i jest zupełny brak reakcji przy obrotach rzędu 1500-2000, w kilka sekund "odtyka" i potem jedzie już normalnie - to kwestia silnika czy skrzyni (motor 1.4 MA 170, najechane 64k)?

z góry dziękuję za odpowiedzi!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR Giulietta Veloce 2016

Domyślnie

generalnie każdy producent automatów zaleca na światłach trzymanie na D i hamulcu, taka jest idea automanu, n służy tylko do przetaczania na lawetę chyba
    natomiast 5-10 minut to już raczej o P się prosi, choć nie powinno tu palić sprzęgła. staczanie w tył niczym nie rożni się od niewielkiego staczania na połsprzegle- technicznie rzecz biorąc to jest to fajczenie sprzęgła, ale niewielkie...odnośnie wymiany i reszty nie wiem, jakoś nigdy nie zapamiętuję, co pan w serwisie mówi...raz w peugeocie jak mi 10k zaśpiewali, to zapamiętałem, że prawie całe zawieszenie

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

W instrukcji pisze, żeby przy dłuższych postojach wrzucić N.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Giulietta 1,4 MA TCT distinctive+pakiet sport1+pakiet premium

Domyślnie

Mam nalatane obecnie 57k odnośnie 1 to w tak krótkim czasie stosuję D + hamulec, 2 przy dłuższym postoju stoję w pozycji N jeśli potrzeba to + hamulec ręczny i w momencie spuszczania ręcznego auto ładnie rusza, 3 jeżeli już to minimalnie trzeba się starać, 4 objawy zużycia jak w manualu z tą różnicą że mamy dwa sprzęgła, 5 była aktualizacja mi na przeglądzie na 30k wgrali nowy soft i zauważyłem lepszą płynniejszą pracę, 6 to kwestia silnika i skrzyni która jest sterowana elektro-hydraulicznie i wymaga w początkowej fazie odrobinę czasu :-)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Julka TCT

Domyślnie

dziękuję za wyczerpującą informację, pamiętasz mniej więcej datę kiedy wgrali aktualizację? i z którego roku auto? ja mam z 2011 i w sumie nie wiem czy było aktualizowane, a potrafi czasem szarpnąć więc fajnie byłoby to poprawić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Moja TCT na zimno potrafi nieco szarpać, ale tak ogólnie to po 60tyś. jest dobrze.

Użytkownik Świeżak Avatar Adkinson
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Giulietta 1.4 MA TCT 2012

Domyślnie

Dobra rada - jezdzic delikatnie az wskazowka temperatury drgnie. Silnik i skrzynia podziekuja

Co do punktu 6 to tez tak mialem ze 2 razy w zimie. Niektorzy pisza, ze to modul MA. U mnie 90tys, nie byl zmieniany i mam nadzieje, ze szybko nie bedzie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Aktualizację mi wgrali w X 2015 auto mam z 2013 kupiłem w I 20014

Użytkownik Świeżak Avatar Zefir
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta JTDm 170 TCT

Domyślnie

A ja korzystając z tematu chciałbym zapytać o wymianę oleju w tej skrzyni. Jestem użytkownikiem, w ASO twierdzą, że producent nie zaleca, jedynie sprawdzenie stanu i uzupełnienie. Tam chyba też jest jeszcze jeden obieg oleju odpowiedzialny za sterowanie, ale szczegółów nie znam. Czy ktoś wymieniał, po jakim przebiegu i jaki koszt? I jeszcze sprawa tej aktualizacji softu. Pytałem w ASO u mnie w mieście (Kielce) i tu też o niczym nie wiedzą. W związku z tym pytanie czy to się robi odpłatnie, czy w ramach przeglądu np.?
    Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Mi wgrali bezpłatnie na gwarancji, tylko poprosiłem i nie było z tym problemu