Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: opony

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    witam!!! ja bym nie ryzykował!według mnie system ABS może wariować gdyż przednie koła będą się kręciły z inną prędkością niż tylne (niewielka różnica ale jednak różnica) i wtedy system może to brać za poślizg i przy hamowaniu mogą być problemy.
    Andro84 ma chyba sporo racji. Z pewnością jednak ABS ma pewna dozę tolerancji, chociażby dlatego, że przecież opony przednie mogą zużywać się szybciej niż tylne. Ponadto może być niższe ciśnienie i już rzeczywista średnica koła jest zmniejszona.
    Mnie jednak zastanawia co innego, nie tyle ABS, co VDC, bo Twoja Alfa jak sądzę w ten system jest wyposażona i on może już nie być na tyle tolerancyjny, a raczej chyba nie powinien być i o ile przy jeździe na wprost nie będziesz tego odczuwał, to przy szybko pokonywanych łukach mogą pojawić się problemy.
    Jednak to są tylko moje domniemania, jak sprawdzisz, to daj znać
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Doman
    Gość

Domyślnie

kombinujecie dobrze wlasnie po to sa te dyskusje
    a co powiecie na: to jak auto jedzie po zakrecie to zewnetrzne kola jada szybciej niz wewnetrzne i tez jest roznica predkosci wiec uwazam ze musi byc pewna doza tolerancji
    a vdc dziala tylko jesli ktorez z kol wpada w poslizg wtedy przyhamowuje odpowiednio kolo ktore utrzyma planowany tor jazdy tak bardzo jak to mozliwe
    lub jesli probujesz ruszyc z piskiem to tez kolo traci przyczepnosc i wtedy zapala sie kontrola trakcji tez
    pozdro

trek
    Gość

Domyślnie

jeździłem na 215/40 R 17, a teraz mam 215/45 R 17 moim zdaniem lepsze jest 45, poza tym gdy miałem 215/40 R 17 to nie wszystkie zakłady oponiarskie potrafiły zdjąć taką oponę , podobno standardowy sprzęt działa do profilu 45 !!!

Doman
    Gość

Domyślnie

jeszcze nigdy nie mialem problemow ze sciaganiem tych opon a mam juz 3 komplet felg a te same opony :-)

trek
    Gość

Domyślnie

no widzisz, a ja w dużym mieście miałem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Doman Zobacz post
    mam juz 3 komplet felg a te same opony :-)
    hehe. Zazwyczaj bywa odwrotnie
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

groszek
    Gość

Domyślnie

możemy dyskutować do woli, moim skromnym zdaniem różnice będzie widać ale czy bedzie to widział abs wątpię. Przerabiałem taką kombinację tylko odwrotnie z tyłu większe a na przód założyłem mniejsze. Różnice było widać ale się jej nie czuło.

---------- Post dodany o godzinie 18:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:00 ----------

a co do świateł to przecierz jest regulacja i samoregulacja, problemu nie ma.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

samopoziomujace sie xenony wiec spoko
    Cytat Napisał groszek Zobacz post
    a co do świateł to przecierz jest regulacja i samoregulacja, problemu nie ma.
    Nie macie racji. Samopoziomowanie są to dźwignie przy zawieszeniu, jedna z przodu i jedna z tyłu połączone z regulacją nachylenia światła. Nie jest to żaden sytem mierzący kąt padania światła czy coś podobnego. On tylko reaguje na ugięcie zawiesznia. Jesli masz mniejsze opony z przodu niż z tyłu "czujnik" samopoziomowania nie rozpozna tego bo on reaguje na ugięcie zawieszenia, a przecież rozmiar opony nie wpływa na ugiecie zawieszenia.
    Mając mniejsze z przodu auto będzie swiecić niżej a więc nie ma problemu z oślepianiem, ale jak założysz większe z przodu, będzie świecić do góry i wtedy może oślepiać.

Doman
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Nie macie racji. Samopoziomowanie są to dźwignie przy zawieszeniu, jedna z przodu i jedna z tyłu połączone z regulacją nachylenia światła. Nie jest to żaden sytem mierzący kąt padania światła czy coś podobnego. On tylko reaguje na ugięcie zawiesznia. Jesli masz mniejsze opony z przodu niż z tyłu "czujnik" samopoziomowania nie rozpozna tego bo on reaguje na ugięcie zawieszenia, a przecież rozmiar opony nie wpływa na ugiecie zawieszenia.
    Mając mniejsze z przodu auto będzie swiecić niżej a więc nie ma problemu z oślepianiem, ale jak założysz większe z przodu, będzie świecić do góry i wtedy może oślepiać.
    masz racje! ale to nie jest wielki problem zawsze mozna ustawic polozenie startowe
    bardziej chodzilo mi o to czy bedzie widac roznice wizualnie
    pozdro

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

bardziej chodzilo mi o to czy bedzie widac roznice wizualnie
    niewielką ale będzie....
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...