Koledzy czeka mnie wymiana chłodnicy w mojej alfie 159 2006 rok czy ma ktoś jakiś tutorial jak zdjać zderzak oraz chłodnicę klimatyzacji ? Jest z tym dużo pracy ?
Koledzy czeka mnie wymiana chłodnicy w mojej alfie 159 2006 rok czy ma ktoś jakiś tutorial jak zdjać zderzak oraz chłodnicę klimatyzacji ? Jest z tym dużo pracy ?
Którą chłodnice będziesz wymieniał?
Tu masz pokazane jak zdemontować zderzak: https://www.youtube.com/watch?v=dhHEX2dqSFI odkręcasz śruby i zdejmujesz z zatrzasków.
Chłodnicę klimatyzacji i intercooler wyjmiesz w miarę łatwo (po dwie śruby na dole). Żeby wyjąc chłodnicę klimatyzacji, będziesz musiał ją odłączyć a tego nie zrobisz bez sprzętu bo ucieknie ci olej z klimatyzacji. Bez odłączania też się da, ale uważaj bo może strzelić wąż klimatyzacji (mi pękł jak wyjmowałem intercooler).
Może się okazać, że nie trzeba będzie demontować tych dwóch klimatyzacji - ale to w zależności od tego którą chłodnicę wymieniasz, niech wypowie się ktoś kto lepiej zna temat. Jeśli jednak będziesz musiał wyjąć intercooler, to zaopatrz się w dwie opaski ślimakowe 60-80 mm, starych nie założysz ponownie. I warto od razu przeczyścić intercooler.
Dzięki Simon za podesłanie filmiku a co do chłodnicy to chłodnice klimy będę mienił bo jest uszkodzona ale układ mam pusty ...