Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Chodzi o wszystko od F1 po taksówki, udział "wszędzie" to doświadczenia, wiedza, praktyka, istnienie. A nie nie-istnienie.
    Właśnie - wszystko ,Citroen,.Hyunday (!!!) się rozbija po rajdach, wszystko , tylko nic włoskiego.
    Nieprawda (co do tego upalania) nie tylko civiki (zresztą ich samych masa generacji i odmian) , już pisałem ze starych - mx5, rx8, crx, S2000, sti, evo , celiki , nissany, gt86, MR2 no po prostu jeżdżą, zdzierają opony, owszem czasem coś klęknie. Ale istnieją . Każdego z tych modeli które wymieniłem, widziałem więcej na torach tych amatorskich przez te bodajże 2 lata co jeżdżę niż _w sumie_ Alf wszystkich modeli do kupy!!!
    Ba, wyśmiewane MX5tki "dla fryzjerów" zawstydzają driverów wozów z duchem i pasją , samym tym że swój cykl time attack'ów mają. A firma dla uczestników jakichśtam i-racing symulatorów komputerowych funduje prawdziwe trackdaye na poważnych torach, nissan zdaje się to samo.
    A Alfa ? wysyła na drzewo gdy Epsonix grzecznie prosi o przedstawienie jak działa napęd w jej najnowszym modelu. Tu już się nic nie zmieni.
    Sam miałem nadzieję (nią chyba ta marka żyje wyłącznie ) ,. że będzie diametralnie inaczej niż za czasów 156tki, ale nie, widzę dokładnie to samo już.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Mogę się wypowiedzieć o Poznaniu - chyba żadna osoba, która była w salonie BMW czy Audi, nie weźmie na poważnie Alfy po odwiedzinach w salonie czy serwisie. Ale to żadna nowość - już przed premierą Giulii pisałem, że nawet jeśli samochód będzie dobry, to główny problem stanowi cała otoczka.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Andrzejsr masz rację w tym co piszesz. Każdy wie że sport samochodowy to najlepsza reklama i poligon w jednym. Nie ważne czy to wyścigi , czy rajdy . Mi też bardzo brakuje że Alfa nie bierze udziału w żadnych zawodach .

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Co fakt to fakt. Alfa by się przydała w motorsporcie.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Dokładnie niestety zgadzam się z przedmówcami. Marka Alfa Romeo ma sporo do nadrobienia. Sam dobry samochód nie wystarczy. Samo dobre prowadzenie też za mało. To nie lata 90. Jak mówi klasyk "Świat poszedł do przodu, pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty." Wiadomo miłośnicy marki będą bronić bo miłość jest ślepa ale fakty są takie nie inne. Konkurencja nie śpi a Alfa dopiero się obudziła po Włoskiej siescie
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Co do wpływu motorsportu na sprzedaż, to już nie te czasy. ,,Win on Sunday, sell on Monday" skończyło się w latach osiemdziesiątych. Ani Passaty TDI ani obecne SUVy w niczym nie jeżdżą, w niczym im to tez nie przeszkadza. Tym bardziej, że obecnie młode pokolenie zamiast motoryzacją bardziej interesuje się smartfonami i pochodnymi FB. Co jest w sumie zrozumiałe - przez dziesięciolecia, aż do lat 90. poza TV i muzyką nie bardzo było czym się zająć jako hobby, nie każdego ciągnie do poezji czy literatury; samochody były naturalną odskocznią. Teraz możliwości jest dużo więcej, samochody są coraz bardziej postrzegane jako transport niż pasja. W Australii na wyścigi Supercarsów przychodzi fizycznie po kilkadziesiąt tysięcy ludzi, do tego setki tysięcy przed TV, rywalizacja Ford vs Holden ciągnie się od dekad, i co - Ford zamknął fabryki w Australii, Holden zrobi to za kilka miesięcy. Bo choć Aussies kochają ryki V-ósemek, to taniej im wychodzi kupić jakiś samochód robiony w Tajlandii, gdzie jest tania siła robocza. Sport sportem, ale sentymentów nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 11-05-2017 o 15:00

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Zenonzlasu Zobacz post
    Co do wpływu motorsportu na sprzedaż, to już nie te czasy. ,,Win on Sunday, sell on Monday" skończyło się w latach osiemdziesiątych. Ani Passaty TDI ani obecne SUVy w niczym nie jeżdżą, w niczym im to tez nie przeszkadza.
    Pięknie napisane. Ja dodam jeszcze, że Mercedes dominujący od kilku lat w królowej motorsportu, Formule 1, raczej nie jest kojarzony jako marka o sportowym duchu. Gdyby poprosić o wskazanie sportowej marki z niemieckiej trójki to przecież doskonała większość wskaże bełemwe. Setki milionów $ pompowane przez Stuttgart w Formułę 1 tego nie zmienią.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Właśnie sami sobie odpowiedzieliście na pytanie dlaczego Mercedes nie jest kojarzony ze sportowym duchem , tylko z taksówką , a Passat od zawsze był wołem roboczym. BMW jest kojarzone ze sportem, bo tak jak Alfa z tego sportu się wywodzi, ale jest w nim obecna od początku firmy do teraz. Alfa przestała startować w wyścigach i na dobre jej to nie wyszło. Marki tak właśnie są postrzegane. Alfa i BMW za sportowe, a Mercedes VW , czy Fiat są markami kojarzonymi z zupełnie inną grupą odbiorców i żadne tytuły mistrzowskie tego nie zmienią.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Mogę się wypowiedzieć o Poznaniu - chyba żadna osoba, która była w salonie BMW czy Audi, nie weźmie na poważnie Alfy po odwiedzinach w salonie czy serwisie. Ale to żadna nowość - już przed premierą Giulii pisałem, że nawet jeśli samochód będzie dobry, to główny problem stanowi cała otoczka.
    Polcar pokazał co potrafi podczas Poznań Motor Show, gdy pozamykał Giulie Q, Stelvio i 4c a otworzył dla zwiedzających tylko biedawersje Giulietty. Diametralnie różniło sie to od Volvo, Jaguara, Audi, Mercedesa czy nawet BMW. Doszedłem do wniosku, ze w innych aspektach różnice mogą byc równie wyczuwalne [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jersey
    Gość

Domyślnie

Apropos części zamiennych to czytałem wczoraj chyba, że Nissan otwiera produkcję części zamiennych do wszystkich swoich sportowych wozów. Wiadomo, nie wszystkich na raz, ale będzie można kupić wszystko do różnych ich perełek, nawet tych wypuszczanych w seriach po paręnaście egzemplarzy. Do Nissana i Nissimo. Jak czegoś nie będzie na stanie to wyprodukują. Chcą ułatwić utrzymanie kultowych wozów na chodzie i w oryginalnym stanie. I zarobić, rzecz jasna.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka