Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Katalizator 147 2.0 TS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Question Katalizator 147 2.0 TS

Witam zakupiłem niedawno alfe 147 2.0 TS selespeed. Jak sie okazało póżniej ma wycięty katalizator przeszukuje internet i jest od groma katalizatorów od 1.6 TS. Pytanie brzmi, Czy katalizatory się różnią od siebie czy nie na zdjęciachh wyglądją podobnie....

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Skoro działa i kata nie ma, to po co Ci on ;d ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Skoro działa i kata nie ma, to po co Ci on ;d ?
    A no po to bo nie ma wgl nic.... Chyba ktos sie nie bał i zaj....

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Ja w mojej 147 miałem to samo. Katalizatory wycięte - pewnie się zapchały, albo handlarz dorobił na samochodzie W każdym razie, były wyłączone z ECU, check engine się nie pojawiał, a sonda diagnostyczna (zza kata) była nieaktywna, tzn. po podłączeniu do komputera, dwie pierwsze pokazywały wartości, a trzecia miała znaczek "--". Autem przejechałem blisko 100tyś, zero problemów.

Użytkownik Świeżak Avatar Abacar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147, 1.6, 105 km, 2005/2006 disti.5d--ar159tbi-2010Ti, Giulia 200km Btech

Domyślnie

Miałem podobnie, ale po kupnie palił się check eng. sprzedawca sugerował sondę, ja to łyknąłem. Później okazał się brak kata. Sam brałem pod uwagę dwie możliwości wspawywany zamiennik lub dedykowany, polskiej produkcji kata. Jeździłem 2 miesiące na "przedłużkach" na sondach tak by nie było błędu, ok. dało radę, aż znalazłem dobrej jakości kata dedykowany (nie wspawywany) za 780 zł. Kupiłem zamontowałem jestem zadowolony, zrobiłem 39 tyś. jest ok, raz czy dwa rzuciło błędem kata. nie pamiętam kiedy już. Dlaczego w ogóle wstawiłem kata? Ludzie przecież jeżdżą bez, ano racja tylko 1. czasy wtrysków bez kata miałem dłuższe niż zalecane (teraz nie pamiętam jakie to były różnice ok 35% dłużej niż powinno) z katalizatorem było ok, 2. jakby ciszej ale to może efekt placebo, 3. robiłem samochód pod siebie także chciałem mieć wszystko git malina (może przesadzam bo to nie jakiś zabytek czy coś, ale no chciałem mieć wszystko zrobione).

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Uć, Wwa, okolice
    Auto
    AR 147 1.6 TS

Domyślnie

Pytanie o który katalizator chodzi? Jeśli pierwsze pionowe to mają różne flansze mocujące do kolektora i nie są one ze sobą kompatybilne. Jeśli o ten katalizator pod autem to możesz wspawać uniwersalny o odpowiedniej średnicy/wkładzie.
    Ja u siebie zmieniłem pionowe na nowe zamienniki z brytyjskiego BM Catalysts. Nie jest najtańszy, ale wykonany porządnie i z pełnym zestawem montażowym.

P.S. kupując dokładnie napisz sprzedawcy który model i z jakim mocowaniem potrzebujesz i nawet podeślij zdjęcie w miarę możliwości. Ja mimo iż tak zrobiłem i tak dostałem nie ten, który zamawiałem, dlatego też nie polecam Kadex'u.