Witam
Jakie polecacie cisnienie w oponach dla kol 17 calowych z niskim profilem opon? Dodam ze samochod ma ciezki silnik: 2.4 JTD.
Witam
Jakie polecacie cisnienie w oponach dla kol 17 calowych z niskim profilem opon? Dodam ze samochod ma ciezki silnik: 2.4 JTD.
2.4 lub z pelnym obciazeniem 2.6
pozdrawiam KUNIU
Ja mam 215/45/17 i gdzies wyczytalem ze 2,7
przód 2.7 tył 2.3 oponki 205/45/r16
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Jedno co mnie drażni w podawaniu ciśnienia w ogumieniu to tak jak 99% osób podaje na "zimnej oponie" - ja mam trochę inną szkołę, wyniesioną z KJS, pompuję koła w moim V6 tak aby na dogrzanej oponie ciśnienie w oponie było ok 2,6-2,7bar, wymaga to niestety posiadania swojego sprawdzonego ciśnieniomierz i pewnej obserwacji zachowania opon, jednak warto się do tej kwestii przyłożyć, każda opona zależnie od konstrukcji i mieszanki inaczej się "dogrzewa" i inaczej "trzyma", jedna napompowana na postoju powiedzmy na 2,5bar z czasie jazdy zachowuje się OK, inna z kolei łapiąca wyższą temperaturę w trakcie pracy będzie się np. wybrzuszała środkiem ze względu na za wysokie ciśnienie po nagrzaniu - co się stanie wiadomo, trakcja ucieka, i nienaturalnie zużywa się środek opon.
pzdr. Grzesiek
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Wystarczy napompowac kolo azotem i nawet po nagrzaniu kola cisnienie zmieni sie nieznacznie (ponoc).![]()
Ja jeżdżę na oponach typu "Run flat" w rozmiarze 205/45/17 i ciśnienie mam następujące: z przodu 2.2, z tyłu 1.8. To niewiele, ale wulkanizator zakładając te opony powiedział mi, że "run flat" mają twardsze boki i to w zupełności wystarczy. Chyba miał rację, bo jakiś czas temu sprawdzałem ciśnienie w oponach i byłem wielce zdumiony kiedy w jednej z nich ciśnienie wynosiło 0 (!), a opona wyglądała na napompowaną - nie ugięła się...
Pozdrawiam.
- Rafał
ja mam założone 225/45/17 i pompoju na 2.2 .
Ja mam buciki z dosyć miękkiej mieszanki - Pirelli P7, a dodatkowo stosunkowo wysoki profil, bo 55/205, no i całość naciągnięta na 16 calowe alufelgi... ponadto ciężki motor 2.4 JTD i to powoduje, że 2.4 atmosfery z przodu to minimum, a z tyłu w zależności od obciążenia, choć rzadko kogoś wożę, więc 2.2-2.3 atm. styka w zupełności.
Pozdrawiam,
Chyba kolego nie wiesz po co są opony "run flat"Te opony pozwalaja na jazde bez ciśnienia ale tylko w razie przebicia stąd też Twoje opony nie uginały się mimio zerowego ciśnienia. Po to właśnie mają wzmocnione boki. Ciągła jazda bez ciśnienia spowoduje tylko uszkodzenie opony. Opon "run flat" nie powinno się używać bez czujników ciśnienia, bo właśnie nie widać kiedy straci powietrze.