Jezdzilem nowa 330i xdrive ze slabszym silnikiem i spalala wiecej... 159 1.9 8v w miescie spalala mi 8/9l ropy a byla duzo duzo slabsza z dynamika jazdy na poziomie zolwia. Srednie spalanie Veloce 11.4l. Zrobione 5000 km, to duzo? No bez jaj...
Jezdzilem nowa 330i xdrive ze slabszym silnikiem i spalala wiecej... 159 1.9 8v w miescie spalala mi 8/9l ropy a byla duzo duzo slabsza z dynamika jazdy na poziomie zolwia. Srednie spalanie Veloce 11.4l. Zrobione 5000 km, to duzo? No bez jaj...
Jeżdzilem w kwietniu STELVIO FE
spalanie jakie uzyskałem na odcinku ok 25km to 10,5 litra/100.
Była to jazda w dość gęstym ruchu miejskim w trybie "N" (małe korki,światła,10km ekspresówką do 150km/h,kilka prób mocnych przyspieszeń,na pokładzie 4 osoby.)
Przy normalnym użytkowaniu wydaje się możliwe do osiągnięcia 9-12 litrów.
Ścigając wszystko i wszystkich na drodze pewnie można przebić 15l/100
Wydaje się ,że Giulia jako niższa i lżejsza powinna palić wyraźnie mniej w porównywalnych warunkach.
Ostatnio edytowane przez otto ; 09-06-2017 o 15:32
Nie wiem co to standard A, ale się tematem interesowałem i są 2 definicje: nasza krajowa - masa BEZ kierowcy (z płynami itd.) i europejska - z kierowcą 75kg.
Przypuszczam że [notranslate]Alfa[/notranslate] podaje Europejską.
Więc skoro dla diesla podaje 1445kg to fajnie naciąga, bo zmierzona dla diesla 2,2 AT to 1640kg (wgZeperfs, a tam z kolei wg testów dziennikarzy)
A co do spalań to wstydzilibyście się w ogóle o tym gadać, Panowie Alfisti![]()
Przy czym trzeba pamiętać, że w DR mamy od kilku lat wpisywaną masę "europejską", czyli samochód, wyposażenie i kierowca o masie 75kg.
[notranslate]Alfa[/notranslate] podaje w katalogach i instrukcji masę samochodu z płynami bez kierowcy i bez opcji dodatkowych.
A ja jeździłem Busso i uzyskałem 7.9 litra... serio. Tylko co to za jazda?
Rozmawiałem z kolesiem który dostał Stelvio FE na weekend, na co dzień jeździ Busso 3.2V6.
Myślał, że Stelvio pali mu 15 po mieście... dopóki nie skumaliśmy że licznik więcej niż 15/100 nie pokazuje![]()
Naprawdę uważacie że spalanie w nowoczesnym silniku z AT8 280KM vs stare V6 AT4 240KM powinno być podobne?
Liczyłbym na większą różnicę... no ale spoko, entuzjastów nie przekonam.
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html
Entuzjastów oczywiście, wszak to forum dla takich ludziNikogo tomaz nie musisz przekonywać, chcemy tylko pokazać, że to nie jest jakoś dużo. BMW, którym jeździłem i jak pisałem ze słabszym silnikiem paliło więcej, 2.0 TFSI 300 KM (S3) kumpla pali dużo więcej a osiągi nawet gorsze. Bardzo fajnie, że możesz uzyskać takie wyniki jeśli trzeba
![]()
Z każdym postem typu "[notranslate]Alfa[/notranslate] popełniła przy projektowaniu Giulii wszystkie możliwe błędy" ginie jeden mały kotek. Naprawdę nie ma głupoty której by nie można było napisać - ale czy my musimy to czytać?
1. Klikasz na nazwę użytkownika "Anderson" w jego poście
2. Odwiedź profil
3. Dodaj do listy ignorowanych
Od tej chwili świat będzie mądrzejszy.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Jeśli wykorzystujesz w pełni potencjał silnika, gnieciesz go niemiłosiernie to spalanie może być podobne. Różnica na korzyść silnika w technologii downsizingu będzie wychodziła w sytuacji, jeśli nie jest w pełni obciążony. Podejrzewam, że świeżo upieczeni właściciele Giulii dbają o to, żeby czas niskiego obciążenia redukować do minimumTy dbasz o swoją klasyczną Alfę i szkoda Ci ją za mocno cisnąć bo boisz się, że zaraz coś się rozsypie... Nie ma sensu zatem porównywać Twojego spalania do podawanych przez użytkowników Giulii na tym forum.
Nikt jeszcze na tym forum, że zrobił rzetelnego testu spalania podczas NORMALNEJ jazdy Giulią. Nikt nie napisał, jak na spalanie wpływają poszczególne tryby jazdy. Na razie wiemy, że podczas pałowania wypija morze paliwa ale to za mało danych, żeby wyciągać ostateczne wnioski.