Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: przyśpieszenia po emerycku

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie przyśpieszenia po emerycku

Witam
    od jakiegoś czasu moja alfa ( 147 2006r jtdm 120KM)posiada problem którego sam już raczej nie dam rady rozwiązać przynajmniej pomysłów mi już zabrakło jednak zanim odstawie do jakiegoś mechanika chciałem spytać co może być nie tak. Sprawa wygląda następująco na zimny silniku i dopóki wskazówka temp. nie wskoczy na magiczne 90C alfa na swoje 120KM przyśpiesza poprawnie turbo ładnie pracuje nic nie dymi po prostu jest ok. Po przekroczeniu 90C jakby mi ktoś jakąś kotwice doczepił albo ze 3 przyczepki z gruzem czy czymś. Przyśpiesza bardzo słabo ze tak powiem dobicie do 60/80 km/h trwa bardzo długo wyprzedzanie prawie niemożliwe ostatnio na światłach kumpla pasat 1,6 benz z gazem w kombi mnie objechał. Jak ostygnie i spadnie poniżej tych 90 C wszystko wraca do normy do ponownego dobicia do 90C. Sprawdziłem ciśnienie na zaworze VGT, szczelność układu dolotowego ( górny i dolny z nierdzewki), gruszkę od turbo, egr wyczyszczony, niema żadnych błędów na komputerze( sprawdzane na postoju i podczas jazdy), olej niedawno wymieniony na Motul 5w30 x-clean nawet zatankowałem się na innej stacji niestety problem nadal występuje. Mam przebieg 142tys km więc stawiam że za wcześnie na turbo poza nie wydaje ono dziwnych odgłosów i tak jak napisałem na zimnym silniku jest poprawnie( oczywiście nie piłuje na zimnym silniku tylko normalna jazda po mieście) . Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być i ewentualnie ile może kosztować naprawa?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Sprawdzałeś termostat? Ewentualnie czujnik położenia wału też może być. Poczekaj niech ktoś inny się wypowie. Jedynie mogę podać jeszcze wskazówki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Najpierw podłącz auto pod komputer. Kabelek KKL za 35 zł i FES darmowy zwróci się szybko a może jakieś błędy się pokażą. Tutaj to może być zarówno przepływomierz, jak i czujnik położenia wału ale też inne usterki nie są wykluczone.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź po nagrzaniu auta przy pomocy komputera jaką masz temperaturę powietrza dolotowego. Bo coś wygląda na to, że masz zapchane IC.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Co do temp powietrza to muszę sprawdzić ale to po niedzieli jak będę mieć komputer. W sumie IC nie sprawdzałem i może faktycznie coś z nim nie tak. Popatrze za kilka dni i napiszę co i jak.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Witam
    przepraszam że długo się nie odzywałem ale wyszło kilka wyjazdów i alfa spadła na drugi plan. Co do rzeczy które udało mi się zrobić to przeczyściłem intercooler na komputerze żadnych błędów nie wywala i wg" mechanika" jest wszystko ok.

Mam pewno podejrze jednak wcześniej chciałbym zapytać o jedną rzecz. Jako że do 147 części są podwójne i nawet po winie czasem sprzedawca wciska kit( kilkanaście razy jeździłem zwracać kilak część do r.k niedziałek bo dali nie to co trzeba a wg vin sprawdzali) stąd pytanie o czujnik VGT czy jest jakaś znacząca różnica między wersjami np jtd a jtdm ? bo coś czuje że to tutaj leży problem ewentualnie mogę podać vin i poprosić o pomoc w zakupie właśnie tego czujnika.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Jesteś dodany na grupie FB?

Główna grupa: https://www.facebook.com/groups/776687902425013/

Giełda: https://www.facebook.com/groups/429018607218782/

Napisz posta, że kupisz overboost i damy namiary na odpowiednią osobę

Ja kupowałem oryginał po 150 zł chyba.
    Ostatnio edytowane przez Cyrus ; 01-08-2017 o 20:02

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Dzięki za informację postaram się jakoś niedługo coś takiego na fb naskrobać jak znajdę chwile czasu między wyjazdami/szkoleniami a i może drobnymi wakacjami

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Witam
    odgrzebię trochę swojego kotleta i na 100% uszkodzony był/jest VGT i tutaj już działąm ale prosze o pomoc jakby ktoś mógłby mi podać link lub wskazać miejsce gdzie mogę kupić taki czujnik. Co do samych poszukiwań to temat jest już na fb w dziale giełda i tutaj w dziale sprzedam / kupie... temat bardzo pilny. Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji mogę podać
    link fb

link giełda

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Do 8V 115km za ori VGT płaciłem 150zł Kupowałem na grupie fb u Tomasza