Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Czujnik ciśnienia paliwa JTD

Stanley
    Gość

Domyślnie Czujnik ciśnienia paliwa JTD

Znalazłem , gdzieś w poprzednich wątkach, że jest cos takiego jak ,,czujnik ciśnienia paliwa na listwie" co to takiego i gdzie szukać i jak wygląda. Odkurzam swój stary temat z gasnącym silnikiem przy gwałtownym przyspieszaniu na niskich obrotach. Sprawdziłem wtryski są ok. wymieniłem elektrozawór na pompie paliwa, przeczyściłem układ paliwowy specjalnym preparatem. Cudów nie ma pozostał zatem mi jeszcze ten czujnik ciśnienia paliwa na listwie jeżeli jest? Powiedzcie gdzie ?

dawidkar
    Gość

Domyślnie

witam czujnik znajduje sie obok filtra paliwa czyli z tylu silnik na srodku a przed nim widać listwe wtyskwa metalowa, nastepnie do niej jest wkrecony czujnik wyklada tak wielkosc nakretki 27jesli dobrze pamietam i ma czarna wtyczkę wkrecony jest od spodu do listwy. powiem ci szczerze ze mam taki czujnik i u mnie tez gasnie auto i nawet go wymienilem i tez nic nie dalo. nie wiem co jeszcze moze byc przyczyna.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juventino87
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 2010r

Domyślnie

Witajcie. W ubiegłym roku we wrześniu mechanik robił mi czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, przeczyścił go ale zaznaczył, że w końcu kiedyś padnie. Od tamtej pory zrobiłem ok. 15 tyś. km i dziś chyba zaczął się on odzywać. Rano samochód odpalał po dłuższym kręceniu, po drodze zgasł, nie odpalał, później odpalił i teraz kręci normalnie. Obrotomierz na max i nie odcina. Jakby nic mu nie było. Mój mechanik ma terminy 2-tygodniowe więc na razie nie odstawiam auta, ale chcę się poorientować, na co się przygotować, bo pewnie ten czujnik jest przyczyną. Wolę to zrobić na porządnie, bo często robię trasy, a auto jeszcze chcę mieć parę lat.
    Pisano na forum, żeby nie wymieniać samego czujnika, tylko od razu całą listwę. W internecie widziałem tylko używane listwy po ok. 100zł. Jest sens się pchać w coś takiego? Czy szukać samego czujnika, ale nowego? Bo jego ceny są takie, że o w mordę.
    Jeśli to coś ma do tematu to przepustnica czyszczona w tamtym roku, egr też, nie jest zaślepiony.
    Ostatnio edytowane przez juventino87 ; 12-06-2017 o 14:06

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Pierwsze słyszę,aby zamiast czujnika,zmieniać od razu całą listwę.Na jakiej podstawie stwierdził mechanik,że zaraz padnie?Ja bym obstawiał bardziej czujnik wału niż ciśnienia.Objawy,które opisałeś bardziej na to właśnie wskazują.
    A na marginesie-wymiana czujnika ciśnienia,to czas około 10 minut a czujnika wału-15 minut i obie czynności wykonasz samemu,jeżeli posiadasz choć krztę wiedzy n/t/mechaniki i 2 klucze, jeden imbus 6,do czujnika wału oraz 27 lub 30,bo nie pamiętam,do czujnika ciśnienia.

Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 2010r

Domyślnie

Tak mi sugerował w tamtym roku aby całą listwę, i tak gdzieś wyczytałem na forum. Niestety moje okolice nie są zaopatrzone w dobrych fachowców, robim gdzie możem.

Faktycznie, zajrzałem teraz pod maskę głębiej i idzie wymienić czujnik ciśnienia paliwa samemu. Nie jestem mechanikiem, ale co mogę to robię sam. Może wymienię czujnik ciśnienia paliwa sam, a za zaoszczędzoną kasę za robociznę zrobię ten drugi. Chodzi Ci dokładnie o czujnik położenia wału korbowego, tak? Nie wałka rozrządu?

Mieszka w
    Łebcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał juventino87 Zobacz post
    Faktycznie, zajrzałem teraz pod maskę głębiej i idzie wymienić czujnik ciśnienia paliwa samemu. Nie jestem mechanikiem, ale co mogę to robię sam. Może wymienię czujnik ciśnienia paliwa sam, a za zaoszczędzoną kasę za robociznę zrobię ten drugi. Chodzi Ci dokładnie o czujnik położenia wału korbowego, tak? Nie wałka rozrządu?
    Nie wiem,co ma listwa do czujnika.Chyba,że jest uszkodzony gwint.Nie wiem też,na jakiej podstawie mechanik stwierdził,że długo nie pociągnie.
    Odnośnie czujnika wału,to bym w pierwszej kolejności to wymienił.Taka moja sugestia.
    I przede wszystkim podłącz kompa i sprawdź,co się dzieje i jaki błąd pokazuje.Wersja 136 czy 140km ? Bo po zgaszeniu odpalił gdy wystygł? Po 20-25 minutach?
    A skąd jesteś?

Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 2010r

Domyślnie

Wersja 136KM. Pod kompa podepnę się przy najbliższej okazji, ja niestety nie mam, ale udam się do kuzyna.
    Powiem tak - w tamtym roku parę razy kręcił długo jak był zimny, odpalał, ale w trasie zapaliła się marchewa i zgasł. Więcej go nie odpaliłem, komp pokazał błąd czujnika ciśnienia paliwa, mechanik przeczyścił. [notranslate]Alfa[/notranslate] śmigała aż miło.
    Teraz - też parę razy kręcił dłużej jak był zimny, zgasł po krótkiej trasie, ale marchewy nie było. Nie mogłem go odpalić, ale dokładnie tak jak mówisz, po ok. 20-25min się udało. Teraz kręci bez problemu czy ciepły czy zimny. Chcę to ogarnąć tym bardziej, że często robię trasy do Berlina autostradą. Nie chcę niespodzianek.
    Jestem z okolic Wołowa na D. Śląsku.
    Czy po wymianie czujnika trzeba coś ustawiać w komputerze, programować go jakoś? Czy wystarczy skasowanie błędu?

Mieszka w
    Łebcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał juventino87 Zobacz post
    Czy po wymianie czujnika trzeba coś ustawiać w komputerze, programować go jakoś? Czy wystarczy skasowanie błędu?
    Kasujesz tylko błąd.Adaptacji żadnych nie ma.

Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 2010r

Domyślnie

Dziękować. W takim razie pewnie wymienię to i to, przynajmniej będę wiedział, że mam z tym spokój.
    Czy orientujesz się może, czy firma ME Premium to coś, co warto wziąć? allegro.pl/czujnik-cisnienia-paliwa-alfa-fiat-0281002405-i6833199666.html
    Czy jednak dołożyć i brać Boscha?

Mieszka w
    Łebcz
    Auto

Domyślnie

Nie wiem co to za firma.Jeszcze nie miałem z tym problemów,więc nie szukałem a po za tym,mam zapasowy ori bosch na półce.