Witam
Ja też ogarnąłem temat i zamontowałem sobie oryginalne czujniki do przodu. Potrzebowałem oczywiście 4 czujników do przodu (nadają się jakiekolwiek z grupy FIAT-a byle weszły w otwór z zderzaku i ładnie wyglądały i moga być proste a nie tylko łanane na kąt 90 stopni), wiązka w zderzak przedni( są dwa rodzaje albo z halogenami lub tylko czujniki) ja zakupiłem używaną i śmiga, centralka tył + przód (trzeba wymienić bo przód nie zaistnieje, brzęczyk przód (wpina sie go tam pod kierownica gdzie są bezpieczniki jest tam jedna jedyna wolna kostka w kolorze białym!!!! Po zamontowaniu robimy włączenie funkcji wyświetlania na panelu wskaźników między licznikiem a obrotomierzem i robimy osiowanie proxy. Wszystko działa i cieszymy się z operacji!!!
Z własnego doświadczenia powiem, że kostka w którą wpina się instalację ze zdrerzaka przedniego od czujników (znajduje się z przodu na podłużnicy z prawej strony) nadaje się do wywalenia, bo styki są utlenione, bo nie jest fabrycznie zabezpieczona korkiem. Ja musiałem ją wywalić i zakupiłem kostkę hermetyczną na 6 pinów (bo tyle idzie tam przewodów) i zamontowałem i wszystko działa jak należy.
Koszt:
1. zderzak przód z otworami na czujniki + malowanie 450zł
2. centralka 100zł
3. brzęczyk 25zł
4. czujniki 4 sztuki 160zł
5. instalacja do czujników 45zł
6. kostka + gniazdo hermetyczne 15zł
7. robota gratis sama przyjemność jak i osiowanie proxy
Pozdrawiam i życzę miłego przerabiania.
Jeżeli ktoś potrzebuje porady proszę pisać na priv lub
mrozek_s@interia.pl