Strona 46 z 114 PierwszyPierwszy ... 36373839404142434445464748495051525354555696 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 1137

Temat: Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Panowie a czy płukanki są bezpieczne dla silnika ? Czy nie ma ryzyka, że silnik się rozszczelni? Ja mam 104k przebiegu. Mój mechanik stwierdził, że płukanka może spowodować rozszczelnienie.
    Jeżdże na Selenia Digitek 0W30. Jaką płukankę silinika polecacie przy tym oleju i tak w ogóle to możecie w 2-3 zdaniach na czym polega taka płukanka silinka w sensie jak to się robi?
    chyba rozszczelni jesli masz jakiegos trupa zalanego motodoktorem przez mirka handlarza. co to mialby byc za silnik ktory szczelny jest szieki syfom i osadom?

rozne sa plukanki, wiekszosc to takie ktore wlewa sie tuz przed zlaniem oleju do rozgrzanego silnika i startuje sie silnik na 15 minut i koniecznie od razu spuszcza(dokladnie/dlugo) olej. inne to takie co wlewasz na 2-3tys km przed wymiana oleju i z tym normalnie jezdzisz. na kazdej jest dokladna instrukcja. producenci rozni, kupic cos markowego najlepiej np. liqui moly, archoil czy millers. niektorzy oferuja oba typy pkukanek. ja u siebie uzywam tych 15 minutowych, najczesciej archoil i przy kazdej znianie oleju jest plukanka.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

pytanie czy jest jakiś filtr na przewodach Turbo w TB T-JET? jeśli tak proszę o foto poglądowe i nr katalogowy

Auto

Domyślnie

tak, sa posty gdzies tu lub w watku olejowym o tym, numery czesci itp. z reszta jaki problem otworzyc sobie epera i samemu sprawdzic, albo w aso przez tekefon zamowic. mniej lenistwa a wiecej samodzielnosci, bo inaczej w kolko na forum odpowiada sie na te same pytania.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

posłucha Kolego- ja wiem że wszystko wiesz lepiej ale trochę jestem na tym forum i jakbym znalazł to bym nie pisał. co do epera- posiadam ale jakoś w T-JETnie jestem w stanie tego zlokalizować.
    wiec jak wiesz to napisz a jak się chciałeś wyładować - polecam siłownię
    - bez odbioru.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    posłucha Kolego- ja wiem że wszystko wiesz lepiej ale trochę jestem na tym forum i jakbym znalazł to bym nie pisał. co do epera- posiadam ale jakoś w T-JETnie jestem w stanie tego zlokalizować.
    wiec jak wiesz to napisz a jak się chciałeś wyładować - polecam siłownię
    - bez odbioru.
    z glowy nie napisze, musze poszukac. jutro.

a na forum w kolko te same pytania w wielu watkach, zaczynam miec na kilka tematów alergie

Auto

Domyślnie

tu masz link do ePera, akurat dla przedlifta, ale po lifcie chyba to samo (sprawdz sobie):
    http://eper.fiatklubpolska.pl//navi?...&DRW_NUM=3%7C0

potrzebujesz 1szt srube z filtrem nr 7 i 2 podkladki nr 9.

co do mojego komentarza o samodzielnosci. w google wpisalem "sruba z filtrem Giulietta 1.4TB". pierwszy link juz odsyla do tej samej czesci:
    http://ricambi.pl/pl/p/Sruba-turbosp...t-71769773/379
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

dzieki Stary!! mam 70 tkm wymiany oleum co 15 tm ale profilaktycznie wymienię

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    dzieki Stary!! mam 70 tkm wymiany oleum co 15 tm ale profilaktycznie wymienię
    wg doswiadczen innych forumowiczow ta akurat srube to powinno sie wymieniac co 30-40tys (moze peknac folia filtrujaca i strzepy poleca do turbiny), albo wywala sie filtr ze srodka, albo zastepuje inna sruba (chyba ta z powrotu oleju)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

dzieki za informację - wymienię na ori i potem co druga wymiana - koszt śmieszny

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Gulietta 1,4 MA 170km

Domyślnie

Witam,
    Jestem świeżo po zakupie Julki 1,4 MA 170 Km i tuż przed wymianą rozrządu i oleju. Nie wiem czym była zalewana wcześniej.
    Muszę się na coś zdecydować. Jaki olej polecacie w okolicach 150 zł / 5 L
    Który z tych będzie lepszy dla mnie?

Motul 8100 x-clean 5W40, czym poza ceną różni się od Motul 8100 x-clean 5W40 FE

lub

VALVOLINE SynPOWER Xtreme MST C3 5W-40 5L

Nie ukrywam, że kierowałem się też forumową sondą (te dwa olej są tutaj najpopularniejsze wśród forumowiczów), a nie chciałbym zmieniać tego oleju za każdym razem.
    Jakie filtry polecicie? Czy wymieniać też filtr paliwa. O czym jeszcze trzeba pamiętać przy wymianie rozrządu?
    Z góry dziękuję za rady i rabaty od sprzedawców odwiedzających ten wątek ;-)