Dawno nie pisałem nic na forum, także witam z powrotem. Nie ukrywam czesto zagladalem bez logowania
Kiedy sprzedalem moja 166-tka poszła na żyletki troche żałowałem, ale nie sprzedalbym komus samochodu, w ktorym nagle wszystko zaczelo sie sypac, a z tajli i tak wyszlo wiecej niz ze sprzedazy, ale mniejsza.
Z tego co czytam na forum, rozmawiam z mechanikami, i czytam artykuły. Wychodzi na to ze no Alfy i Fiaty, jesli chodzi o poważniejsze awarie nareszcie przebiły konkurencje ( niektorzy powiedza, że od dawna tak jest ale ja sie z tym nie zgadzam.) Problemy z elektronika i drobnostkami takie same jak u konkurencji w autach nowszych, ale i tak jest bardzo dobrze.
Wracając do tematu planuje zakup Mito QV za jakies pół roku, czy rok bo tych samochodow jest stosunkowo mało, ja i tak mam obecnie 2 samochody na 1 osobe, a Mito tez bym chcial jako drugie auto, zabawke na weekend, cyckania, i pieszczenia.
Konkurencja :
Citroen Ds3 1.6 THP
Peugeot 207 RC 1.6 THP
Mini S 1.6 THP .....
Abarth 500 esessesesesesese1.4
Punto Evo 1.4
Corsa OPC 1.6
Cytryna, Lew i kurdupel wszystkie maja syfiasty silnik 1.6 THP, ktory 3 razy dostal nagrode silnika roku WTF ?
Rozrzad na lancuchu ktory trzeba wymieniac co 40-50 tys km. bo sie rozciaga. Zbierajacy sie nagar, pekajace kolektory, głowice, brak mocy, padające turba i generalnie poprostu tragedia, nie wiem jak cos takiego mozna wogole sprzedawac. Ale wkoncu Niemcy współpracowali przy tym silniku z Francuzami, wiec czego innego mozna było sie spodziewac. Niemiecka precyzja to Mit, Niemcy od zawsze robią sprzet, który ma sie łatwo i szybko montować na produkcji, a sami jedynie umia poskrecac cos do kupy i to niekoniecznie dobrze. Francuzi dodali od siebie troche magii i wyszlo dziadostwo.
Jedyny plus tych aut ze sa troche lepiej wykonczone w środku, delikatnie szybsze od Mito i w sumie to chyba tyle.
Wiem ze w Mito bede musial wymienić MultiAir, podejrzewam ze Turbo po jakims czasie bo nie wiadomo jak ktos dbal wczesniej.
Bede szukał Miciaka max. do 80 tys przebiegu, chocbym mial go szukac kupe czasu.
Zjechalem troche z tematu, ma ktos cos wiecej do powiedzenia, jak wrazenie z jazdy Giulietta QV ?
O Punto, 500-tce i Corsie sie nie wypowiem bo nie mialem okazji oglac, dotykac i jezdzić.
Może ktos powiedziec wiecej na ich temat ?
Kolejna sprawa czy w polsce ktos ogarnal by Chip do Mito (Cinsoft chyba zadnej jeszcze nie robil), na necie jest pare sztuk ale to za granica ? Silnik ma juz sporo koni, ale podobno 1.4 170 w Julkach cisna po 250k+ bez remontów i daja rade , stad zastanawiam sie czy nie wykrecic by jej na jakies 190-194 kuce i dorzucic pare szklanek momentu obrotowego.
I czy robil juz ktos z forum chip z modyfikacja systemu DNA ?
Pozdrawiam forumowiczów, jak ktos mial stycznosc z autami wymienionymi wyzej moze moglby powiedziec mi cos wiecej ?