Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: amortyzatory przód

Użytkownik Świeżak Avatar Sykoo
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    147 1.9 16V JTDm

Domyślnie

pomoze ktoś ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    147 2002r. 1.9 JTD 8V

Domyślnie

http://allegro.pl/kayaba-amortyzator...666927063.html
    Kayaby są niewiele droższe a jakość pewnie nieporównywalnie większa. Czytałem wiele pochlebnych opinii na ich temat na tym forum. O Monroe zdania były jednak podzielone.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

Ja mam u siebie Kayaba, co prawda na tył, ale spisują się dobrze. O Monroe czytałem bardzo różne opinie, wiele tych złych, mechanik też nie polecał Monroe, więc założyłem Kayaba i nie żałuję póki co.

Mieszka w
    Jasło
    Auto
    147 1.9 16V JTDm

Domyślnie

byłem na drugiej stacji diagnostycznej i koleś co mi sprawdzal powiedział że tamci chyba na głowę upadli i chcieli ze mnie kasę zedrzeć zebym samochód do naprawy zostawił tylko u nich. Okazało się że mam do wymiany drązek kierowniczy i jeden wahacz górny, po sprawdzeniu amortyzatorów pokazało ze mają po 64-66 % sprawności..

z wahaczy i koncówek to brac TRW ?

Użytkownik Świeżak Avatar Thoo24Mass
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    Alfa Romeo 156 V6 Berlina, Toyota Celica GTi V gen

Domyślnie

Pomiar sprawności amorów niestety jest mało wiarygodny. Moje wykazywały sprawność na poziomie 70% a po zdjęciu jednym palcem je wciskałem. Jeden wracał do połowy a drugi ledwo odbijał. Skoro będziesz wymieniał górne wahacze to zdejmij sprężynę i sprawdź ich stan na zewnątrz. Sprawny amor ma stawiać spory opór. W innym wypadku jego skuteczność będzie wątpliwa. Jeżeli amor jest całkiem zużyty to koło będzie Ci podskakiwało na nierównościach poprzecznych. Możesz kogoś poprosić żeby z zewnątrz obserwował koła na nierównej nawierzchni.

Mieszka w
    Jasło
    Auto
    147 1.9 16V JTDm

Domyślnie

mam coś takiego że jak jade po kostce która kładziona jest w rynkach mast/miasteczek to po wjechaniu na droge asfaltową, równą auto jeszce chwile skaczę.
    Pukanie tez było takie jak by wahacz padł a nie amortyzatory.
    posrpwadzali mi na szarpakach i na lini przy tescie amortyzatorów i wszystko okkej jest a mają jakąś najnowsza linie tych testów wiec pewnie wahacze do wymiany ale sprawdze wszystko jeszce przy demontażu. Dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał Sykoo Zobacz post
    mam coś takiego że jak jade po kostce która kładziona jest w rynkach mast/miasteczek to po wjechaniu na droge asfaltową, równą auto jeszce chwile skaczę.
    Miałem tak samo plus przy ostrym przyspieszaniu tył przysiadał. Wymieniłem cztery amory i jest idealnie. Na tył dałem Monroe a na przód Kayaby. Wszędzie osłony i odbojniki Kayaby. Te gumy szły na pierwszy montaż tak w ogóle. A amory nie wiem jakiego producenta - strzelam: MAgnetti Marelli.

Mieszka w
    Jasło
    Auto
    147 1.9 16V JTDm

Domyślnie

wymieniłem wahacz górny z lewej strony (od pasażera) i stuka a raczej tak jakby plumka nadal.
    Pado na amory, gdy byłem u znajomego co zamawia części to powiedział mi że TRW robi amortyzatory i jest bardzo dobra cena za komplet, co myslicie o TRW amorach na przód ?

Użytkownik Świeżak Avatar MarcinPioneer
    Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto
    GIULIETTA 1.4 MA, 147 1.6TS 105KM, BMW E34 525i 24V

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    gumy szły na pierwszy montaż tak w ogóle. A amory nie wiem jakiego producenta - strzelam: MAgnetti Marelli.
    Na pierwszy montaż były SACHS, Tylko napisu SACHS na nich nie ma, jest tylko długi nr oznaczenia, kiedyś sprawdzałem i wyszło,że to numer katalogowy amortyzatora SACHS.