Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Jak wymienić olej w Alfie 147 120 KM

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALfa 147

Domyślnie Jak wymienić olej w Alfie 147 120 KM

Witam,

Na początku chciałbym się serdecznie przywitać. Od miesiąca jestem posiadaczem Alfy 147 z 120 KM z wariatorem, w niedługim czasie będę wymieniał rozrząd wraz z wariatorem ale na początek chciałbym samodzielnie wymienić olej w silniku, tylko że nie mogę zlokalizować filtra oleju, patrząc od góry. Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie on się znajduje i jaki jest najlepszy dostęp do wymiany oleju z filtrem? Czy będę musiał wykasować "service oil" Szukałem przez wyszukiwarkę ale żadnych konkretnych informacji nie znalazłem.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Pytanie czy jest w ogóle sens zmieniać olej, skoro przy wymianie wiariatora zaleca się go wymienić na nowy?

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Od góry będzie trudniej; od dołu nawet nie powinieneś musieć zdejmować osłony silnika.

http://kgb.clubalfaromeo.com/gotcha/147 Engine Oil Change Guide.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=drfnFLZZ8h8
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 17-07-2017 o 15:26

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALfa 147

Domyślnie

://kgb.clubalfaromeo.com/gotcha/147 Engine Oil Change Guide.pdf , ten link nie dziala. Możesz wyslać jeszcze raz? Pamietasz jakim kluczem odkreca sie srubę aby zlać olej z miski olejowej? I czy wymianie wariatora trzeba wymienić ole na nowy? Gdzie się znajdue ten wariator?

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Link działa, tylko skopiuj cały adres, od początku do końca - forum robi hyperlinka z jego części.

Korek w misce olejowej jest zdaje się na imbus, ale nie pamiętam jaki. Może być i tak, że komuś gniazdo imbusa się wyrobiło i sobie dospawał nakrętkę. Musisz zobaczyć własnoocznie.

Wariator znajdziesz pod pokrywą zaworów - jest przykręcony do koła wałka rozrządu. Po wymianie wariatora zaleca się wymianę oleju, więc możesz zaczekać i zrobić jedno i drugie naraz. Choć jeśli wymienisz olej jutro a wariator za miesiąc i nie zrobisz w międzyczasie tysięcy kilometrów to się raczej nic nie stanie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALfa 147

Domyślnie

Cytat Napisał Zenonzlasu Zobacz post
    Link działa, tylko skopiuj cały adres, od początku do końca - forum robi hyperlinka z jego części.

Korek w misce olejowej jest zdaje się na imbus, ale nie pamiętam jaki. Może być i tak, że komuś gniazdo imbusa się wyrobiło i sobie dospawał nakrętkę. Musisz zobaczyć własnoocznie.

Wariator znajdziesz pod pokrywą zaworów - jest przykręcony do koła wałka rozrządu. Po wymianie wariatora zaleca się wymianę oleju, więc możesz zaczekać i zrobić jedno i drugie naraz. Choć jeśli wymienisz olej jutro a wariator za miesiąc i nie zrobisz w międzyczasie tysięcy kilometrów to się raczej nic nie stanie.
    Dzięki za informacje , pozdrawiam