Witajcie koledzy,
piszę z zapytaniem o radę, w mojej alfie strzelił pasek rozrządu, czy ktoś robił i jakie to koszty w Wawie ?
Auto stoi w ASO fiata bo akurat obok się zepsło, ale koszt w aso to ponad 3 tys naprawa czy myślicie za warto to robić ?
Witajcie koledzy,
piszę z zapytaniem o radę, w mojej alfie strzelił pasek rozrządu, czy ktoś robił i jakie to koszty w Wawie ?
Auto stoi w ASO fiata bo akurat obok się zepsło, ale koszt w aso to ponad 3 tys naprawa czy myślicie za warto to robić ?
O, to ASO potaniało znacznielub jakiś bardzo ograniczony zakres napraw. Czy nie zbyt bardza? kilka lat temu też mi strzelił rozrząd w okolicach Warszawy , też w 1,6TS - wycena wówczas coś bliżej 10 tysięcy, auto zabrał serwis Arkuszowa na telefoniczne zlecenie, wstępna wycena 3-4 tys u nich, doszło jeszcze kilka rzeczy które przy okazji prosiłem zrobić.
Jest tych serwisów sporo tam w okolicy, o - Pablo Garage ? (jak przyjmie) , plus całe wątki tu na forum o serwisach w stolicy i okolicy.
Ja myślę że jak reszta auta dobra to warto naprawiać, ale porządnie bez oszczędzania.
Ja tym moim jeszcze ponad 50tys km jeździłem i było ok z silnikiem . Lecz - następny użytkownik zgłosił kompletną śmierć silnika (panewki, wał) .
Dodam że u mnie rozrząd strzelił bardzo niedługo po wymianie. Nie rzadkość w TSach niestety.
Jeśli do tej pory chodził ładnie ,nie brał oliwy itp zdecydowanie rób głowicę.Pozdrawiam Tomasz.Oczywiście poza ASO
" lukaszjj"A po jakim przebiegu padl ci pasek? byly jakies oznaki?
Pasek zerwał sie przy około 150 tys, co do objawów, to nie wiem czy dotyczyły właśnie paska ale zauważyłem takie:
Kiedy odpalałem na zimnym falowały obroty jak przegazowałem chwile, to się normowały.
Ostatnie chwile przed awarią miał spadek mocy i wzrost spalania, myślicie że były właśnie objawy kończącego się paska ?
Myślę, że zdecyduje się na naprawę, zobaczę jak ceny u nie autoryzowanych mechaników, jesli różnica w cenie była by nie duża to w aso miałbym pewnie gwarancje na na naprawę![]()
No, gwarancję w ASO Alfy na remont silnika, wolne żarty![]()
I porównaj zakresy tych prac w ASO i u mechaników, weź pod uwagę że po rozpoczęciu pracy już, może wyjść więcej do zrobienia.
Jutro zrobię rozpoznanie i na bierząco będę się chwalił efektami, czyli na gwarancje w aso fiata nie liczyć ?![]()
Bo to dobra rada, ale nie musisz słuchać wcale![]()