To mylicie że po wyschnięciu ten zapach nadal zostanie w aucie ?????
To mylicie że po wyschnięciu ten zapach nadal zostanie w aucie ?????
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Zamocz całkowicie szmatę. Zakręć ją w woreczku śniadaniowym na 2-3 dni (żeby nie wyschła). Po tym czasie wysusz, powąchaj. Będzie śmierdziało.
Koledzy dobrze radzą, ale jak już wspomnieli wcześniej - Twoje auto, Twoje zdrowie![]()
Witaj. Wszystko co zostało tu napisane to szczera prawda. Jeśli myślisz że wyschnie Ci tapicerka i pianki w samochodzie to bardzo mocno się mylisz zwłaszcza że po wywaleniu tapicerek jeszcze trzeba będzie szmatami wybrać resztę wody i wszystko dobrze wysuszyć. Przerabiałem to rok temu tylko w moim przypadku woda dostawała się przez przedni lewy słupek drzwi (taka niespodzianka). Nie panikuj, robota bardzo prosta, nie wymaga zbytniej wiedzy i umiejętnosci mechanicznych. Życzę powodzenia przy odwadnianiu auta.
Ale mi weszliście na ambicję - pozbyłem się całej podłogi i foteli.
-Tytanem kuchennym wyszorowałem całą podłogę (przestała śmierdzieć)
-Przy okazji mleczkiem obleciałem fotele
-Wyprałem płynem do prania (w sumie pianą) i szrubrem wszystkie wykładziny (susza się przy piecu)
Jutro będę uszczelniał drzwi i wszystko montował.
Kupiłem silikon motoryzacyjny uszczelniający oraz uszczelkę okienną E. Tak myślę czy jak dobrze oczyszczę blachę - mogę użyć samego silikonu by nie odkręcać tej blachy metalowej ?
![]()
Alfa Romeo
to jak już chcesz mieć spokój na zawsze to odkręć podszybie i przetkaj kanały odpływowe, jak się zatkają to znowu będziesz miał powódź w środku, szkoda Twojej pracy by było.
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Blachę odkręć zostawiając 2 górne śruby popuszczone a resztę zdemontuj. Odchyl ją i dokładnie wyczyść miejsce łączenia z drzwiami. Potem zastosuj masę elastyczną na zgrzewy (np Főrch MS Polimer K127) lub silikon. Tylko ,ze silikon może nie złapać wszędzie a masa nie zastyga nigdy i jest bardziej elastyczna. Po skręceniu blachy postaw to w słońcu lub podgrzej opalarką/suszarką. Koniecznie zrób próbę szczelności po ostygnięciu i zanim złożysz drzwi.
Zrobił byś kolego zdjęcie tych drzwi i miejsca w którym masz kłaść te masę paćkarską.
Temat zakończony - wymyte, wyprane, wysuszone, zaklejone.
Kilka fotek:
https://drive.google.com/drive/folde...EU?usp=sharing
Tylko teraz mam błąd silnika prawej przedniej szyby... Gdy wciskam przycisk szyba nie leci płynnie do góry tylko zatrzymuje się co 5cm :/ Komp mówił o jakimś czujniku halla w silniczku szyby ? Jak mogłem to popsuć skoro nic tam nie odłączałem, tylko kabel od przycisku otwierania szyb.
Alfa Romeo