Witajcie,jako że od kilku dni siedze i czytam to forum nosząc się z zamiarem kupna Alfy Romeo 156 założyłem nowy temat który ma pokazać różnicę w cenach,użytkowaniu,różnicy między tymi silnikami.Na forum głównie pisze się,że V6 to tylko niewiele więcej pali od 2.0 TS i nic poza tym,no może jeszcze,że rozrząd niewiele droższy.Mam kolegę który ma Omegę MV6 i miał też omegę 2.0.Dziś mi ładnie wytłumaczył,że to są 2 inne światy jeśli chodzi i utrzymanie i częsci i serwisowanie 2.0 a V6.Na jego przykładach widzę faktycznie,że V6 jest dużo dużo droższe w utrzymaniu,bynajmniej w Oplu Omedze.Podobno nawet zawieszenie jest inne w 2.0 a inne w MV6 :/ inne,tarcze.Naprawdę utrzymanie MV6 a 2.0 jest kolosalnie różne(części do MV6 są ok 1/2 do 3/4 droższe niż do 2.0 )
Tu dałem taki przykład.
Teraz mam do Was pytanie drodzy Alfaholicy,jak jest naprawdę jeśli chodzi o np 2.0 16v TS a 2.5 V6? Czy głowną różnicą w cenie utrzymania jest apetyt na paliwo(wiadmo,że w V6 większe) czy może są jakieś inne czynniki które bardzo bardzo mocno trzeba wziąźć pod uwagę kupując V6?
Może moglibyście podać jakieś przykłady jeśli chodzi o częsci do 2.0 16V TS a 2.5 V6?Może w przypadku Alfy jest troszkę inaczej??
Ile np kosztuje rozrząd tu i tu,hamulce,klocki, itp itd.
Byłaby to cenna informacja dla kogoś kto myśli dość poważnie o mocnych Alfach
Sam chętnie poczytam,bo właśnie głupieje im więcej pytam znajomych i im więcej czytam.Zacząłem nawet brać już pod uwagę 2.4 JTD a tak bardzo na początku chciałem benzynę 2.0 16V TS,później namawialiście mnie na V6 itd. itp.
Jak to jest naprawdę??
Bedę wdzięczny za każdą opinię i cenną uwagę.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.