mi też zapaliła się kontrolka i pokazuje błąd P2081 . Podobno można przeczyścić kostkę od czujnika ale nie wiem jak ... Ktoś zna temat ?
mi też zapaliła się kontrolka i pokazuje błąd P2081 . Podobno można przeczyścić kostkę od czujnika ale nie wiem jak ... Ktoś zna temat ?
Aby nie było, że tylko pytam i potem siedzę cicho jak niektórzy (nie wiadomo w czym tkwił problem) to tak:
- interfejs pod WiFI działa, ale nie w Alfie
- wymieniona sonda lambda przed katem. Koszt w ASO to 650zł.
Wprawdzie w ostatnich dniach check się nie palił, ale mam nadzieję że problem zamieciony.
Mam błąd związany z sondą P0135 - Rezystencja grzałki 1 przed kat. (wysoka). Po skasowaniu znika na chwilę. Zauważyłem, że zniknie, pójdę do domu, pojadę gdzieś, auto chwilę postoi i po ponownym odpaleniu świeci się już check engine, ten sam błąd. Mam wrażenie, że spalanie poszło w góre o ok. 1 litr. Da się coś z tym zrobić? Wymiana sondy czy coś innego rozwiąże problem? Silnik benzyna.
![]()
Odświeżę temat bo pojawił mi się jakiś miesiąc temu błąd P0130 - podczas jazdy, ni stąd ni zowąd, "check engine" i kontrolka na "blacie". MES-em i kablem od Viakena podłączyłem się pod komp, wykasowałem i grało...przez jakieś 3 tygodnie i 800km zrobionych głównie w trasie. Błąd pojawił się ponownie, spokojna jazda (nie emerycka) już myślałem, że bez kupna nowej sondy się nie obejdzie ale kuzyn polecił mi zalać lepszego paliwa (nie zwykły ON). ok, pojechałem na najbliższą stację ( BP) zalałem Utimate Diesel. Dzisiaj odpalam kompa, nie ma błędu, na desce się nic nie świeci
(od zalania zrobiłem jakieś 50km).
Błąd mógł się pojawić po zalaniu lipnego paliwa. I chyba tak było, zalałem na Orlenie (Wrocław, ul. ślężna - nie będę ukrywał) i silnik chodził nieco głośniej niż zwykle i jakby lekko mułowato...
Mi czasami wyskakuje błąd składu mieszanki paliwa... Zawsze leję na BP 95 lub 98 i jest ok. Jak pojadę na inną stację to wiem że błąd wyskoczy na 100% w połowie baku... Potem trzeba lać kilka razy pod rząd żeby nie wyskakiwał błąd. Chora sprawa i wkurza check jak wyskakuje...;/
Sonde lambda można kupić zamiennik Boscha lub uniwersalną. bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe.
Uniwersalna różni się tylko wtyczką i niczym innym
W każdym razie po wymianie sondy check nie wrócił. A zmiana wtyczek... Jak ktoś lubi się bawić w takie rzeczy, to pewnie.
Wymianę na oryginalnej sondzie można wykonać samemu. Wystarczy zdjąć plastik silnika i odkręcić osłonę.
Odświeże temat.
Pacjent: 2,0 jtdm
Komp pokazał błąd sondy lambda więc ją wymieniłem na nową BOSCHa. Żadnych błędów już nie wywala, ale na nierozgrzanym silniku na wolnych obrotach FES pokazuje odczyt z sondy lambda: 0mV .
Czy to normalne?
Sonda musi się rozgrzać żeby wskazywać poprawnie ilość tlenu w spalinach. Po to zresztą ma grzałkę żeby szybciej osiągnąć zadaną temperaturę.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...