Strona 22 z 37 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223242526272829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 366

Temat: leasing na Alfę

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Jako, że mnie pracodawca nie chce wypuścić, ostatnio rozważałem założenie DG wyłącznie w celu wzięcia auta w leasingu i nawet bardzo oględnie kalkulując, bez przychodów nie ma to żadnego sensu, bo w takim wypadku po prostu lepiej jest wziąć najzwyklejszy w świecie kredyt.

Argument, że kupowanie za pożyczone jest tańsze niż za gotówke przy naszym wiborze to jakaś mrzonka jak już, to ma plus w postaci zwiększenia płynności i na przykład dla mnie jest to argument decydujący.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jeszcze jedna ciekawa sprawa: leasing nie obciąża zdolności kredytowej (w porównaniu do kredytu). Choć trzeba to rozwinąć trochę:

Osoba na DG gdy weźmie leasing to zmniejsza swoje dochody w przyszłości. Więc jednak trochę obciąża zdolność, ale w inny sposób.
    Kredyt dla osoby na DG obciąża dwa razy: raz że jest w BIKu, a dwa że amortyzacja auta zmniejsza przyszłe dochody.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem skąd te całe rozważania o tańszym leasingu dla osoby na etacie. Przeciez dla młodych działalności to sztuką jest znaleźć leasing na mniej niż 115% na 4 lata, kiedy dziś dla osób o duzych dochodach na etacie nie jest problemem dostać kredyt na RRSO ~4%. Co chwila dostaje takie propozycje ze swojego banku. Żaden leasing nie wyjdzie taniej. Inna sprawa że nie bardzo widzę sens kupowania nowego auta kiedy nie mogę tego odliczyć od dochodu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Giulietta Veloce MY2016 / Giulia Veloce 2.0

Domyślnie

ło! kredyt na RRSO 4%? DD no tak, rozmawiajmy za pomocą baśni i legend i naginajmy fakty, to na pewno będzie wiarygodne info
    strata na kredytach konsumpcyjnych w banku wynosi ok 4% (czyli tyle sie mniej wiecej nie splaca mimo egzekucji), możesz wytłumaczyć, na czym bank w takim kredycie by zarobił?

to jest właśnie problem forów... że mało kto posługuje się liczbami, wszyscy dołożą albo odejmą kilka punktów procentowych tu i tam, pobajdurzą, pominą jakieś kwestie (np pracy pieniądza w czasie, albo będą zwrot inwestycji liczyć po wiborze.... to w UE dziwne, że w ogóle są jakieś inwestycje, bo WIBOR jest ujemny - to czemu ktokolwiek inwestuje?) Różnica w realnym RRSO i wyimaginowanym z jakiejś nieistniejącej oferty to jest jak 4% do 10%, czyli przy aucie za 200 tys zł (jak w temacie) to jest w pierwszym roku z czterech 12000 zł!! wystarczyło napisać "mnie banki dają kredyty na RRSO 4%" - BULLSHIT. Podejślij proszę, tego maila z ofertą skoro ich tyle dostajesz.

Oczywiście, wszystko jest względne - jak ktoś jest typowym polskim Januszem ciamajdą finansową i trzyma 200 koła w skarpecie (choć nie wiem skąd taka sierota by wziela tyle kasy, chyba z lotto), to lepiej kupic za gotowke, niz w leasing na RRSO 5% rocznie. Natomiast jesli ktos jest w stanie w miare bezpiecznie zainwestowac na efektywnie 7-8% rocznie (a zakladam, ze czlowiek, ktorego stac na Giulie ma troche oleju w glowie), to juz mrozenie takiej gotowki sie totalnie nie oplaca.

jest oczywiscie trzecia droga - czlowieka, ktory po prostu nie lubi sie kredytowac i chce miec pelna kontrole nad swoim majatkiem, nie chce zeby mu lizing zawracal dupe i wydawal laskawie zgody i ma luzne cwierc banki - wtedy ok, za cene wygody i niezaleznosci albo np nieujawniania swoich przychodow na zewnatrz, moze chciec kupic za gotowke. Ale to raczej Giulie Q, niz taka za 200 tys
    Ostatnio edytowane przez makaronek ; 08-08-2017 o 15:08

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Ad powyzej.
    Zanim sie zaczniesz wymadrzac, popytaj.
    Podpowiadam: Citi, konta od Piority w gore. Dochody z umowy o prace powyzej 15k pln netto. Bez problemu 3.89% rocznie, 1% prowizji przy kredycie na 96msc. Jak byk rrso w granicach 4.2% ale internetowy pyszalek wie lepiej.
    Ostatnio edytowane przez srekal34 ; 08-08-2017 o 19:22

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał makaronek Zobacz post
    jest oczywiscie trzecia droga - czlowieka, ktory po prostu nie lubi sie kredytowac i chce miec pelna kontrole nad swoim majatkiem, nie chce zeby mu lizing zawracal dupe i wydawal laskawie zgody i ma luzne cwierc banki - wtedy ok, za cene wygody i niezaleznosci albo np nieujawniania swoich przychodow na zewnatrz, moze chciec kupic za gotowke. Ale to raczej Giulie Q, niz taka za 200 tys
    A znasz takie powiedzenie, że "z wiekiem spada zapotrzebowania na zysk, a rośnie zapotrzebowanie na święty spokój". Niestety, "święty spokój" nie jest notowany na żadnej giełdzie i dlatego żaden finansista nie uwzględnia go w kosztach leasingu
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał srekal34 Zobacz post
    Ad powyzej.
    Zanim sie zaczniesz wymadrzac, popytaj.
    Podpowiadam: Citi, konta od Piority w gore. Dochody z umowy o prace powyzej 15k pln netto. Bez problemu 3.89% rocznie, 1% prowizji przy kredycie na 96msc. Jak byk rrso w granicach 4.2% ale internetowy pyszalek wie lepiej.
    1. poproszę o screena/skan z oferty
    2. nie liczymy oferty na 96 miesięcy, bo nie da jej się do niczego przystawić - jak chcesz porównywać koszty kredytu na 96 miesięcy z leasingiem na 36 miesięcy? może hipotecznym jeszcze zarzuć z marżą 1.50% ponad WIBOR... Pokaż mi ofertę, którą można przyłożyć do leasingu na 3 lata, a nie na 8 lat
    3. przestań do mnie startować personalnie, skup się na merytoryce, nie na filozofii i psychologii

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A znasz takie powiedzenie, że "z wiekiem spada zapotrzebowania na zysk, a rośnie zapotrzebowanie na święty spokój". Niestety, "święty spokój" nie jest notowany na żadnej giełdzie i dlatego żaden finansista nie uwzględnia go w kosztach leasingu
    być może, jak osiągnę tak sędziwy wiek i będę tak srał pieniędzmi żeby nie zainwestować na prawie pewne 7% rocznie, to się wypowiem ) ale wtedy pewnie na forum mercedesa albo karawanów

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

1.
    być może, jak osiągnę tak sędziwy wiek i będę tak srał pieniędzmi żeby nie zainwestować na prawie pewne 7% rocznie, to się wypowiem ) ale wtedy pewnie na forum mercedesa albo karawanów

Przepraszam, że zapytam - te "prawie pewne 7%" to fundusze inwestycyjne?
    Jeśli tak, to dziękuję za uświadomienie ale nie skorzystam.

Zanim zaczniesz obrażać ludzi, że nie inwestują swoich pieniędzy tak jak ty byś chciał, pomyśl dwa razy.
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

1. poproszę o screena/skan z oferty
    2. nie liczymy oferty na 96 miesięcy, bo nie da jej się do niczego przystawić - jak chcesz porównywać koszty kredytu na 96 miesięcy z leasingiem na 36 miesięcy? może hipotecznym jeszcze zarzuć z marżą 1.50% ponad WIBOR... Pokaż mi ofertę, którą można przyłożyć do leasingu na 3 lata, a nie na 8 lat
    3. przestań do mnie startować personalnie, skup się na merytoryce, nie na filozofii i psychologii
    Po pierwsze, wycieczki personalne zaczales Ty. Ja tylko na nie odpowiedzialem. Po drugie, podalem Ci dostatecznie duzo szczegółów byś mógł potwierdzić moje informacje. Mam Ci jeszcze wyciąg z konta przedstawić? Takie oferty w Citi uzgadnia się telefonicznie, jak sie na kredyt nie zdecydujesz to nie masz zadnego potwierdzenia. Kredyt konsumencki w Polsce zgodnie z ustawą mozna splacic bez dodatkowych kosztow we wczesniejszym terminie, zatem 96 miesiecy to tylko in +. Mozesz go nadplacać i splacic w 36msc jeśli masz takie zyczenie, nie obciażając niepotrzebnie swojej zdolnosci kredytowej.
    PS. Jesli znalazles sposob na inwestycje dające 7% zwrot roczny BEZ RYZYKA to polecam od razu zglosic sie do W. Buffeta, dostaniesz miliony.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto

Domyślnie

dobra koncze temat ze swojej strony bo to juz sie robi zalosne - obrazacie mnie od kilku stron i jeszcze sami sie czujecie przeze mnie obrazani.
    quadrifoglio, sorry ale nie bede tego dalej ciagnal - bede natomiast pisal swoje przemyslenia w kwestii leasingow na alfe, czy CI sie to podoba czy nie, a Twoje wpisy bede po prostu ignorowal

srekal, bo Ty widze cos przynajmniej kumasz - kredyt konsumencki wg ustawy mozesz splacic wczesniej, to fakt - natomiast nadal mozna zastosowac np zapis, w ktorym w takiej sytuacji tracisz promocyjne warunki i robi sie juz standardowe 10% RRSO (nadal poniżej CAPu, ale juz niezbyt oplacalnie wzgledem leasingu). Takie zabiegi sa np przy odnawialnym "bez prowizji" - jesli go wypowiesz ZANIM sie odnowi w 1 roku, anulowana wczesniej prowizja jest wtedy naliczana i to omija UOKK. Nie potrzebuje szczegolow, natomiast nie bardzo rozumiem, dlaczego podwazasz moje wyliczenia na konkretnych liczbach poslugujac sie wirtualnym kredytem opartym na wirtualnych obietnicach telesprzedazy citibanku (jednej z bardziej agresywnych w Polsce), bez przeczytania wszystkich warunków i zapisów? Gdybys z tego kredytu skorzystal, splacil go wczesniej i nie poniosl za to faktycznie kosztow (np utraconej promocji) to ok, ale serio lepiej jest kogos zaatakowac majac w reku argumenty prosto od telefonicznego wciskacza?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia