Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulietta 1,4 MA + TCT, 2012

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Zauważ, że samochód nie ma takich bajerów jak lusterko elektrochromatyczne, czujnik zmierzchu, deszczu i czujnik zaparowania. Nie ma też elektrycznie podgrzewanych foteli i chyba elektrycznie składanych lusterek.
    Handlarz prawdopodobnie celowo zrobił fotkę w taki sposób, aby nie rzucało się to na pierwszy rzut oka.
    Istotne, jeśli w samochodzie za blisko 50 000 zł oczekujesz dobrego wyposażenia.

Nadto warto zwrócić uwagę na ilość "pachnidełek". Dwa na skrajnych dyszach i coś jak choinka zapasowa chyba dynda na rączce ręcznego. Być może intensywnym zapachem ktoś próbuje zamaskować nieprzyjemny zapach w aucie, np. stęchlizny.
    Krótki opis bez bajerowania jakie to cuda zostały wymienione i jak to co drugi miesiąc wlewany był Motul. Trzeba dokładnie sprawdzić czy auto nie ma np. przeszłości po powodziowej.
    Nawet nie pomyślałem o tych bajerach. Ale składane lusterka to miałem w swojej 17 letniej Lancii..
    Auto ponoć po jednym właścicielu, niby jakiś lekarz. Trochę mi to przypomina historię z niemieckimi dziadkami

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Szukam 159

Domyślnie

Witam. Jestem nowy na forum i planuję w ciągu najbliższych miesięcy zostać posiadaczem Alfy 159 i potrzebuję od Was małej pomocy. Od kilku dni regularnie przeglądam różne tematy i doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie dla mnie 159 z silnikiem 1.9JTDM 150KM (w przyszłości rozważam wirus). Marzyła mi się 2.4 210KM, ale doszedłem do wniosku, że o ile będę mógł sobie pozwolić na jej zakup, to koszty ewentualnych awarii przekraczają mój budżet. Na przyszłą Alfę chciałbym przeznaczyć 25-28k (plus kilka tysięcy w zapasie na doprowadzenie jej do dobrego stanu). Myślicie, że w tych pieniądzach znajdę w Polsce coś konkretnego? Bo mam również możliwość raz na kilka miesięcy udać się z grupą handlarzy do Niemiec. Warto?

Mam jeszcze 2 szybkie pytania:
    - czy po zakupie 1.9JTDM 150KM udać się od razu na wycięcie DPF, zaślepienie EGR i usunięcie klap (czy zmiana kolektora na ten 156?)? Ci z Was, którzy wykonali te operacje - ile Was to wyniosło?
    - czemu [notranslate]Alfa[/notranslate] z tego ogłoszenia jest tak tania?
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2010r-1-9-jtdm-150km-sedan-1szy-wlasciciel-salon-pl-przebieg-119tys-ID6z1n0x.html#410b765fdd

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał huevo Zobacz post
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2010r-1-9-jtdm-150km-sedan-1szy-wlasciciel-salon-pl-przebieg-119tys-ID6z1n0x.html#410b765fdd
    Przód zdaje się, że zaliczył pewne przygody, a zderzak przynajmniej na zdjęciach nie wygląda na najlepiej pomalowany. Brak emblematów na błotnikach, zdjętych pewnie przy malowaniu, maska schodzi się ze scudetto, a nie powinna. Z przodu zimówki, z tyłu letnie - sugeruje to, że poprzedni właściciel nie miał odpowiednich funduszy, żeby utrzymać ten samochód. Brudny środek. Kierownica wskazuje na przebieg 2x większy (ale tu sporo zależy od użytkownika).

Klapy i EGR - warto pozbyć się od razu.
    DPF jeśli sprawny, niech zostanie, po co jeszcze bardziej truć środowisko..

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar marcin_ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.75 Tbi QV

Domyślnie

Cytat Napisał huevo Zobacz post
    Witam. Jestem nowy na forum i planuję w ciągu najbliższych miesięcy zostać posiadaczem Alfy 159 i potrzebuję od Was małej pomocy. Od kilku dni regularnie przeglądam różne tematy i doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie dla mnie 159 z silnikiem 1.9JTDM 150KM (w przyszłości rozważam wirus). Marzyła mi się 2.4 210KM, ale doszedłem do wniosku, że o ile będę mógł sobie pozwolić na jej zakup, to koszty ewentualnych awarii przekraczają mój budżet. Na przyszłą Alfę chciałbym przeznaczyć 25-28k (plus kilka tysięcy w zapasie na doprowadzenie jej do dobrego stanu). Myślicie, że w tych pieniądzach znajdę w Polsce coś konkretnego? Bo mam również możliwość raz na kilka miesięcy udać się z grupą handlarzy do Niemiec. Warto?

Mam jeszcze 2 szybkie pytania:
    - czy po zakupie 1.9JTDM 150KM udać się od razu na wycięcie DPF, zaślepienie EGR i usunięcie klap (czy zmiana kolektora na ten 156?)? Ci z Was, którzy wykonali te operacje - ile Was to wyniosło?
    Według mnie trochę liche jest spasowanie przodu np. maski z grillem, jeden halogen inny drugi inny, blotnik przedni prawy słabo wg. mnie spasowany z maska w okolicach słupka na którymś zdjęciu widać dużą szparę, brak oznaczeń Giugiaro, ogólnie auto sądząc po środku tj. kierownica, boczek kierowcy nie będzie zadbane...

Użytkownik Świeżak Avatar skuler
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 SW 2,0jtdm 170KM. Była: 156 SW FL 1,9 jtd 16V

Domyślnie

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Zauważ, że samochód nie ma takich bajerów jak lusterko elektrochromatyczne, czujnik zmierzchu, deszczu i czujnik zaparowania. Nie ma też elektrycznie podgrzewanych foteli i chyba elektrycznie składanych lusterek.
    Handlarz prawdopodobnie celowo zrobił fotkę w taki sposób, aby nie rzucało się to na pierwszy rzut oka.
    Istotne, jeśli w samochodzie za blisko 50 000 zł oczekujesz dobrego wyposażenia.

Nadto warto zwrócić uwagę na ilość "pachnidełek". Dwa na skrajnych dyszach i coś jak choinka zapasowa chyba dynda na rączce ręcznego. Być może intensywnym zapachem ktoś próbuje zamaskować nieprzyjemny zapach w aucie, np. stęchlizny.
    Krótki opis bez bajerowania jakie to cuda zostały wymienione i jak to co drugi miesiąc wlewany był Motul. Trzeba dokładnie sprawdzić czy auto nie ma np. przeszłości po powodziowej.
    Skąd wniosek, że nie ma czujnika deszczu i zmierzchu ? Są wymienione w opisie wyposażenia. Ma też ksenony, które nie są wymienione. Czy są składane lusterka tez nie ocenisz po zdjęciu, a w opcjach wyposażenia do wyboru na otomoto nawet nie ma takiego podpunktu Zresztą ta opcja chyba była dość rzadka w 159.

Faktycznie sporo pachnideł - ale jeśli bedzie smierdziec to zanim uznasz ze popowodziowy to można sprawdzić temat cieknącej uszczelki w drzwiach (poruszane na forum).

Auto
    Szukam 159

Domyślnie

Dziękuję za pomoc. Właśnie o to mi chodziło, osoby, które mają styczność z tym samochodem na co dzień wyłapią zdecydowanie więcej niż ja. Jeżeli będę miał coś konkretnego na oku to najpierw skonsultuję z Wami.

A co myślicie o tym wyjeździe do Niemiec w poszukiwaniu Alfy? Znajomy jeździ regularnie i mówi, że dużo jest takich z małymi zdarzeniami, czy zarysowaniami. Zastanawiam się, czy nie kupić takiej i doprowadzić jej do porządku.

Użytkownik Świeżak Avatar GexN
    Mieszka w
    Warszawa, Łódź
    Auto
    Kiedyś 147 1.9 JTD, obecnie 159 TI 1.75 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Anakin1 Zobacz post
    Panowie, czy któś mógłby się coś wypowiedzieć nt. tego auta?:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-sw-2-0-jtd-170-km-distinctive-ID6yYNIB.html#722384c2d7
    Z istotnych rzeczy - po lewej stronie przy przednim nadkolu brakuje znaczka "Giugiaro design". Być może coś tam się działo (kolizja)?

[MENTION=74144]dpar[/MENTION]
    Ma czujniki parkowania (są otwory na zderzaku i wymienione w ogłoszeniu) i czujnik deszczu (manetka częstotliwości automatycznych wycieraczek na prawo od kierownicy). Resztę wyposażenia trzeba by sprawdzić/zapytać.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Skąd wniosek, że nie ma czujnika deszczu i zmierzchu ?
    A widzisz je gdzieś? Przecież na zdjęciu widać, że szyba jest bez miejsca na czujnik deszczu. Jak nie ma czujnika deszczu to nie ma i całej reszty.
    Zresztą nie ma co gdybać. Po prostu rozkodowałem sobie VIN i sprawdziłem jakie samochód ma wyposażenie. Dodam, że ma za to poduszkę powietrzną chroniącą nogi pasażera

Ma czujniki parkowania (są otwory na zderzaku i wymienione w ogłoszeniu) i czujnik deszczu (manetka częstotliwości automatycznych wycieraczek na prawo od kierownicy).
    O czujnikach parkowania nic nie pisałem, zresztą widać, że są.
    Manetka wygląda identycznie w wersji bez i z czujnikiem. W wersji bez, po przestawieniu w pracę przerywaną częstotliwość reguluje się pokrętłem w manetce (góra dół), w wersji z czujnikiem po przestawieniu w pracę przerywaną aktywuje się sterowanie przez czujnikiem, a pokrętłem wybiera poziom czułości.

Tu widać wersję z czujnikiem deszczu i zmierzchu:
    https://otomotopl-imagestmp.akamaize...awa_rev083.jpg

Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4 JTDM QTRONIC 2007

Domyślnie

Cytat Napisał skuler Zobacz post
    Smutno to się robi jak ktoś nie wie zbyt wiele o swoim samochodzie, ale nie hamuje go to przed pisaniem "genialny stan, wersja Ti" i wołaniem prawie dwu-krotności ceny rynkowej (47tys brutto). Rozumiem marketing ceną, ale to pokazuje, że trzeba mieć gruby filtr na wszystkie opowieści sprzedających o ich "doinwestowanych perełkach" .
    I właśnie dlatego usunąłem ogłoszenie, żeby dowiedzieć się więcej o aucie zanim z nim cokolwiek zrobię. Miało być 38, a nie 47 gwoli ścisłości.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Miało być 38, a nie 47 gwoli ścisłości.
    W ogłoszeniu było 38 netto co po dodaniu VAT-u daje 47 brutto.