Tak, ten Meguin też, zapomniałem o nim. HC nie każde to samo, byle nie jakiś półsyntetyk..
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Tak, ten Meguin też, zapomniałem o nim. HC nie każde to samo, byle nie jakiś półsyntetyk..
Uważam, że lepiej kierować się zaleceniami producenta, po to je wprowadzili, żeby nie lać co popadnie...
No to może sprawdź instrukcje gdzie wyraźnie dla naszego klimatu gdzie temperatury zimą spadają sporo poniżej zera zalecany jest 5W40... i tak instrukcja zalecała Selenie Turbo Diesel 10W40 lub Selenie WR 5W40...
Mam instrukcję do 166 przed liftem. Do silników benzynowych 10W40 (jeśli jeździsz sportowo to 10W60 i jeśli jeździsz w zimnym klimacie to 5W30), z kolei przy silniku diesla jest tylko 10W40 bez odnośników.
Strona 245 http://dukiewicz.pl/wp-content/uploads/2016/06/166.pdf
U mnie w instrukcji do 147 z 2001 roku była ta sama adnotacja.
No widzę, że do 166 po liftingu dodali 5W40 przy silniku diesla. Jeśli chodzi o 5W40 to miałbym typ, bo Specol Gold Synthetic - dobre parametry (mieszanina syntetycznych olejów bazowych oraz pakietu dodatków uszlachetniających) i cena.
Ostatnio edytowane przez SportoweSerce ; 15-08-2017 o 14:35
Dlatego właśnie było moje pytanie dlaczego nie 5w40. Myślę, ze warto spróbować. O wiele łatwiej kupić dobre 5W40 niż 10W40. Ja zarówno do 1.9 jak i teraz 2.4 leje Meguina Super 5W40.
Rzeczywiście cena dobra. Reszta mi nic nie mówi, dla mnie to jak czytanie składu niektórych produktów spożywczych: E250, E260, E265. Ale o co chodzi!?Zawsze podchodziłem do kwestii oleju w sposób taki, że każdy jest dobry, o ile zmieniony po 10-15 tyś km. Testował ktoś Specol Gold Synthetic 5w40. Kto go robi? Bo lubię niszowe marki, a chyba z takową mamy do czynienia.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka