Strona 1 z 22 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 213

Temat: Chcę kupic 159 ale jestem załamany kosztem eksploatacji tego auta.Drogie czy nie?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Chrysler Voyager,Alfa Romeo 147

Domyślnie Chcę kupic 159 ale jestem załamany kosztem eksploatacji tego auta.Drogie czy nie?

Witajcie. Na poczatku napisze,że jestem miłośnikiem alfy romeo i posiadam 147 1.6 120KM ale nie o tym. Od dluższego czasu oglądam 159 chcąc nabyć drogą zakupu No i jestem załamany,nie mile zaskoczony kosztem eksploatacji tego auta.
    Na dowód tego zacytuje kawałek ogłoszenia z allegro.Ktos sprzedaje 159 2008r 2.4 cm3.
    No i możemy przeczytać cyt."Witam,

Do sprzedania [notranslate]Alfa[/notranslate] jak w tytule, jestem pierwszym właścicielem w kraju, przjechałem około 20tyś.

Auto w bardzo dobrym stanie mechanicznym i optycznym.

Samochód kupiłem za 31tyś. w zeszłym roku, szykowałem pod siebie, więc do tej pory zainwestowałem w ( podaję tylko ceny części do których trzeba doliczyć cenę wynagrodzenia mechanika ):

- Regeneracja wtrysków w serwisie BOSCH - 2100zł

- DPF OFF + CHIP TUNNING - 1700zł

- Nowe Alufelgi Zimowe 17" - 1680zł + Nowe Opony zimowe - 1260zł

- Przednie łożyska ( wymienia się całe piasty ) - lewa i prawa strona - 600zł

- Przednie wahacze lewy i prawy ( wymienia się w całości - nie ma możliwości wymiany tulei ) - 1460zł

- Amortyzatory przód - 460zł

- Końcówka lewego drążka + lewy drążek kierowniczy + łączniki stabilizatora przód i tył - 400zł

- Poduszki silnika przy wahaczach + lewa przy rozrządzie - 800zł

- Przegub wewnętrzny lewy ( długi z podporą - wymienia się całą półośkę bo nie ma sensu samego przegubu ze względu na jakość oferowanych na rynku ) Metelli - 860zł

Razem - 11 320zł + jak wspomniałem wynagrodzenia mechanika pewnie kolejne 6 000zł."
    Czyli przez 20tys km wydatki ok 17tys zl !!! No bez jaj. Koszty np. zawieszenia czyli wahaczy faktycznie takie drogie? 1400zl za 2 sztuki?Toz to szok.
    Nadmienie ze mam drugie auto lagune 2 z 2004r ale benzyne 1.8 i najechane 253tys km i 150 na lpg.Niby krolowa lawet..a nigdy odpukac mnie nie zawiodla a wymieniajac podstawowe czesci eksploatacyjne nie doznaje szoku..jak czytajac o cenach 159.
    Czy faktycznie mam sie tego auta bac, lub inaczej..miec na koncie duzo pieniedzy na koszty wymiany czesci eksploatacyjnych?Tych normalnie zuzywajacych sie? Jak mam byc szczery to czytajac ogloszenia z allegro jestem zalamany ile ludzi ile rzeczy wymienialo w tych samochodach.Turbiny na porzadku dziennym..wtryski przy jtd. alternatory sterowniki w skrzyni automarycznej itd.itp. Duzo tego...ja majac 3 auta NIGDY nie wymienialem tyle rzeczy łącznie co niektorzy w 1 alfie 159 w przeciagu kilku lat jej eksploatacji.Czy ten typ tak ma?Pytam Was bo niestety nie mam nikogo ze znajomych kto posiadalby 159.
    Sam jak pisalem mam 147 a chcialem sprzedac lagune 2 i kupic 159 lub..nie wiem czy nie lepszym pomyslem byloby 156 z koncow lat produkcji np. 2006r. Sam juz nie wiem..Mam metlik w glowie.Najgorzej ze czlowiek nie spi na pieniadzach i wydatek ok 25tys na auto jest dla mnie sporym wydatkiem...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    LRY->EZG
    Auto
    AR 159 SW 2,4JTDM

Domyślnie

Ja od kwietnia zrobiłem swoją 2,4 w automacie 15 tysięcy km. Po zakupie zrobiłem rozrząd, oleje i filtry - 1100zł. Teraz podchodzą mi znowu oleje i filtry, czyli kolejne parę stówek. Tyle z kosztów. Co prawda planuję klapy off, dpf off i program, ale to już mój własny kaprys.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 16V

Domyślnie

Cóż stary jak się zaczyna pieprzyć to potrafi człowieka wkurzyc niestety. Wahacze przód drogie to fakt. Ceny poszczególnych rzeczy z butów nie wyrywają ale jak się nagromadzi to można się wkurw ić porządnie. Niestety tak miałem pomimo tego że staram się na bieżąco robić wszystko. Drugi raz turbina padła ale poprzedni gość który to robił pewnie zjebal i stąd drugi raz..

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Auto
    159 2.0 JTDm

Domyślnie

Jeśli wydatek 25k na auto to sporo, to bym się zastanawiał. Kwestia ile masz na pakiet startowy jeszcze.

W ogłoszeniu jest silnik 2.4, a on jest jednak bardziej wymagający niż 1.9.
    Poza tym to diesle i w takim przedziale cenowym będą już prawdopodobnie po sporych przebiegach. Czyli będą wymagać inwestycji.

Laguna 2 jest królową lawet, ale nie w benzynie, tylko w dieslu. A to różnica.

W porównaniu do 156, to 159 jest dopracowanym autem. A przynajmniej tak mówią.
    Ja mam 159 i sporo już pieniędzy w nią włożyłem, ale dlatego że dbam i nie zwlekam z wymianą, jak coś się tego domaga.
    Takie tanie to to auto nie jest.

Tak de facto wszystko jest kwestią egzemplarza.
    Jak trafisz 159 z 1.9 JTD, i zrobisz klapy, EGR i DPF, to potem powinno być już bezproblemowo.
    Ale jak mówię - kwestia egzemplarza.
    A zadbany kupić łatwo nie jest. I nie dotyczy to tylko Alfy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Pakowanie się w 156 w diesla gdy masz pieniądze na 159 jest całkowicie bez sensu. 156 ma zdecydowanie gorzej zabezpieczoną antykorozyjnie podłogę, mniej trwałe zawieszenie itp. Poza tym trudniej o zadbany egzemplarz, gdy już wartość auta spada, spada zwykle zainteresowanie właściciela pakowaniem kasy w samochód. Jak ktoś kupił samochód z rozbitym zawieszeniem, niesprawnym silnikiem to wiadomo, że nie będzie tanio doprowadzić go do używalności.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 16V

Domyślnie

W tym roku uzbierało mi się z 5-6k za naprawy przebieg już taki że trzeba szereg rzeczy wymieniać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Alfa 159 2.0 jtdm TI

Domyślnie

Prawda jest taka że części do tanich nie należą a koszty esploatacji będą zależeć od fabrycznego stanu alfy.
    Więc lepiej poszukać dobrze i przeswietlic na wszystkie strony choć i tak się nie znajdzie wszystkiego i prędzej czy później trzeba dołożyć kilka tyś. zł.
    Na sam pakiet startowy rozrzad, oleje, filtry trzeba liczyć ponad tyś.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał wicher123 Zobacz post
    Witajcie. Na poczatku napisze,że jestem miłośnikiem alfy romeo i posiadam 147 1.6 120KM ale nie o tym. Od dluższego czasu oglądam 159 chcąc nabyć drogą zakupu No i jestem załamany,nie mile zaskoczony kosztem eksploatacji tego auta.
    Na dowód tego zacytuje kawałek ogłoszenia z allegro.Ktos sprzedaje 159 2008r 2.4 cm3.
    No i możemy przeczytać cyt."Witam,

Do sprzedania [notranslate]Alfa[/notranslate] jak w tytule, jestem pierwszym właścicielem w kraju, przjechałem około 20tyś.

Auto w bardzo dobrym stanie mechanicznym i optycznym.

Samochód kupiłem za 31tyś. w zeszłym roku, szykowałem pod siebie, więc do tej pory zainwestowałem w ( podaję tylko ceny części do których trzeba doliczyć cenę wynagrodzenia mechanika ):

- Regeneracja wtrysków w serwisie BOSCH - 2100zł

- DPF OFF + CHIP TUNNING - 1700zł

- Nowe Alufelgi Zimowe 17" - 1680zł + Nowe Opony zimowe - 1260zł

- Przednie łożyska ( wymienia się całe piasty ) - lewa i prawa strona - 600zł

- Przednie wahacze lewy i prawy ( wymienia się w całości - nie ma możliwości wymiany tulei ) - 1460zł

- Amortyzatory przód - 460zł

- Końcówka lewego drążka + lewy drążek kierowniczy + łączniki stabilizatora przód i tył - 400zł

- Poduszki silnika przy wahaczach + lewa przy rozrządzie - 800zł

- Przegub wewnętrzny lewy ( długi z podporą - wymienia się całą półośkę bo nie ma sensu samego przegubu ze względu na jakość oferowanych na rynku ) Metelli - 860zł

Razem - 11 320zł + jak wspomniałem wynagrodzenia mechanika pewnie kolejne 6 000zł."
    Czyli przez 20tys km wydatki ok 17tys zl !!! No bez jaj. Koszty np. zawieszenia czyli wahaczy faktycznie takie drogie? 1400zl za 2 sztuki?Toz to szok.
    Nadmienie ze mam drugie auto lagune 2 z 2004r ale benzyne 1.8 i najechane 253tys km i 150 na lpg.Niby krolowa lawet..a nigdy odpukac mnie nie zawiodla a wymieniajac podstawowe czesci eksploatacyjne nie doznaje szoku..jak czytajac o cenach 159.
    Czy faktycznie mam sie tego auta bac, lub inaczej..miec na koncie duzo pieniedzy na koszty wymiany czesci eksploatacyjnych?Tych normalnie zuzywajacych sie? Jak mam byc szczery to czytajac ogloszenia z allegro jestem zalamany ile ludzi ile rzeczy wymienialo w tych samochodach.Turbiny na porzadku dziennym..wtryski przy jtd. alternatory sterowniki w skrzyni automarycznej itd.itp. Duzo tego...ja majac 3 auta NIGDY nie wymienialem tyle rzeczy łącznie co niektorzy w 1 alfie 159 w przeciagu kilku lat jej eksploatacji.Czy ten typ tak ma?Pytam Was bo niestety nie mam nikogo ze znajomych kto posiadalby 159.
    Sam jak pisalem mam 147 a chcialem sprzedac lagune 2 i kupic 159 lub..nie wiem czy nie lepszym pomyslem byloby 156 z koncow lat produkcji np. 2006r. Sam juz nie wiem..Mam metlik w glowie.Najgorzej ze czlowiek nie spi na pieniadzach i wydatek ok 25tys na auto jest dla mnie sporym wydatkiem...
    Kolego kup sobie BMW lub AUDI albo co tam jeszcze i łódź się że nic nie dołożysz. Ale jak będziesz płakał to zrozumiesz wszystko
    Pozdrawiam

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Szczerze to żałuję zakupu 159 - taki mój mały kaprys był za który płacę . Eksploatacja nie tania, skrzynia m32, urywajace się szpilki kolektora, urywajace się klapy wirowe, korekty wtryskow i rdza. To tylko takie drobne sprawy z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Jak szukasz auta to może szukaj takiego który to co powyższe ma za sobą, inaczej studnia bez dna. Owszem są, porobione ale z ceną adekwatną do stanu, gdzie i tak nie masz pewność, że coś nie padnie
    Żeby nie było - wszystko w obecnych czasach się psuje i za szybko zużywa. Następny krok to salon z nowym autem.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Chrysler Voyager,Alfa Romeo 147

Domyślnie

No właśnie...Pakiet startowy zawsze wliczam bo to koniecznosc by spac spokojnie.Co do kupna z tymi rzeczami wymienionymi to... jak pisalem wyzej.. ktos kupil alfe za 31tys przez 20tys km wsadzil ok 17tys w naprawy i sprzedaje za 25tys. Coz... widac jak nic ze ma dosc auta i sie go pozbywa...taka prawda