Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 213

Temat: Chcę kupic 159 ale jestem załamany kosztem eksploatacji tego auta.Drogie czy nie?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Chrysler Voyager,Alfa Romeo 147

Domyślnie

A i moze nawet lpg do tego 1.8. W 147 zrobilem ponad 100tys na lpg i naprawde smiga jak zloto.Pomysle o tym 1.8.On juz jest na zwyklym pasku tak?
    Korci mnie nadal 156 z rocznika 2006 ale boje sie tych silnikow benzynowych.Wchodzilo by w gre 2.0 150KM zapewne.

Użytkownik Świeżak Avatar flash1pl
    Mieszka w
    Bedzin-Grodziec
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Do autora tematu: moim zdaniem ciężko, bardzo ciężko będzie Ci znaleźć w budżecie którym dysponujesz w miarę zadbaną i "ogarnietą" 159ke po fl, w tej kwocie w większości przypadków auta będą generowaly koszty o których większość z nas tutaj piszę

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    1.8 MPI ma niewiele gorsze osiągi od 1.9 JTDM 16V i lepsze od 1.9 JTDM 8V w dodatku sa to najtansze na rynku wersje, a gaz do tego załozy w razie czego za niewiele ponad 2K zł i koszt paliwa bedzie wtedy podobny jak w 1.9JTD
    W mieście na pewno MPI będzie szybsze, w trasie myślę że będzie porównywalnie lub mała przewaga na korzyść 1.9 JTDm - w końcu one zwykle mają w serii ok. 130 KM i powyżej 80-90 km/h moment robi swoje, nie trzeba kręcić na obroty itp. Mimo wszystko do taniej eksploatacji polecam 1.8 MPI, kosztem osiągów (które w sumie nie są takie słabe, tak naprawdę da się jeździć każdą wersją 159 i bez problemu stracić prawko też można :-) ).

Cytat Napisał flash1pl Zobacz post
    Do autora tematu: moim zdaniem ciężko, bardzo ciężko będzie Ci znaleźć w budżecie którym dysponujesz w miarę zadbaną i "ogarnietą" 159ke po fl, w tej kwocie w większości przypadków auta będą generowaly koszty o których większość z nas tutaj piszę
    Ja swoją znalazłem właśnie w podobnym budżecie 2 lata temu i jest to polift, ale sporo szukałem tego samochodu, więc nie jest to reguła.

Nie ma co się pchać w 156 polifta, twierdząc że będzie lepszy niż 159 przed liftem. Bo nie będzie. 156 jest jeszcze trudniej znaleźć w dobrym stanie, poza tym ten model ma kłopoty z korozją i słabym zawieszeniem, 159 ma to poprawione. Obecnie ze względu na wiek i zużycie samochodów, moim zdaniem (i nie licząc wyjątków) 156 ma sens jedynie w wersji V6 i to dla pasjonata, który nie będzie narzekał na koszty doprowadzenia samochodu do bardzo dobrego stanu.
    Ostatnio edytowane przez khazar ; 18-08-2017 o 16:00

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Ale ja szukalem 159 przed liftem do 25tys lub 156 po lifcie.W ogole nie bralem pod uwage i nie szukalem 1.8. Moze to blad.Zaraz zerkne z ciekawosci jak cenowo to wyglada w pl jak i na mobile de.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Nie wiem czy do mnie pijesz
    Nie do ciebie. Tak ogólnie się dziwię.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Tak prawdę mówiąc to do zadań o jakich piszesz to ten 1.8MPI byłby chyba najlepszy, wolnossący - krótkie odcinki mu nie straszne jak turbinom, może i zagrzać się zdąży bo diesel bez szans itd. A co do osiągów to tak samo "pozycjonowany" jak wcześniej 1,6TS wśród 156tek - nie będzie to najwolniejszy silnik i na pewno w mieście wygodniejszy - dłuższe biegi.

Co do 156 - z 2006? koniec produkcji był w 2005, no może jakieś resztki w 2006 ale te ostatnie to tylko diesle były, pamiętam bo wtedy kupowałem nową.
    Jakbyś jednak na 156 się decydował - to gdzieś z południowych krajów. Bo u nas jak niekonserwowane i nie dbane co rok blacharsko w sensie oczyszczania i zabezpieczenia jak coś się pokazuje (a niekonserwowane są przeważnie bo naklejeczki i felgi ważniejsze) to źle się dzieje pod wzgl korozji.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jak jesteś w temacie to podaj konkretną cenę kompletnej wymiany, a nie zarzucaj innym pisania plotek i adres warsztatu, który wymieni taki rozrząd w cenie wymiany rozrządu na pasku
    Rozrząd, czyli to co najczęściej siada - łańcuch, ślizgi, napinacz. Np. SWAG ok 500 zł. Wariatory w tych silnikach są pancerne, ale jak się trafi na trupa to i wymiana będzie konieczna (widziałem na ebay poniżej 900 za oba). Elektrozawory oba za jakieś 400 zł.
    W tym silniku nie ma raczej obawy o kolizję, łańcuch się nie zrywa. Poszczególne podzespoły wymienią się jeśli zajdzie taka potrzeba. Tylko do tego przydaje się forum lub kumaty mechanik, a nie pierwszy lepszy naciągacz. Obsługa silinka jest prosta. Nie znam cen za robociznę, ale nie sądzę, że wyniesie to więcej niż wymiana rozrządu w JTDm.
    Ten jegomość z Brery wymieniał na oryginalnych gratach? Też można, chociaż ja mam w tym temacie swoje zdanie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

No i chyba tak zrobie wyszukam 1.8
    Tutaj w moim wymarzonym kolorze
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z0EPh.html
    W kwocie moze nawet do 20tys sie zmieszcze to i wiecej kasy zostanie na ten pakiet startowy
    Dziekuje koledzy za odpowiedzi pod moim tematem.Co 20 glów to nie jedna

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Bo ja wiem??? w moim przypadku wygląda to tak:
    Trzy lata eksploatacji i wymieniłem wahacze z przodu , jeden komplet opon 17", przeguby wewnętrzne bo jeden klikał to poleciały 2, serwis olejowo filtrowy i tyle. Rozrządu nie ruszałem bo wymieniany był u Bołtowicza kilka tyś przed sprzedażą i mam na to kwit. Koleś się z żoną rozwodził i sprzedawał co się dało -kupiłem samochód od niego. Oczywiście nie miał dpf i klap. Pomijam też takie rzeczy jak zmiana foteli z elektryką dołożenie B&M Troszkę chyba daje znać skrzynia m32 ale jeszcze nie wyje ,wezmę się za to no i tuleje z tyłu się chyba wyjechały ale to drobna sprawa,Faktem jest że w poprzednim aucie mniej robiłem i wydawałem ale też to był samochód z niższej półki astra g gdzie części za grosze rozdawali więc olewałem i jak coś to robiłem i nie czułem wcale. Nawet różnica w rozmiarze opon znaczna cenowo bo tam były 15"
    dodam jeszcze po cichu skromnie, wdumasa nowa niestety .
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 18-08-2017 o 17:03

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Hameenlinna Finlandia
    Auto
    Alfa 156 2,4 jtd 136KM 99r >Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150 KM 2006r.

Domyślnie

Ja takze szukałem 1,8 mpi, ale bylo naprawde ciezko znalezc jakis ciekawy egzemplarz. Do tego troche mnie mnie martwilo ze ta wersja silnikowa ma tylko 5 biegowa skrzynie a przy predkosciach autostradowych silnik moze troche wyc. Koniec koncow wybor padl na 159 1,9 jtd z 2006 r. zakupiona w grudniu. Do tej pory wydalem na naprawy jakies 1000 zl wymiana swiec i lozysko przod plus jakies laczniki. Teraz zbliza sie wymiana plynow ustrojowych. Dla porownania mialem 156 przed liftem a tam najwieksza jak dla mnie wada byla ruda ktora pozerala samochod w takim tempie ze szok.