Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 213

Temat: Chcę kupic 159 ale jestem załamany kosztem eksploatacji tego auta.Drogie czy nie?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał wicher123 Zobacz post
    No i chyba tak zrobie wyszukam 1.8
    Tutaj w moim wymarzonym kolorze
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z0EPh.html
    W kwocie moze nawet do 20tys sie zmieszcze to i wiecej kasy zostanie na ten pakiet startowy
    Dziekuje koledzy za odpowiedzi pod moim tematem.Co 20 glów to nie jedna
    Najpierw się przejedź 1.8, a potem dla porównania 2.2, żebyś wiedział co stracisz jeśli wybierzesz 1.8
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Chrysler Voyager,Alfa Romeo 147

Domyślnie

Lub co zyskam ( jesli w tym 2.2 trzeba bedzie wymienic rozrzad)

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli tak na to patrzysz to naprawdę powinieneś wybrać auto klasy średniej, bardziej ekonomiczne, ponieważ [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 z jakimkolwiek silnikiem nigdy nie będzie autem ekonomicznym w utrzymaniu. Nikt tego wcześniej nie napisał, ale 1.8 MPI również posiada zmienne fazy rozrządu, wariator oraz elektrozawory.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Jeśli tak na to patrzysz to naprawdę powinieneś wybrać auto klasy średniej, bardziej ekonomiczne, ponieważ [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 z jakimkolwiek silnikiem nigdy nie będzie autem ekonomicznym w utrzymaniu. Nikt tego wcześniej nie napisał, ale 1.8 MPI również posiada zmienne fazy rozrządu, wariator oraz elektrozawory.
    Tak samo jest z 1.6 120KM ktory mam w 147 i z ktorego jestem zadowolony.No nie usmiecha mi sie placic kilka tys. zl za wymiane rozrzadu.Znajac zycie ktos bedzie sprzedawac auto bo wlasnie przyjdzie czas na wymiane. Spokojnie.Narazie badam grunt bym wiedzial na co sie pisze kupujac 159.Na chwile obecna nie jest tak kolorowo jakby sie wydawalo. Wielu z Was pisze ze to auto klasy premium i musi kosztowac..jesli chodzi o eksploatacje OK.Tylko wiecie..mozna placic za wymiane podzespolow ale nie co chwile..ma prawo cos sie popsuc ok ale ne lawinowo.Podam znowu przyklad laguny mojej 2ki z przebiegiem 253tys i sporadycznymi problemami.. oraz laguny III.Koledzy z pracy a jest ich kilku maja te auta i sa bardzo zadowoleni.O dziwo maja i benzyny i diesle i jakos nie musza co chwile naprawiac i placic duzych sum za naprawy. A dodam ze kupowali auta z rocznikow ok 2007 do 2010 wiec nie nowe. A o ile wiem to laguna III tez nie jest z segmentu aut Fabii o po niektorych z Was rozumowaniem MUSI kosztowac utrzymanie laguny III bo to nie Fabia. A prawda jest ze nie kosztuje tak bardzo. Specjalnie stworzylem ten watek i widze ze wielu z Was duze pieniadze wydalo i wydaje na utrzymanie 159 i tyle. Oczywiscie ktos napisal ze alfe sie kocha lub nienawidzi.Ja swoja a w sumie zony 147 KOCHAM UBOSTWIAM WRECZ ale obawiam sie ze moge znienawidzic 159.Dlatego pewnie ze jakos srednio by mi sie usmiechalo placic rocznie po 10tys za utrzymanie jej. No nic to...trzeba to powaznie przemyslec i do tego czasu ujezdzac moja Renie 1.8 w gazie z przebiegiem 253tys km i wciaz rosnie
    Ostatnio edytowane przez wicher123 ; 18-08-2017 o 18:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

Akurat Laguna 3 nie jest dobrym przykładem, podobno jej utrzymanie jest na poziomie Clio z tych samych roczników, ale i komfort już nie ten co w 159.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Acha. Ja akurat porownywalem lagune 3 z alfa 159 Bo gabarytowo podobne duze wygodne rodzinne auta.A moze tu tkwi moj blad
    Oczywiscie drodzy forumowicze nie obrazajcie sie na mnie.Nie mowie ze lagunaa super a alfa bleee. Tak nie jest
    A wiem co mowie bo mam i lagune i alfe
    Bylem ciekawy tylko jak wyglada sprawa 159 i juz mniej wiecej wiem.
    Powiem jedno..ciezko sprzedac auto ale kupic chyba jeszcze gorzej

Użytkownik Świeżak Avatar Stefan9952
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA 159 2.4

Domyślnie

Jak porównujesz 159 do Laguny to już lepiej kup sobie tą Lagunę bo za chwilę jak kupisz 159 to będziesz spamował że co chwilę się coś psuje i strasznie drogie w utrzymaniu,
    dodam że mam 159 2.4 Jtdm od 3 Lat i jeżdżę i nic się nie dzieje , więc jak tak podchodzisz do zakupu auta to najlepiej jak sobie kupisz nowe z salonu to będziesz ( na pewno ) miał pewność że nic się nie popsuje

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Stefan9952 Zobacz post
    Jak porównujesz 159 do Laguny to już lepiej kup sobie tą Lagunę bo za chwilę jak kupisz 159 to będziesz spamował że co chwilę się coś psuje i strasznie drogie w utrzymaniu,
    dodam że mam 159 2.4 Jtdm od 3 Lat i jeżdżę i nic się nie dzieje , więc jak tak podchodzisz do zakupu auta to najlepiej jak sobie kupisz nowe z salonu to będziesz ( na pewno ) miał pewność że nic się nie popsuje
    Kolego nowe tez sie psuja i to jak
    Dziwi mnie to co napisales... Tobie sie nie psuje jest ok ciesz sie ale jednak sa ludzie ktorzy troszke narzekaja. Nie rozumiem tekstu ze bede spamowal ze co chwile sie cos psuje.Jesli kupie 159 i bedzie co chwile sie psuc to po to jest min. forum by o tym pisac, pytac i oczekiwac pomocy. Ty to nazywasz spamem,czemu?
    Uwierz,ze gdyby bylo nas stac mnie i moja malzonke ( a jestesmy po studiach i mamy w miare ok prace) to bym kupil. Ale majac kredyt mieszkaniowy (bo nie mam bogatych rodzicow czy babci i dziadkow by mi kupili mieszkanie) oaz 2 malych dzieci w wieku 9 i 7 lat itp. itd. po prostu nie stac mnie na to. No i po prostu kalkuluje licze i pytam co i jak. To oczywiste przeciez.No chyba ze Ty kolego nie liczysz pieniedzy.. to zwracam honor i troche zazdroszcze

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wiesz, teoretycznie możesz kupić Lagunę i trafić na minę, i żałować. Minusem 159 1.8 MPI jest mała ilość egzemplarzy, co zwiększa ryzyko miny. Swoją drogą jak szukałem ostatnim razem auta to też przyglądałem się na Lagunę 3, ale wydała mi się taka nijaka i egzemplarzy 2.0T jak na lekarstwo.
    I kolejny raz powtórzę, wymiana rrozrządu w JTS nie kosztuje "tysięcy".

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał wicher123 Zobacz post
    Kolego nowe tez sie psuja i to jak
    Dziwi mnie to co napisales... Tobie sie nie psuje jest ok ciesz sie ale jednak sa ludzie ktorzy troszke narzekaja. Nie rozumiem tekstu ze bede spamowal ze co chwile sie cos psuje.Jesli kupie 159 i bedzie co chwile sie psuc to po to jest min. forum by o tym pisac, pytac i oczekiwac pomocy. Ty to nazywasz spamem,czemu?
    Uwierz,ze gdyby bylo nas stac mnie i moja malzonke ( a jestesmy po studiach i mamy w miare ok prace) to bym kupil. Ale majac kredyt mieszkaniowy (bo nie mam bogatych rodzicow czy babci i dziadkow by mi kupili mieszkanie) oaz 2 malych dzieci w wieku 9 i 7 lat itp. itd. po prostu nie stac mnie na to. No i po prostu kalkuluje licze i pytam co i jak. To oczywiste przeciez.No chyba ze Ty kolego nie liczysz pieniedzy.. to zwracam honor i troche zazdroszcze
    JTDm 16v kupiona z urwanymi klapami.Przebieg 115 tys.Po naprawie zrobione 15 tys.Sprawuje się świetnie.Jutro wymieniam tarcze i klocki z przodu.Ale to ekspolatacja .
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.