Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Ja zaglądałem swojemu pod kopułkę. Jest osad, chociaż nie tak jak u KaaCa, prześwituje goły metal. Pewnie po zakupie wyglądało jak u KaaCa be to osady co jeszcze są nie wyglądają jak nowe, raczej jak coś czego nie udało się wyczyścić. Więc uznaję że maślanka czyli dodatki AR jednak pomogły i wyczyściły. W sumie miło utwierdzić się w słuszności wydania niemałego hajsu
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Zgadza się, ale. Jak wspomniałem w 10v nie stosowałem żadnych dodatków.
Teraz po dosadnym czyszczeniu silnika na samym LM diesel Synthoil nie miałem przez niecałe 5kkm nic wlane... Do wczoraj - wlalem tez ar - silnik ciszej chodzi, mniej wibruje oraz w czasie jazdy przy 2000rpm jest mniej słyszalny![]()
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Wstyd się pytać, bo śledzę ten temat od conajmniej 100 stron ale mialem v-ke inignorowalem dieselaWg instrukcji do 1.9 jtdm 16v w 159 zalecany jest 5w30 z normą 9.55535-s1 - z tego co widzę ze względu na dpf-a nieszczęsne low saps. Czy warto się pchać w to 5w30 czy mogę spokojnie zalać 5w40 ?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Czyli musimy ci wierzyć na słowo bo brak potwierdzenia tej (mało precyzyjnej) informacji.
Niedawno był tu wklejony test specola gdzie wynik z laboratorium wskazywał bogaty pakiet dodatków jednak jak na trolla przystało test też byś uznał za mało wiarygodny wiec nie pozostaje Ci nic innego jak wykonać własne analizy podważające jakość oleju![]()
99% rynku olejów na świecie tak wygląda i kupują od tych 4 firm. Nikt się nie chwali ale osoby z branży widząc wyniki analizy oleju i jego opis łatwo odgadną. W dokumentacji pakietu jest napisane ile % go użyć, z jakimi olejami bazowymi zmieszać, ile dodać którego wiskozatora oraz depresatora i jakie normy/specyfikacje wtedy olej spełnia i co można na butelce napisać.
Ja nie jestem upoważniony aby publikować tajemnice firmy Specol - dzwoń do nich, może powiedzą.
Ja wiem ale nie powiemZresztą dla przeciętnego Kowalskiego taka informacja jest całkiem zbędna.