Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Adam100 Zobacz post
    Silnik 170KM ma moduł MA i jest bardziej awaryjny, bardziej obciążony... Na pewno, chociaż nie testowałem, jest na pewno barsIej odczuwalny w mocy od 120/150KM...

Włożyć 170KM a włożyć 120KM do silnika 1.4 to jest duża różnica...
    Proszę nie demonizujcie tego MultiAir. Jak ktoś kupuje nowe auto to ma gwarancję i się nie martwi ewentualną awarią MA. Co więcej z tego co można wyczytać z forum, w autach do 5 lat FCA mocno partycypowało w kosztach naprawy MA - nawet do 70% kosztów. Ostatecznie koszt wymiany modułu to 4 kPLN, tak więc procentowo nie jest to znaczny ułamek samochodu. Nie czytałem też o wielu przypadkach na tym forum problemów z MA w autach po 2013 r.

Moim zdaniem warto dopłacić do mocniejszego silnika. Miałem okazję jeździć wersjami 120/150 a sam mam 170 i o ile w trybie normal może rzeczywiście różnica nie jest jakaś zasadnicza przy mniejszych prędkościach, to w trybie D 120 KM przy MA po prostu się toczy a nie jedzie. Takie są moje subiektywne odczucia z testowania poszczególnych wersji.

- - - Updated - - -

Mi koleś.z.alfy powiedział otwarcie, że sam ma 120KM wersję ale jak chcę 150KM to spokojnie tę różnicę 3tys PLN mi zniweluje i w cenie 120 będę miał mocniejszą wersję. Jednocześnie wyraźnie mi zasugerował, że między tymi dwoma jednostkami nie ma różnicy a moduły w tych mocniejszych są zmienione i jak na razie nie mają gwarancyjnych napraw... Ja osobiście uważam, że nie ma sensu kupować Alfy z modułem i jakimś tam ryzykiem uszkodzenia MA...
    Dareek na pewno pochwali się nowym nabytkiem w swoim czasie... Piękna Giulietta
    Koleś z alfy tzn.? Wydawało mi się, że kupowałeś w Carserwis w Warszwie, a Pan Marek chyba ma białą Julkę akurat z Multiairem o ile się nie mylę i pakietem Veloce.

Użytkownik Świeżak Avatar Adam100
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Super + bi xenony +pakiet komfort

Domyślnie

Dokładnie tak jak piszesz... Opisałem to powyżej... Różnica jest widoczna powyżej 120-130km/h...
    Pytanie kto i gdzie się porusza.... Dla mnie 120 jest optymalna poniewaz rzadko przekraczam te prędkości..
    Co do modułów MA to opisałem zdanie sprzedawcy z ASO również powyżej. Wszystko zależy od wymagań i spsosobu/predkosci/oczekiwań nabywcy...

Tak kupowałem od Pana Marka ale jazdy testowe przperowadzalem w mieście zamieszkania i tutaj rozmawiałem ze sprzedawcą w ASO.
    takie było jego zdanie.
    Ostatnio edytowane przez Adam100 ; 13-09-2017 o 22:01

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    Giulietta Quadrifoglio Verde

Domyślnie

Dokładnie tak jak piszesz... Opisałem to powyżej... Różnica jest widoczna powyżej 120-130km/h...
    Pytanie kto i gdzie się porusza.... Dla mnie 120 jest optymalna poniewaz rzadko przekraczam te prędkości..
    Co do modułów MA to opisałem zdanie sprzedawcy z ASO również powyżej. Wszystko zależy od wymagań i spsosobu/predkosci/oczekiwań nabywcy...

Tak kupowałem od Pana Marka ale jazdy testowe przperowadzalem w mieście zamieszkania i tutaj rozmawiałem ze sprzedawcą w ASO.
    takie było jego zdanie.
    W Żorach jest prześliczna QV ale niestety dla mnie to drugi koniec Polski, żeby ją sprawdzić, a teraz po przejechaniu 1800 km po te QV z Rzeszowa nie ma kto ze mną jechać -_-

Wiesz może coś o niej? bo mieści się w mojej kwocie nawet:
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z24z1.html

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Jak to Dareek? Sprzedałeś w ubiegłym tygodniu Julkę, aby kupić Julkę? Hmmm Napisz coś więcej o nowym nabytku, auto ze stocku? Może wątek Nasze Belle ?
    Tak dokładnie tak zrobiłem - na dział nasze belle przyjdzie czas Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170813_212415.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	97.3 KB
ID:	234949Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170912_145935.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	179.0 KB
ID:	234950

- - - Updated - - -
    pakiet komfort , pakiet widoczność, ciemne szybki, czujki przód tył czujnik deszczu czujnik świateł, klima 2 strefy, nakładki progowe QV, alu 17 cali itd itd

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Proszę nie demonizujcie tego MultiAir. Jak ktoś kupuje nowe auto to ma gwarancję i się nie martwi ewentualną awarią MA. Co więcej z tego co można wyczytać z forum, w autach do 5 lat FCA mocno partycypowało w kosztach naprawy MA - nawet do 70% kosztów. Ostatecznie koszt wymiany modułu to 4 kPLN, tak więc procentowo nie jest to znaczny ułamek samochodu. Nie czytałem też o wielu przypadkach na tym forum problemów z MA w autach po 2013 r.

Moim zdaniem warto dopłacić do mocniejszego silnika. Miałem okazję jeździć wersjami 120/150 a sam mam 170 i o ile w trybie normal może rzeczywiście różnica nie jest jakaś zasadnicza przy mniejszych prędkościach, to w trybie D 120 KM przy MA po prostu się toczy a nie jedzie. Takie są moje subiektywne odczucia z testowania poszczególnych wersji..
    Padnie - nie padnie - loteria, a partycypacja w kosztach pod warunkiem serwisowania w ASO a z tym rożnie bywa. W naszym kraju kultura serwisowania aut np 4 czy 5 letnich w ASO to rzadkość niestety.
    no i jeszcze jedna sprawa T- JET-a spokojnie można dłubnąć- -samo wrzucenie Garetta zamiast IHI zrobi okolo 160 ps.
    Jak pisałem - miałem identyczną ofertę na 150 -tkę ale nawet sam sprzedający mówi że MA ludziska nie chcą
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 13-09-2017 o 22:32

Użytkownik Świeżak Avatar Adam100
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Super + bi xenony +pakiet komfort

Domyślnie

Oglądałem ją ale bardziej z ciekawości niż chęci zakupu...
    Mogę podpytać o nią w przyszłym tygodniu bo wybieram się do euromotu.. Jednak nie sądzę żeby pracownik był obiektywny a ja znam się na tyle ile się znam
    Cena wysoka ale to QV dlatego pytałem na czym Ci zależy...

Cytat Napisał MEchan Zobacz post
    W Żorach jest prześliczna QV ale niestety dla mnie to drugi koniec Polski, żeby ją sprawdzić, a teraz po przejechaniu 1800 km po te QV z Rzeszowa nie ma kto ze mną jechać -_-

Wiesz może coś o niej? bo mieści się w mojej kwocie nawet:
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z24z1.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    Giulietta Quadrifoglio Verde

Domyślnie

Oglądałem ją ale bardziej z ciekawości niż chęci zakupu...
    Mogę podpytać o nią w przyszłym tygodniu bo wybieram się do euromotu.. Jednak nie sądzę żeby pracownik był obiektywny a ja znam się na tyle ile się znam
    Cena wysoka ale to QV dlatego pytałem na czym Ci zależy...
    Powiem tak, wiele ludzi na forum już zauważyło, że auta szukam od 5 miesięcy i to jest moja zmora, ponieważ najpierw szukałem GT V6 Busso, a później zacząłem zwiększać budżet, bo GT nie można znaleźć w normalnym stanie..... no i tak wyszło, że QV, jednak jak teraz już sprawdziłem jakieś 6 tych QV albo więcej, do tego z jedną słaba sytuacja była, to powoli się zastanawiam czy nie przestać się stresować tymi szmacianymi handlarzami typu "igła, nieśmigane" rozbitki i po prostu nie wziąć słabej, jednak nowej i mieć spokój. Boję się tylko, że po jeżdżeniu QV tyle razy to już ta normalna Giulietta będzie mnie męczyć

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Witam,
    Potrzebuję informacji jakie skrzynie były montowane w Julce z silnikami benzynowymi 1.4 TB, 1.4 TB MA i 1.75 Tbi

jeżeli gdzieś było, przepraszam, ale nie mogłem znaleźć.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Mi koleś.z.alfy powiedział otwarcie, że sam ma 120KM wersję ale jak chcę 150KM to spokojnie tę różnicę 3tys PLN mi zniweluje i w cenie 120 będę miał mocniejszą wersję. Jednocześnie wyraźnie mi zasugerował, że między tymi dwoma jednostkami nie ma różnicy a moduły w tych mocniejszych są zmienione i jak na razie nie mają gwarancyjnych napraw... Ja osobiście uważam, że nie ma sensu kupować Alfy z modułem i jakimś tam ryzykiem uszkodzenia MA...
    O ile przy zakupie używki zakup MA wiąże się się z jakimś ryzykiem o tyle zakup nowego samochodu z TB przy tak symbolicznej dopłacie do mocniejszej wersji to totalne nieporozumienie. Jeśli wiesz jak dbać o samochód i będziesz regularnie wymieniał olej raz do roku lub przy normalnych przebiegach a nie co 30 tys. to ryzyko awarii modułu jest minimalne. To prawda, że TB 120 KM sprawia dobre wrażenie podczas jazdy ale dzieje się tak za sprawą krótko zestopniowanej skrzyni która gwarantuje dobrą elastyczność ale w stosunku do MA podnosi spalanie i pogarsza komfort jazdy na trasie.
    Do tego w trybie Dynamic wersja 170KM jeździ już tak dobrze, że wrażenia z jazdy ocierają się już o "hothatcha", kiedy w TB różnica w trybach jazdy nie jest duża.
    Choć sam uważam, że podstawowa wersja silnikowa Giulietty jest udana, to sens jej zakupu jako nowej podważa symboliczna dopłata do mocniejszej wersji, która jednak jeździ dużo lepiej. Niby można ją dłubnąć na 160 KM...tylko po co jak za przy podobnych kosztach możemy mieć od razy nowe 150 KM?
    Przy używce to inna rozmowa - kupujemy taki egzemplarz, który jest w jak najlepszym stanie i jak najlepiej zadbany, wersja silnika schodzi wtedy na drugi plan.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    O ile przy zakupie używki zakup MA wiąże się się z jakimś ryzykiem o tyle zakup nowego samochodu z TB przy tak symbolicznej dopłacie do mocniejszej wersji to totalne nieporozumienie. Jeśli wiesz jak dbać o samochód i będziesz regularnie wymieniał olej raz do roku lub przy normalnych przebiegach a nie co 30 tys. to ryzyko awarii modułu jest minimalne. To prawda, że TB 120 KM sprawia dobre wrażenie podczas jazdy ale dzieje się tak za sprawą krótko zestopniowanej skrzyni która gwarantuje dobrą elastyczność ale w stosunku do MA podnosi spalanie i pogarsza komfort jazdy na trasie.
    Do tego w trybie Dynamic wersja 170KM jeździ już tak dobrze, że wrażenia z jazdy ocierają się już o "hothatcha", kiedy w TB różnica w trybach jazdy nie jest duża.
    Choć sam uważam, że podstawowa wersja silnikowa Giulietty jest udana, to sens jej zakupu jako nowej podważa symboliczna dopłata do mocniejszej wersji, która jednak jeździ dużo lepiej. Niby można ją dłubnąć na 160 KM...tylko po co jak za przy podobnych kosztach możemy mieć od razy nowe 150 KM?
    Przy używce to inna rozmowa - kupujemy taki egzemplarz, który jest w jak najlepszym stanie i jak najlepiej zadbany, wersja silnika schodzi wtedy na drugi plan.
    Miałem 170MA i przez 5 lat eksploatacji nie było problemu z MA. Jeśli przestrzegasz serwisowania to małe prawdopodobieństwo że coś się stanie.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał MEchan Zobacz post
    Powiem tak, wiele ludzi na forum już zauważyło, że auta szukam od 5 miesięcy i to jest moja zmora, ponieważ najpierw szukałem GT V6 Busso, a później zacząłem zwiększać budżet, bo GT nie można znaleźć w normalnym stanie..... no i tak wyszło, że QV, jednak jak teraz już sprawdziłem jakieś 6 tych QV albo więcej, do tego z jedną słaba sytuacja była, to powoli się zastanawiam czy nie przestać się stresować tymi szmacianymi handlarzami typu "igła, nieśmigane" rozbitki i po prostu nie wziąć słabej, jednak nowej i mieć spokój. Boję się tylko, że po jeżdżeniu QV tyle razy to już ta normalna Giulietta będzie mnie męczyć
    Wiesz co, moim zdaniem bierz nówkę.
    Jak widziałem Twoje posty (a to drążek drży/a to plastik w zawieszeniu jakiś ułamany w tej białej z Krakowa) to wydaje mi się że oczekujesz super stanu od auta 5 letniego.
    Ja jechałem jedną QV kumpla jako pasażer, i to mi wystarczyło by stwierdzić że muszę mieć tą wersję
    A QV z Żywca (od Pani Doktor) była pierwszą którą obejrzałem i kupiłem. Cena dobra, stan dobry, na siłę czepiać się nie ma czego.
    Jedynie ekstra przytarcie na nadkolu było czymś "niespodziewanym", ale od tego jest negocjacja cenowa (sensowna)
    Ja mam zasadę zawsze:
    -zero komisów
    -zero handlarzy
    -salonowa 1 właściciel
    Jeśli auto nie jest składane z dwóch/po dzwonie i reszta sprawna to nie wyobrażam sobie jak wyglądało te 6 QV które oglądałeś. Albo faktycznie ulepy z trzech...albo trochę na siłę doszukujesz się wad w używanym aucie.
    Z takim podejściem jeszcze nigdy się nie zawiodłem przy zakupie. Oczywiście biorę poprawkę na to że coś się może wysrać.....ale jakbym się tym przejmował kupiłbym nowego TIPO z salonu, a nie 7 letnią QV