Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [1.8TS]Klimatyzacja

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie [1.8TS]Klimatyzacja

Witam panowie
    Otóż mam jeszcze jeden problem z alfą.
    tzn. gdy włączam klimę przyciskiem w aucie to z nawiewów zaczyna lekko wiać powietrze, ale niestety pompa od klimy się nie załącza:/
    Po podłączeniu pompy "na krótko" normalnie się kręci.
    Aha i dodam że klimatyzacja nie jest nabita.
    I nie wiem czy to tak ma być, że przy braku czynnika chłodzącego, poprostu auto nie załącza pompy, żeby coś tam nie zepsuć i że jak nabije klime to normalnie będzie działać, czy gdzieś jakiś kabel urwany? a może jakiś przekaźnik jest odpowiedzialny za to?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Nie wiem czy w alfie też tak to działa, ale klima posiada czujnik ciśnienia i bez czynnika chłodzącego sprężarka się nie załączy(brak odpowiedniego ciśnienia w obiegu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli w układzie nie ma odpowiedniego ciśnienia gazu to sprężarka się nie załączy. I tak ma być, bo jest ona smarowana olejem, który jest zmieszany z gazem. Podłączanie sprężarki na krótko bez gazu w układzie jest najgorszym, co mogeś zrobić. Jesli jeszcze nie zatarłeś sprężarki to masz dużo szczęścia.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Dzięki panowie, bo myślalem ze gdzies jakieś przewody sie pourywały czy coś.
    Na krotko była podłączana tylko na moment zeby sprawdzić czy wogole kręci, więc myślę, że chyba sie nie uszkodziła.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek` Zobacz post
    Dzięki panowie, bo myślalem ze gdzies jakieś przewody sie pourywały czy coś.
    Na krotko była podłączana tylko na moment zeby sprawdzić czy wogole kręci, więc myślę, że chyba sie nie uszkodziła.
    Miejmy nadzieję, bo czasami chwila bez oleju na sucho wystarczy żeby spowodować nieodwracalne szkody.

dejwa1
    Gość

Domyślnie

jesli sprezarka chodziła krótki moment bez oleju nic jej sie nie stanie tylko, ze narzuci syfu w rurki (jesli nie ma czynnika chłodzącego) i trzeba płukac najlepiej bezyna ekstrakcyjna

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Dzisiaj nabiłem klime i pompa dalej się nie załącza
    Gdzie teraz szukać przyczyny
    Pan który nabijał mi klime coś tam posprawdzał i stwierdził że prąd nie dochodzi do sprężarki, że być może czujnik lub przekaźnik siadł i zalecił wizyte u elektryka ;/ już ręce opadają, na dworze ~35*C a klima dalej nie działa
    Co radzicie zrobić? odrazu walić do elektryka czy może macie jakieś pomysły co można samemu sprawdzić/zrobić ?

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

jeżeli sprawdziłeś klimę: odessany został stary czynnik R134a i olej, zrobiona próżnia w układzie, nabita na nowo, próba szczelności i nic, pozostał ci tylko elektryk chyba że spróbuj jeszcze taki myk:

ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
    ustaw pokrętło temperatury na max;
    ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
    ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
    ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
    pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
    przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
    Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał agentzo Zobacz post
    jeżeli sprawdziłeś klimę: odessany został stary czynnik R134a i olej, zrobiona próżnia w układzie, nabita na nowo, próba szczelności i nic, pozostał ci tylko elektryk chyba że spróbuj jeszcze taki myk:

ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
    ustaw pokrętło temperatury na max;
    ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
    ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
    ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
    pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
    przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
    Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji
    Dokładnie tak było jak opisałeś wyżej.
    a co do tego myku - przywracania trybu automatycznego załączania sie klimy, to nie wiem czy dobrze zrozumialem ale wydaje mi się że u mnie to jest włączone (?) bo gdy przekręce kluczyk w pozycję gdy zapalają sie kontrolki na desce rozdzielczej to automatycznie załącza sie klima. nawet gdy ją w tym czasie wyłącze, a po chwili odpale silnik to również klima się włącza. Przyznam że wolałbym aby sama się tak nie załączała ale nie wiem jak to wyłączyć.
    A może jakiś czujnik, przekaźnik jest przyczyną tego ze sprężarka nie chce sie załączyć?

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

ze strony http://193.219.82.238/~manual/Workshop%20manual's/ pobierz plik Alfa Romeo 156 eLEARN.rar tam masz bardzo szczegółowo opisany model AR 156 jest tam też opis klimatyzacji z pokazanym układem elektrycznym