Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Garraty
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Z poniższego artykułu wynika, że Facelifting Giulii jest przewidziany w okolicach 2020. To nawet zrozumiałe, może stanie się bardziej dopracowanym autem.
    Dziwna natomiast jest polityka marki co do wprowadzenia kolejnych modeli. Wielkie zapowiedzi sprzed kilkunastu miesięcy niewiele się mają do najnowszych planów.
    Do 2021 roku dopiero alfetta, brak nowej giulietty, i coupe na bazie Giulii. Nie wróżę Alfie realizacji nawet poziomu sprzedaży 200 tys. aut (więcej sprzedaje MINI), a gdzie tu mówić o planach Sergio 400 tys. Ach Ci Włosi...

http://moto.pl/MotoPL/7,88389,223987...i-audi-a6.html
    Bardziej dopracowanym autem? W jakim sensie? Prowadzenia, wnetrza, dodatków? Dla mnie jest to najlepsze auto jakim do tej pory jeździłem, ba nie tylko dla mnie ale dla bardzo dużego grona osób. Przecież jeśli chodzi o jakość prowadzenia, zawieszenie czy ogólnie radość z jazdy ten samochód nie ma po prostu konkurencji. Biorąc pod uwagę zupełnie nową platformę [notranslate]Alfa[/notranslate] odwaliła kawał dobrej roboty. BMW 3 jest rozwijane od wielu lat a jeśli chodzi o wspomniane czynniki może czyścić koła Alfie ( byłem klientem tej marki wiele lat ). Jeśli chodzi o awaryjność to mam na liczniku prawie 12 tys km i nawet jednej najmniejszej usterki.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Giulietta pierwszy facelifting miałą w 2014 czyli w niecałe 4 lata od rozpoczęcia sprzedaży. Kolejny FL był w 2016, więc jak by poszli tą samą drogą co Giulieccie to akurat w Giulii wypada 2020 r.
    Czasami to się naprawdę zastanawiam, czy w Alfie są ludzie którzy mają jakikolwiek pomysł na tą markę i chcą z niej zrobić dochodowy biznes czy to bardziej działą po włosku "jakoś to będzie"...
    Chodzą plotki, że FCA zostanie sprzedane Chińczykom ale wcześniej zostaną wydzielone marki jak Ferrari, Maserati oraz [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo (być może coś amerykańskiego jeszcze). Myślę, że wszelkie ruchy modelowe w Alfie zostaną wstrzymane póki sytuacja się nie wyjaśni. Pomysł na markę jest, [notranslate]Alfa[/notranslate] wejdzie do F1 jako dostawca silników dla Saubera (naprawdę będą to silniki Ferrari) by zapewnić światową promocję. Bez tego nie ma sensu ruszać na walkę z gigantami w luksusowym sektorze samochodów. W 2018 wszystko się wyjaśni.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

W 2014 w Giuliettcie był bardziej insidelifting bo na zewnątrz zmieliło 2016
    Ostatnio edytowane przez osy4 ; 21-09-2017 o 19:18

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

[QUOTE=Garraty;2020637]Bardziej dopracowanym autem? W jakim sensie? Prowadzenia, wnetrza, dodatków?

Bardziej dopracowanym, czyli takim, w którym większość użytkowników nie trapią różne, czasami żenujące awarie. Wystarczy trochę poczytać to forum i ręce opadają. Jestem wielkim fanem marki, ale myślałem, że co do jakości Giulia będzie kontynuacją dopracowanej nieźle Giulietty i 159 a tak nie jest. Jeździłem Giulią i nowym BMW 3 i nie uważam, że BMW może czyścić koła Alfie. [notranslate]Alfa[/notranslate] się prowadzi bardzo dobrze, ale nie przesadzajmy z tymi ach i ech. Jeśli by tak było sprzedaż wyglądała by zupełnie inaczej. Nie mówię o polskim rynku gdzie cały czas na stocku zostało 140 aut z 2016 - dla porównania 15 sztuk Giulietty.

Co do rozwoju palety modelowej to niestety ale marka nie ma szczęścia. Fiat musiał ograniczyć nakłady na nowe modele, gdyż mocno się zadłużył na przejęcie Chryslera. Teraz znowu jedna wielka niewiadoma z Chińczykami, która ponownie pewnie wstrzyma rozwój marki. Być może najlepiej by było aby poszli drogą Volvo.
    Jakoś jeden z pierwszych modeli Volvo pod rządami Chińczyków (S/V60) uchodzi za jedno z najbardziej bezawaryjnych aut, a marka kwitnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał osy4 Zobacz post
    W 2014 w Giuliettcie był bardziej insidelifting bo na zewnątrz zmieliło 2016
    Właśnie FL z 2014 roku poprawił elementy, które w pierwszej generacji były zawodne. Np. wiązka elektryczna w tylnej klapie - zmieniła się jej konstrukcja i problem ustał. Z zewnątrz zmienił się również Grill.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Giulietta Veloce MY2016 / Giulia Veloce 2.0

Domyślnie

Garraty - sailor ma rację. Tu decyduje niestety statystyka, nie jednostkowe przypadki, że nic się nie psuje (całe szczęście). Mój mentor motoryzacyjny zamienił się właśnie Q na M4 i mówi, że Q ma kilka przewag, ale ma też kilka wad, np. jest gorzej zeszperowana - M4 dużo naturalniej zaczyna zamiatać tyłem. Kolejna rzecz - Giulia nie pozwala hamować lewą nogą (jednocześnie wciskająć gaz w zakręcie), a M4 bez problemu. Kolejna rzecz - hamulce, chłopak odetchnął z ulgą jak przesiadł się z kabla na hydraulikę. Mogą oczywiście zadowoleni użytkownicy Giulii mi zaraz wylać na łeb wiadro shitu, ale, wybaczcie, większym autorytetem jest dla mnie gość, który pokonuje KAŻDY zakręt bokiem. Natomiast dużo lepsze jest w Giulii wkręcanie się na obroty - nie ma tam dziury jak w bmw (to nie ciągnie w ogóle od dołu). Zawieszenie jest o wiele wygodniejsze w codziennym używaniu, M4 jest zbyt twarde. Ja jestem z veloce mega zadowolony, ale nie jeździłem 340i - nie sądzę, żeby mocno odstawała, a statystycznie pewnie awaryjna jest mniej.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał makaronek Zobacz post
    Garraty - sailor ma rację. Tu decyduje niestety statystyka, nie jednostkowe przypadki, że nic się nie psuje (całe szczęście). Mój mentor motoryzacyjny zamienił się właśnie Q na M4 i mówi, że Q ma kilka przewag, ale ma też kilka wad, np. jest gorzej zeszperowana - M4 dużo naturalniej zaczyna zamiatać tyłem. Kolejna rzecz - Giulia nie pozwala hamować lewą nogą (jednocześnie wciskająć gaz w zakręcie), a M4 bez problemu. Kolejna rzecz - hamulce, chłopak odetchnął z ulgą jak przesiadł się z kabla na hydraulikę. Mogą oczywiście zadowoleni użytkownicy Giulii mi zaraz wylać na łeb wiadro shitu, ale, wybaczcie, większym autorytetem jest dla mnie gość, który pokonuje KAŻDY zakręt bokiem. Natomiast dużo lepsze jest w Giulii wkręcanie się na obroty - nie ma tam dziury jak w bmw (to nie ciągnie w ogóle od dołu). Zawieszenie jest o wiele wygodniejsze w codziennym używaniu, M4 jest zbyt twarde. Ja jestem z veloce mega zadowolony, ale nie jeździłem 340i - nie sądzę, żeby mocno odstawała, a statystycznie pewnie awaryjna jest mniej.
    Jeździłem M4 i potwierdzam Twoje słowa, ale ... Pytanie właśnie po co mu Q czy M4 i skoro jeździ bokiem to znaczy, że przede wszystkim do ostrej jazdy, bo nie próbowałem dohamowania i wyjścia z zakrętu na ulicy. A w Q nie po to chyba wsadzili 4 drzwi, żeby konkrurował z coupe. Przecież Q to auto rodzinne W BMW jest gigantyczna turbo-dziura, bardziej ospała skrzynia, a jedzie po zwykłej drodze to jak taczka po budowie. Gdyby nie to, że to Q żre 15L przy normalnej jeździe i po prostu szkoda mi auta, to bym na codzień do pracy nią śmigał, a po jeździe BMW M4 mnie głowa bolała od huku układu wydechowego.
    Ostatnio edytowane przez kamilski ; 22-09-2017 o 07:57

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

No właśnie, układ wydechowy. Nie kumam lamentów nad głośnością owego w giuli. Moim zdaniem jest ok. W slk 3.2 założyłem cały układ z kwasiaka jenspeed. Fajnie się tego słucha i są ciary ale jechać tym w trasę, to wcale nie jest miła sprawa.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał makaronek Zobacz post
    Jesli chodzi o porownanie M4 do Q tutaj fajne czytadlo gdzie gosc porownuje wlasnie te dwa samochody. Do M4 przesiadl sie ano wlasnie ze wzgledu na problemy z wczesna wersja Q. Po okresie z M4 facet chce wrocic do Q

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...rspective.html

From Quad to M - a perspective
    As some of you may be aware I very sadly said goodbye to my Giulia Quadrifoglio recently after three and a bit rather troublesome months of ownership. This thread isn't to revisit those woes but instead is a response to a few requests at the time to give a perspective on the replacement car and how it compares to the [notranslate]Alfa[/notranslate].

The car in question is a BMW M4 Convertible Competition Pack. A bit of a mouthful ! It's in Yas Marina blue with Sakhir Orange interior which despite the name is basically red. The colour, in the same way that comp red is, is one that is unique to the performance variant of the range. The Comp Pack brings a few additions to the standard car namely revised steering, suspension, M Dynamic settings, exhaust, bigger (20 vs 19) wheels and more power (451 BHP vs 431). The car is relatively well specified but in addition to the standard spec mine has head up display, carbon fibre interior trim, speed limit display, convertible comfort package (heated steering wheel, in seat neck warmers, wind deflector), Harman Kardon stereo upgrade, Apple Car Play, Online Entertainment, carbon fibre rear diffuser, carbon fibre front splitter and grille.

The (stupid) OTR price of the car was just under £73k. I bought it as a pre-reg del miles (8 miles !) vehicle for £57,500 which softened the blow and in man maths helped to mitigate the loss on the Giulia.

So what's it like ? Well first and foremost it is different. Overall not better or worse just different. The fact of course that it is a drop top underpins this. As a summer car I am loving it, it's pretty in the Yas colour, it's fast, drives well, is very well built and the family absolutely love it with the roof down. Now that's all very superficial so what about a bit more detail ?

Here are some things which I can compare directly to the [notranslate]Alfa[/notranslate].

1 - The gearbox. The car has the the BMW 7 speed twin clutch DCT. Now the ZF 8 auto is great in the Giulia but this is just that little, but discernible, bit quicker, it really is lightning fast and changes exactly when you want it to. The car is longer geared too so I haven't found myself running out of revs like I did occasionally in the G. I've had an M5 previously so knew the box was good, but had forgotten quite how good.

2 - The steering. This one is very easy. The [notranslate]Alfa[/notranslate] is way way better. Much pointier, much more feel and with a much better physical wheel to hold. The M has three levels of adjustability, the latter two add nothing other than a feel of over assistance and the wheel is too fat. A link to the above is the paddles, again [notranslate]Alfa[/notranslate] wins this hands down, both click very nicely but the long Ferrari-esque ally ones on the G are so much nicer to use. I'm investigating aftermarket extended carbon paddles and a thinner M Race wheel as a result.

3 - Exhaust noise - close but a win for the BMW. My car has the M Performance exhaust which is hilariously anti-social when one wants it to be. It has a valve and I have an app which lets me open this as and when I please. The cracks on upshifts are good but the real fun is with machine gun like bursts on the way down and a sound like rolling thunder on lift off.

4 - Engine - Easy one. [notranslate]Alfa[/notranslate] every time. The M engine is fine, powerful (I suspect a few more horse than claimed) but lacks the general fizz and excitement of the [notranslate]Alfa[/notranslate]. Neither can I go around telling people any more "it's built by Ferrari you know"

5 - Interior - Mixed bag. In this person's view the BMW is of better perceived quality. The car is exceptionally well built with no squeaks or rattles from any trim/dash and a better standard of plastics. The extended leather is beautifully soft and the seats extremely comfortable. What I notice though is that it doesn't have the [notranslate]Alfa[/notranslate]'s visual simplicity. Forget the tech and materials there is something very singular about the [notranslate]Alfa[/notranslate]'s cockpit. From the seat of the M (which is v comfy but I can't get as involving a seating position as in the G) I see and touch plastic, leather, carbon fibre, chrome, dark chrome and piano black lacquer. It's all high quality but all a bit of a mish mash, so much so in fact that I have bought a whole lot of BMW aftermarket CF pieces to try and make it all a bit more uniform.

6 - Infotainment. Easy win for the BMW. Appreciate that some people value variety and complication here more than others and I admit to being such a person. The HK stereo is great, streets ahead of the standard set up I had in the G. Additionally the screen shows much more info on the Nav, I can upload routes and destinations remotely, there's an in built hard drive based jukebox, a wifi hotspot, Car Play is ok but not brilliant, online entertainment however is (access to millions of songs for three years via the car's in built data services anywhere in Europe), plus a host of apps including M Laptimer with full GoPro integration. Lastly the HUD is a marvellous thing and really adds to the experience. As I say not everybody's priority but a big tick for me.

Handling isn't really a direct comparison owing to the fact that the M is a convertible. What I can say is that after 400 miles of hard driving in Wales this past weekend it is fun, fast and competent, I particularly like the ability to programme individual settings for steering, throttle, gearbox, dampers and TC, which I consider a big miss on the G. It is though nowhere near as confidence giving as the G. Roof down it is a very sensory experience but cutting through the noise, smells and sensations of open top motoring it is still abundantly clear that the [notranslate]Alfa[/notranslate] has better tyres and a truly remarkable chassis.

So what's the overall verdict ?

Well I like this car, in fact I like it a lot as it ticks a lot of boxes. But ...... I can say with some certainty it has reaffirmed what a remarkable achievement the Giulia Quadrifoglio is, so much so that I am quite clear that If I had gone for the tin top equivalent M4/M3 I would have been disappointed. Those of you who have one that's treating you well should cherish it, those of who who are having niggles I hope that they get resolved, quickly and satisfactorily. With the passing of time, an ironing out of the foibles and the hopeful introduction of the QV S or whatever it is rumoured to be called there is a strong chance I'll be sniffing around once again.

............

Where this leads me to is that ultimately the M car, and in particular the convertible is much more of a GT car, fast, comfortable and impressive in its own way, the [notranslate]Alfa[/notranslate] though when set up for challenging roads is much closer to a four door sports car and to this commentator at least it's the steering, the most closely connected piece of mechanics to the driver, that makes it so.

All things considered then the trip made me appreciate the M4 for what it is but miss the Quad for the very same reasons. I'm trying to dig out some info as to what if any changes are in the pipeline for MY18 and may well be back in one sooner than anticipated if I can get comfortable that the early production gremlins are ironed out.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał karluum Zobacz post
    Chodzą plotki, że FCA zostanie sprzedane Chińczykom ale wcześniej zostaną wydzielone marki jak Ferrari, Maserati oraz [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo (być może coś amerykańskiego jeszcze). Myślę, że wszelkie ruchy modelowe w Alfie zostaną wstrzymane póki sytuacja się nie wyjaśni. Pomysł na markę jest, [notranslate]Alfa[/notranslate] wejdzie do F1 jako dostawca silników dla Saubera (naprawdę będą to silniki Ferrari) by zapewnić światową promocję. Bez tego nie ma sensu ruszać na walkę z gigantami w luksusowym sektorze samochodów. W 2018 wszystko się wyjaśni.
    Jakieś źródło?
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Quadrifoglio156 Zobacz post
    Jakieś źródło?
    http://www.freep.com/story/money/car...ler/593394001/