Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Problem z elektryką - centralka poduszki powietrznej (chyba)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 l 120KM

Domyślnie Problem z elektryką - centralka poduszki powietrznej (chyba)

Witam forumowiczów!
    Piszę do was z zapytaniem czy spotkaliście się już z pewną usterką i jak ją naprawić.
    Mianowicie.
    Odkąd pojawił mi się komunikat "distance to service 0km" elektryka zaczęła odmawiać mi posłuszeństwa. A może to zbieg okoliczności że akurat po tym komunikacie.
    Co się dzieje:
    Podczas uruchamiania samochodu coraz częściej odcina mi cały układ elektryczny, kompletnie wszystko.
    Przekręcam stacyjkę na 1 pozycję aby świece się zagrzały, po czym przekręcam dalej aby odpalić, a tu co? Wszystko gaśnie, pojawia się tylko w momencie przekręcenia kluczyka na moment czerwona kontrolka chłopka w pasach z kółkiem przed sobą i gaśnie jak puścimy kluczyk. Dodałbym zdjęcie ale nie mam 10 postów aby móc to zrobić i dlatego opisuje wygląd :/ Od poduszki powietrznej bodajże to chyba jest.
    Nie działa w aucie nic, kluczykiem nic nie zrobimy, nie otworzymy szyb, bagażnika, nie zamkniemy zamków nic się nie da zrobić.
    Muszę odpiąć akumulator na 30 sekund i próba numer dwa - która w większości przypadków jest udana, auto odpala i działa normalnie. W momencie jak już odpali to żaden błąd się nie pojawia ani nic. (no oprócz światełka tablicy rejestracyjnej, bo chyba z upływu czasu wtyczka się ukruszyła)

Chciałem się udać do elektromechanika ale byłem u 3 i żaden nie ma czasu żeby nawet do komputera podpiąć, więc zostaje z problemem sam na 2 tygodnie gdzie pojawia się pierwszy wolny termin... Ale boje się że jak tak będę używać auta z tym odpinaniem aku to sobie coś dowale i usterka za 50 zmieni się w taką za 500. A auto potrzebne.

Moja Bella to:
    [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 147 1.9 JTD 8v 120KM rok 2008 pięciodrzwiowa

Jakieś propozycje gdzie szukać przyczyny problemu?

Auto
    AR 147 1.9 jtd 115hp

Domyślnie

Ja bym zaczął od sprawdzenia napięcina aku: gdy nie ma kluczyka w stacujce. gdy jest przekręcony na 1 pozycje, i gdy chcesz uruchomić silnik. Oraz czy klemy są czyste.
    Miałem taki sam przypadek w zimie jak padł mi aku -> wymiana aku.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

na dzień dobry kup kabel za ok 40zł i przeskanuj błędy. Program znajdziesz w necie np Multiecuscan. Dziwna sprawa, że po odpięciu klem odpala. Czy świecą się wtedy poduszki? Jakbyś miał błąd 001 dotyczący centralki to wtedy padnięta, ale nie powinno to mieć wpływu na odpalanie i resztę elektryki. Poczyść klemy, sprawdź mase, bezpieczniki- również te przy body kompie, podociskaj wszystkie kostki na jakie się natkniesz, odepnij i wepnij ecu na odpiętych klemach. Baterie masz dobrą? Za mało info żeby konkretnie coś pomóc...Ale z błędów może dałoby się naprowadzić konkretniej...Możliwe jakieś zwarcie lub brak styku

http://allegro.pl/interfejs-fiatecus...215112828.html

Auto

Domyślnie

aku mam nówkę kupioną w kwietniu bodajże, posprawdzam to co mówisz i zobaczę czy pomoże.
    Jeżeli chodzi o kontrolki po odpięciu klem to gdy odpala nie ma żadnego błędu, kontrolki od poduszek pokazują się tylko przy nagrzewaniu świec a po odpaleniu normalnie jak zawsze gasną i spokój.
    Powiedz proszę masa co idzie do karoserii jest w kilku miejscach czy w jednym tylko??
    (Tak jestem laik z mechaniki nie znam się, może zadaje głupie pytania, sorki ale kto pyta nie błądzi)
    Ostatnio edytowane przez Peter93 ; 22-09-2017 o 21:16

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Masy do sprawdzenia! Miałem tak że przy odpalaniu, rozursznik martwy wszystko gaslo. Jedynie co dziwne to wskazówka paliwa była na swoim miejscu pokazywała tyle ile powinna. Czyszczenie mas i wszystko grało.

Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka

Auto

Domyślnie

posprawdzałem wszystkie bezpieczniki, wyczyściłem kable z minusa aku, kabel masy co idzie do karoserii pod maską i przy skrzyni biegów, i Panie i Panowie auto już 10 razy normalnie odpaliło. Zobaczę w dłuższym okresie czasu czy to pomogło na tę usterkę
    garmian dzięki za link, zakupiłem ten kabel, program jakiś znajdę i sprawdzę co tam pokazuje się
    Wiedzmaak i breb też dzięki za zainteresowanie tematem
    Napiszę czy problem ustał w dłuższym okresie czasu

Auto

Domyślnie

dzisiaj znów zaczęło się od nowa... masakra

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

skoro zakupiłeś kabel to podaj jakie błędy wysypało...

Użytkownik Świeżak Avatar TomTomGaraż
    Mieszka w
    Warka
    Auto
    Alfa Romeo 147 lift 06' 1.8 TS

Domyślnie

Sprawdź przewody masowy i plusowy przy automacie rozrusznika. Często jakie jaja powoduje luźny przewód plusowy.