Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

To @dpar mial na myśli pisząc:
    Handlarz stosuje klauzule niedozwolone w opisie
    ?
    Na samym dole była formułka, że ogłoszenie nie jest ofertą handlową zgodnie z jakimś tam paragrafem KC i tak dalej. Jest to prawniczy bełkot bez znaczenia i traktowane jako klauzula niedozwolona. Handlarz stosuje takie zapiski celem ucieczki od odpowiedzialności w momencie, gdy auto nie odpowiada opisowi. Taki zapisek to 100% gwarancji problemów z handlarzem (bo w końcu z jakiegoś powodu go stosuje). Pewny swego nie przyzna racji, dopóki sąd mu nie udowodni, że się myli.

Przykład: w opisie lusterko fotochromatyczne, w samochodzie jego brak. Towar jest niezgodny z umową i handlarz albo musi wyposażyć pojazd w takie lusterko, albo zwrócić koszty wyposażenia zgodnie z wyceną rzeczoznawcy. Takie jest prawo. Ale po zastosowaniu takiej klauzuli, handlarz wykręca się, że to co było w ogłoszeniu to nie była oferta handlowa, tylko o tak o sobie napisał i nie można mieć o to do niego pretensji.

- tzn, że gdy bym w przeciągu powiedzmy miesiąca uznał że auto ma jakieś zatajone wady, które dyskwalifikują auto w mojej ocenie to że mogę im oddać i dostanę zwrot kasy?
    Poczytaj dokładnie jakie masz uprawnienia ustawowe. Aby coś takiego zrobić nie potrzebujesz żadnej gwarancji, o ile kupujesz go nie w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Towar reklamujesz jako niezgodny z umową. Tu wchodzi też kwestia odpowiedniej treści umowy.

Ps. Wszyscy znajomi odradzają mi jednak zakup tej marki...
    Czy naprawdę powinienem się bać i szukać jednak np. Audi A4, BMW czy Skodę?
    By późniejsze koszty mnie nie zrujnowały?
    Jeśli kupisz Skodę, to koszty utrzymania na pewno będą mniejsze. Ale na pewno nie w przypadku Audi, a tym bardziej BMW e90. Jeśli celujesz w segment premium i zdajesz sobie sprawę z tego, że pojazdy z tego segmentu są droższe w utrzymaniu, to o ile nie trafisz zajeżdżonego złomu, koszty raczej nie powinny cię negatywnie zaskoczyć.
    Ostatnio edytowane przez dpar ; 25-09-2017 o 13:10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Zanim wystawię ogłoszenie, mam prośba o pomoc w wycenie 159 1.9JTDm 16V sedan 2005r Distinctive

trochę informacji o samochodzie, opisze jak najzwięźlej się da najważniejsze cechy:
    *pierwsza rejestracja maj 2006 - auto było w użytku wewnętrznym kierownictwa Fiat Power Train
    *od października 2009 do października 2015 ja byłem jej właścicielem, od tego czasu brat, teraz on sprzedaje bo wyjeżdża na wyspy
    *przebieg 154tyś km - bardzo dokładna historia w ASO do końca 2009 (50tyś km), reszta historii to faktury na wszystkie naprawy, wiadomo od paru lat wpisy przy przeglądach itp.
    *dość dobrze wyposażona Distinctive + skóra czarna + podgrzewane fotele + klimatyzacja trójstrefowa + xenony + spryskiwacze reflektorów + parktronik przód i tył + alu konsola ryflowana + przyciski na kierownicy + tempomat + lusterko wew. fotochromatyczne + czujnik deszczu/zmierzchu + automatyczne światła i wycieraczki + czujnik zapachów + roleta tylnej szyby + końcówka chromowana wydechu
    *w 2013 zrobiony chip przez Cinsoft (190HP/380Nm), zaślepiony EGR, DPF ciągle jest ale nie sprawia problemów
    *wywalone klapy wirowe
    *nowy akumulator założony na wiosnę (Banner, bodajże 75Ah)
    *alternator po pełnej regeneracji też zrobionej wiosną (wymiana szczotek, stojanu, regulatora, sprzęgiełka jednokierunkowego, paska napędu)
    *niecałe 20tyś km temu wymienione tarcze i klocki przód + tył (ATE i Bosch)
    *zawieszenie też było robione na bieżąco, nie ma problemów (wymienione były min wahacze górne, sprężyny przednie, jakieś różne tuleje, łączniki itp)
    *wszystkie 6 łożysk skrzyni i 2 mechanizmu różnicowego wymienione przy przebiegu 140tyś km (skrzynia szumiała, jedno łożysko było już zjechane)
    *jeszcze jeżdżąc w Fiacie, auto miało lekką przygodę (jest ślad w historii w ASO co było robione lampa, coś przy chłodnicy, poduszki niewystrzelone), po latach wyszły purchle na masce więc bodajże w 2014 ją wymieniłem na nieuszkodzoną z rozbitka (pod kolor)
    *chcę sprzedać z felgami na których oryginalnie ją kupiłem 16" alu z oponami zimowymi Nokian WR A3 215/55R16 z końca 2012r
    *możliwość sprzedaży osobno również kompletu 17" tzw policyjnych z oponami letnimi 225/50R17 Pirelli z 2015r
    *wnętrze w stanie conajmniej dobrym
    *blokada kierownicy wymieniona na nową
    jest parę spraw które nowy właściciel musiałby sobie zrobić, ponieważ mój brat ze względu na pewne problemy w biznesie, oprócz olejów i nabicia klimy nic więcej nie zrobił przez 2 lata/12tyś km jak ją ma (wcześniej serwisowałem Alfke na bieżąco):
    1.Rozrząd do wymiany - obecny ma blisko 6 lat i 70tyś nalatane
    2.Sprawy lakiernicze - jest trochę przerysowań na obu zderzakach i na nadkolu. Na nadkolach i progach wypiaskowało mi lakier też trochę i w 2014 sam przymalowałem na ile umiałem pistoletem - wygląda akceptowalnie, choc do ideału też daleko (uczyłem się, ale najważniejsze że powłoka jest zabezpieczona i ruda nie wychodzi) - jeśli ktoś chce lepszy wygląd wizyta u lakiernika na poprawki.
    3.rdza - no cóż auto ma 12 lat - gdzieś tam na tylnym prawym progu coś zaczęło wychodzić lekko, do tego sanki pod silnikiem i parę innych elementów też by trzeba było wyczyścić z rdzy i pomalować/zakonserwować
    4.klima w lecie, przy mocniejszym depnięciu na gaz podrafi poterkotać/powiercić przez kilka-kilkanaście sekund - wydaje mi się że może być minimalny wyciek (choć próby szczelności w teście próżni tego nie pokazują, z barwnikiem UV też mechanik nic nie znalazł (ale też nie rozmontowywał niczego żeby dokładnie posprawdzać)), bo przy każdym serwisie bite było 550g a rok później odciągane już ok 350g - temat do rozpracowania przez nowego właściciela (chyba że słucha głośno radia)
    5.maglownica - była regenerowana w 2010r, ale w 2015 mechanik znalazł że coś tam minimalnie przepuszcza (tzn płyn nie ubywa, jednak jakaś tam kapka wisi) - brat tego nie zrobił jak narazie - póki co można jeździć, ale kiedyś pewnie trzeba będzie się tym zająć
    6.Mata grzewcza fotelu kierowcy najprawdopodobniej przerwał się drut grzejny - kilka lat temu go naprawiłem skręcając i zalutowując przerwane miejsce, ale pewnie wróciło

zdjęcie w sygnaturze
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 27-09-2017 o 21:37
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa romeo 159

Domyślnie

Ad. jeszcze tego:
    otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-0-jtdm-136km-sport-salon-pl-f-vat-23-gwarancja-ID6z8xUk.html

Widzę, że auto w przeciągu miesiąca zmieniło miejsce stąd:
    poleasingowe.otomoto.pl
    tu:
    poleasingu.otomoto.pl

mimo że numer tel. kontaktowego pozostał ten sam.

Czemu służy taki zabieg?
    Sprzedający chce coś ukryć?

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Czemu służy taki zabieg?
    Sprzedający chce coś ukryć?
    Raczej dokupił sub domenę żeby jak najwięcej osób trafiało na jego strony.

Auto
    Renault Clio 3

Domyślnie

Witam, kolego epsonix, czy auto już sprzedane czy oferta aktualna ? Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez MacPyt ; 27-09-2017 o 20:08 Powód: Brak wpisu o kogo chodzi

radsky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Zanim wystawię ogłoszenie, mam prośba o pomoc w wycenie 159 1.9JTDm 16V sedan 2005r Distinctive

trochę informacji o samochodzie, opisze jak najzwięźlej się da najważniejsze cechy:
    *pierwsza rejestracja maj 2006 - auto było w użytku wewnętrznym kierownictwa Fiat Power Train
    *od października 2009 do października 2015 ja byłem jej właścicielem, od tego czasu brat, teraz on sprzedaje bo wyjeżdża na wyspy
    *przebieg 154tyś km - bardzo dokładna historia w ASO do końca 2009 (50tyś km), reszta historii to faktury na wszystkie naprawy, wiadomo od paru lat wpisy przy przeglądach itp.
    *dość dobrze wyposażona Distinctive + skóra czarna + podgrzewane fotele + klimatyzacja trójstrefowa + xenony + spryskiwacze reflektorów + parktronik przód i tył + alu konsola ryflowana + przyciski na kierownicy + tempomat + lusterko wew. fotochromatyczne + czujnik deszczu/zmierzchu + automatyczne światła i wycieraczki + czujnik zapachów + roleta tylnej szyby + końcówka chromowana wydechu
    *w 2013 zrobiony chip przez Cinsoft (190HP/380Nm), zaślepiony EGR, DPF ciągle jest ale nie sprawia problemów
    *wywalone klapy wirowe
    *nowy akumulator założony na wiosnę (Banner, bodajże 75Ah)
    *alternator po pełnej regeneracji też zrobionej wiosną (wymiana szczotek, stojanu, regulatora, sprzęgiełka jednokierunkowego, paska napędu)
    *niecałe 20tyś km temu wymienione tarcze i klocki przód + tył (ATE i Bosch)
    *zawieszenie też było robione na bieżąco, nie ma problemów (wymienione były min wahacze górne, sprężyny przednie, jakieś różne tuleje, łączniki itp)
    *wszystkie 6 łożysk skrzyni i 2 mechanizmu różnicowego wymienione przy przebiegu 140tyś km (skrzynia szumiała, jedno łożysko było już zjechane)
    *jeszcze jeżdżąc w Fiacie, auto miało lekką przygodę (jest ślad w historii w ASO co było robione lampa, coś przy chłodnicy, poduszki niewystrzelone), po latach wyszły purchle na masce więc bodajże w 2014 ją wymieniłem na nieuszkodzoną z rozbitka (pod kolor)
    *chcę sprzedać z felgami na których oryginalnie ją kupiłem 16" alu z oponami zimowymi Nokian WR A3 215/55R16 z końca 2012r
    *możliwość sprzedaży osobno również kompletu 17" tzw policyjnych z oponami letnimi 225/50R17 Pirelli z 2015r
    *wnętrze w stanie conajmniej dobrym

jest parę spraw które nowy właściciel musiałby sobie zrobić, ponieważ mój brat ze względu na pewne problemy w biznesie, oprócz olejów i nabicia klimy nic więcej nie zrobił przez 2 lata/12tyś km jak ją ma (wcześniej serwisowałem Alfke na bieżąco):
    1.Rozrząd do wymiany - obecny ma blisko 6 lat i 70tyś nalatane
    2.Sprawy lakiernicze - jest trochę przerysowań na obu zderzakach i na nadkolu. Na nadkolach i progach wypiaskowało mi lakier też trochę i w 2014 sam przymalowałem na ile umiałem pistoletem - wygląda akceptowalnie, choc do ideału też daleko (uczyłem się, ale najważniejsze że powłoka jest zabezpieczona i ruda nie wychodzi) - jeśli ktoś chce lepszy wygląd wizyta u lakiernika na poprawki.
    3.rdza - no cóż auto ma 12 lat - gdzieś tam na tylnym prawym progu coś zaczęło wychodzić lekko, do tego sanki pod silnikiem i parę innych elementów też by trzeba było wyczyścić z rdzy i pomalować/zakonserwować
    4.klima w lecie, przy mocniejszym depnięciu na gaz podrafi poterkotać/powiercić przez kilka-kilkanaście sekund - wydaje mi się że może być minimalny wyciek (choć próby szczelności w teście próżni tego nie pokazują, z barwnikiem UV też mechanik nic nie znalazł (ale też nie rozmontowywał niczego żeby dokładnie posprawdzać)), bo przy każdym serwisie bite było 550g a rok później odciągane już ok 350g - temat do rozpracowania przez nowego właściciela (chyba że słucha głośno radia)
    5.maglownica - była regenerowana w 2010r, ale w 2015 mechanik znalazł że coś tam minimalnie przepuszcza (tzn płyn nie ubywa, jednak jakaś tam kapka wisi) - brat tego nie zrobił jak narazie - póki co można jeździć, ale kiedyś pewnie trzeba będzie się tym zająć
    6.Mata grzewcza fotelu kierowcy najprawdopodobniej przerwał się drut grzejny - kilka lat temu go naprawiłem skręcając i zalutowując przerwane miejsce, ale pewnie wróciło

zdjęcie w sygnaturze

szacun za szczery opis. czapki z głów. max 13 koła.
    Ostatnio edytowane przez radsky ; 27-09-2017 o 20:19

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał MacPyt Zobacz post
    Witam, kolego epsonix, czy auto już sprzedane czy oferta aktualna ? Pozdrawiam
    jeszcze nawet nie wystawione, będzie wkrótce, ale teraz mam urwanie głowy, nawet nie chce podawać kontaktu bo nie mam czasu ani na rozmowy ani na spotkania. btw, sprzedaż została na mojej głowie, mimo że autem jeździ brat i to obecnie jego samochód - tyle że on o samochodzie nic nie wie, nic się nie zna a tak naprawdę ze sprzedaży w końcu samochodu brat będzie mógł spłacić mnie za jego "zakup" (interesy w rodzinie, czyli wieczny kredyt, pierwszy i ostatni raz)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radsky Zobacz post
    szacun za szczery opis. czapki z głów. max 13 koła.
    opis 100% wg mojej najlepszej wiedzy, nic nie ukrywam, bo nie chcę żeby ktoś miał do mnie pretensje potem. auto wymaga wkładu jak pewnie każde 12 letnie, choć myślę że to akurat głównie pracy, więc jeśli ktoś potrafi sobie sam to ogarnąć to może zaoszczędzić jakieś tam $$$. Twoja wycena poniżej najniższej oferty na otomoto chyba, a tam auta pewnie nie lepsze a z większymi przebiegami (albo kręconymi) i niekoniecznie tak wyposażone. przyznam że spodziewałem się wziąść trochę więcej. dzięki za opinię jednak.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 27-09-2017 o 21:36
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Renault Clio 3

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    jeszcze nawet nie wystawione, będzie wkrótce, ale teraz mam urwanie głowy, nawet nie chce podawać kontaktu.
    Mimo wszystko miej na uwadze. Szukałem dość sporo i same syfy ulepione przez Wieśka w garażu. Takze prywatna prośba daj cynk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Epsonix, Radsky to nowy forumowy troll, nie reaguj i nie bierz jego zdania pod uwagę. Spójrz z reszta na jego wpisy w profilu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Twoja wycena poniżej najniższej oferty na otomoto chyba, a tam auta pewnie nie lepsze a z większymi przebiegami (albo kręconymi) i niekoniecznie tak wyposażone. przyznam że spodziewałem się wziąść trochę więcej. dzięki za opinię jednak.
    Nie słuchaj tego trolla.
    Z tego co opisujesz, usterki są niewielkie i typowe - nie powinny raczej zrazić zdecydowanego klienta. Myślę, że większość ofert wystawionych na Allegro wymaga znacznie większego wkładu finansowego. Ze swojej strony zrobiłbym rozrząd - bo konieczność jego wymiany odstrasza kupujących. Jak masz dostęp do dobrego blacharza-lakiernika ogarnij też rdzę. Pamiętaj, że kupiec zjawi się pewnie z miernikiem lakieru.
    Myślę, że po ogarnięciu tych spraw, spokojnie pójdzie za około 23 000 zł (jeśli zachowasz fakturę z wymiany rozrządu).