Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 142

Temat: Czyżby KIA Stinger to konkurencja dla Giulii ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał osy4 Zobacz post
    Moim zdaniem nie chodzi tu o sprzedaż ale o samą markę oraz skojarzenia z nią. Nie chodzi tez o awaryjność ani marketing. Również według mnie o sam model nawet jak będzie najlepszy z najlepszych. Jako klient marek premium o Hyundaiu, Kii i innych markach nawet takich jak Toyota czy Opel zawsze myślę jako o produktach strikte użytkowych, do tzw. tłuczenia. A jak mam coś kupić powyżej 200tys to omijam dużym łukiem takie marki. Nie wiążą mnie z nimi żadne emocje, historia, fascynacja. A tym kieruję się przy wyborze samochodu dla mnie. Dlatego Giulia, reaktywacja nazwy, zawsze będzie miała gdzieś w genach te szaleństwo i respekt Ferrari oraz elegancje Maserati. A kto z samochodziarzy tych prawdziwych nie chciał by mieć tych aut super premium . Kupując Q ,a sprawdzałem M3 i C63 AMG, gdzieś w tyle miałem ..... Ferrari ,Ferrari .
    Zresztą samo pojecie konkurencji zostanie zdefiniowane przez pismaków (chcemy czy nie chcemy ale pośrednio kierujemy się ich sugestiami, nawet jak zaprzeczamy bo pierwsze pożądanie danego auta zaczyna się od pierwszego wejrzenia a później przejrzenia artykułów) i zobaczymy z kim będą chcieli tą nową Kie porównywać. Myślę że z produktami z niższej półki. Ale mogę się mylić bo świat oszaleje
    A zresztą KIM spuści bombę na Koree Płd i po Hyundaiu ( sorrki za czarny humor, tfffuuuu)
    Dokładnie tak, Stinger cierpi na problem znaczka (i nie tylko)
    Jeździłem Stingerem 3,3 370 koni. Po pierwsze spodziewałbym się lepszych osiągów po tej mocy. Po drugie wnętrze (mimo topowej wersji) ma sporo braków jakościowych, nie wspominając o bagażniku gdzie na podłodze jest tania filcowa szmata rzucona. Cena 234 tys, zero chęci do negocjacji ("bo to Kia a Kia się dobrze sprzedaje") i do tego wchodzi się do salonu i ten Stinger stoi obok Rio i Picanto.

No i dźwięk silnika jest z głośników czyli nie chciało im się nawet dopracować wydechu, a przecież w V6 dałoby się coś wykrzesać.
    W tym budżecie jest naprawdę fajny wybór w lekko używanych mocnych autach premium (niewiele dokładając mamy Mercedesa C43, a za trochę mniejszą kwotę mamy C63 W204, które pali tyle samo ale za to dźwięk silnika i osiągi miażdżą (Kia mi pokazała na kompie 20,6 l/100km przy podobnej jeździe C63 pali podobnie, a można nim spokojne spalić mniej (z kolei C43 będzie palił o wiele mniej)

[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo Giulia ma o wiele więcej prestiżu i charakteru od Stingera. Fakt, moim zdaniem brakuje jakiejś pośredniej wersji (tak ok 350 koni w cenie ok 240-250tys z trochę lepszym wyposażeniem bazowym od Veloce).

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

W stg gdańskim stoi niebieski stinger. Kolor coś jak montecarlo blue. Fajnie wyglądał. .

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Jeździłem Stingerem 3,3 370 koni. Po pierwsze spodziewałbym się lepszych osiągów po tej mocy.
    No faktycznie, jak na 370 koni coś średnio jedzie:
    https://www.youtube.com/watch?v=XTi6sN0-Lbk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Nie mogę słuchać tego typa.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jezu jakie to jest brzydkie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Przeanalizowałem dokładnie cennik i wyposażenie. Wersja L i XL są nieźle wycenione, ale pozbawione stylistycznych dodatków. Porządnie wyglądająca wersja GT-line to cena doposażonej Giulii super albo bazowej Veloce po rabacie, która bazowe 2.0t Kii masakruje. Wersja GT to cena doposażonej Veloce lub Infiniti Q50 S lub Hybrid po rabacie, które jest dużo bardziej prestiżowe, ma większą moc (3.0tt) lub niższe spalanie i wyższy moment (hybrid). Przy budżecie 240 tysięcy nawet bym nie brał Stingera pod uwagę, tylko zamówił porządnie wyposażone Veloce i przedłużył gwarancje za kilka tysięcy złotych.

Innymi słowy, bez szału. Tylko wersja X i XL jest konkurencyjna, o ile ktos musi miec RWD, ale nie kładzie nacisku na efektowny wygląd. Kilka tygodni temu byłem bardziej entuzjastycznie nastawiony do auta. Wybiorę się na jazdę próbną w listopadzie.
    Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 02-10-2017 o 05:55

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Nie alfa

Domyślnie

W innych krajach jest też wersja 3xx rwd u nas tylko awd

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0T

Domyślnie

Polecam lekturę komentarzy...
    pertyn.com/kia-stinger

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

No wychodzi na to że z połączenia Azji z Niemcami może jednak wyjść b. dobre auto. Choć ten środek i te zegary jak w latach 90 nie podoba mnie się to.