Strona 67 z 88 PierwszyPierwszy ... 17575859606162636465666768697071727374757677 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 879

Temat: łożyska / skrzynia m32

radsky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jambo Zobacz post
    Hejka,
    Zapewne mogło paść to pytanie , przepraszam ale nie dam rady przebrnąć wszystkich postów.
    Czy można wymienić łożyska nie zrzucając skrzyne biegów ( odkręcając boczny dekiel)
    Jeżeli tak, to czy trzeba wykręcić zespół wybieraka aby wyciągnąć wałki.
    Będę miał w sobotę robionych kilka spraw i może temat zostanie ugryziony...
    Mam lekkie szuranie słyszalne na 1 i 2 do około 2K obrotów potem prawdopodobnie zagłusza silnik .
    Pozdro
    Ten sposób naprawy M32 to tylko pudrowanie trupa. Ktoś kto zna się na skrzyniach uzna ten sposób naprawy na garażowy. Nie pojeździsz na tym długo. No chyba , że robisz 10kkm w roku. W następnym padnie. Bo musi przy tym "sposobie" naprawy.
    I obojętnie czy to będzie Alfa czy Insignia czy inny samochód z M32.

Co za debil wsadził skrzynię z momentem 320Nm do silnika, który generuje 320Nm. Debil. Debil Włoch, debil Niemiec. Polak naprawia.
    Ostatnio edytowane przez radsky ; 11-10-2017 o 22:37

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bronq05
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Alfa Crosswagon 1.9 JTDm - była. Jest 159 1.9 120km

Domyślnie

Cytat Napisał radsky Zobacz post
    Ten sposób naprawy M32 to tylko pudrowanie trupa. Ktoś kto zna się na skrzyniach uzna ten sposób naprawy na garażowy.
    Witam. Gość , który się tu reklamuje w ten sposób naprawia skrzynie. W komentarzach ma same pozytywne opinie. Poza tym, czym różni się wymiana łożysk że zrzuconą skrzynia od wymiany ze skrzynią na aucie. Nie jestem mechanikiem ani znawcą ale wydaje mi się że wymieniane są łożyska na wałkach, które są przecież tak czy tak wyciągane na stół w celu zdjęcia łożysk. No chyba że się mylę to przepraszam.
    Pozdro

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał bronq05 Zobacz post
    Witam. Gość , który się tu reklamuje w ten sposób naprawia skrzynie. W komentarzach ma same pozytywne opinie. Poza tym, czym różni się wymiana łożysk że zrzuconą skrzynia od wymiany ze skrzynią na aucie. Nie jestem mechanikiem ani znawcą ale wydaje mi się że wymieniane są łożyska na wałkach, które są przecież tak czy tak wyciągane na stół w celu zdjęcia łożysk. No chyba że się mylę to przepraszam.
    Pozdro
    Chodzi o regulacje luzu, na założonej skrzyni tego nie zrobisz.. Ale tak jak mówisz, są opinie ludzi którzy jeżdżą po takiej wymianie i sobie chwalą.. Też się skłaniam ku temu

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Gzibo
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 16V 2007r.

Domyślnie

Ciekawe, czy tak we wszystkich warsztatach mierzą ten luz jak się zrzuci i zawiezie skrzynie. Podejrzewam, że w większości idą nowe łożyska i tyle.
    Ja na fakturze za naprawę jakoś nie znalazłem pozycji "podkładka szimująca" ani "pomiar luzu wałków". Nie twierdzę, że to źle, stwierdzam tylko fakt

Użytkownik Rowerzysta Avatar konstantyno110
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    159 1.9 16V (150KM) DFP+EGR ON

Domyślnie

Ja polecam kolegę w Tychach który naprawia m32. Podchodzi do tematu rzetelnie i uczciwie. Nie jak większość mechaników tylko jak alfaholik.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Gzibo Zobacz post
    Ciekawe, czy tak we wszystkich warsztatach mierzą ten luz jak się zrzuci i zawiezie skrzynie. Podejrzewam, że w większości idą nowe łożyska i tyle.
    Ja na fakturze za naprawę jakoś nie znalazłem pozycji "podkładka szimująca" ani "pomiar luzu wałków". Nie twierdzę, że to źle, stwierdzam tylko fakt
    Dlatego widzisz... Zrobili pewnie to samo na zrzuconej skrzyni, co kolega robi na samochodzie...

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Zdaje sobie z prawe że to nie jest sposób pro tylko garażowy . Na razie to rozważam - komplet łożysk zamówiłem już hoho temu. A będę wymieniał wahacze i pare spraw więc dekiel skrzyni będzie na wierzchu. ( w krainie której mieszkam za taką akcje w specjalizowanym zakładzie to koszt będzie bliski 4K zł wiec... )

To jak to jest da się ten wybierak spokojnie wyjąć na założonej skrzyni (myślę że tak ale chciałbym to potwierdzić)
    i czy trzeba go wyjąć żeby muc wyjąc wałki ( może nie trzeba i z bańki)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

szukaj postow pampik-a,on opisywal dokladnie i robil zdjecia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    Żeby wyciągnąć wałki musisz ustawić wybierak w pozycję serwisowa A następnie to wyciągnąć. Wtedy dasz radę wyciągnąć walki.
    jeszcze tylo musze obczić co to jest ta pozycja A.

edit:

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    A jestes pewien że chcesz się za to sam zabierać ??
    Najpierw musisz auto ustawić auto dosyć wysoko na kobyłkach. Następnie rozbierasz nadkole od strony kierowcy i wyciągasz taka listwę która łączy sanki z nadwoziem - to właśnie tamtędy wychodzi pokrywa . Ale żeby to zrobić musisz opuścić sanki zawieszenia bo po samej listwie jest za mało miejsca a i tak później trzeba te sanki trochę naciągnąć w dół. Jak masz podparty silnik to idziesz pod maskę i ogólnie musisz sobie zrobić miejsce czyli wyciągasz akumulator i jego podstawę. Dookoła tez odsuwasz części jak rure od IC która idzie do kolektora jak i inne przewody.
    Jak juz zrobiłes miejsce to odkręcasz łapę skrzyni i ja całkiem wyciągasz ( 2 części )

teraz masz dostęp do pokrywy skrzyni.

W tym momencie warto zablokować wybierak w pozycji serwisowej ( na wybieraku sa 2 otwory które trzeba wyosiować i zablokować np wiertłem 6 ) i ściągnąć linki z wybieraka. Teraz odkręcasz wybierak i wyciągasz co na dobra sprawę tez nie jest łatwe. Trzeba nim trochę pokręcić żeby wyszedł a przy okazji nie wybić piast przesuwnych z biegów bo możesz tego nie poskałdac jak to pierwszy raz na oczy widzisz.

Teraz dopiero odkręcasz okolice 20 śrub z pokrywy. Naciągasz lewy bok sanek i wyciągasz pokrywę otworem w nadkolu.

takie znalazłem
    Ostatnio edytowane przez Jambo ; 12-10-2017 o 16:54

Użytkownik Świeżak Avatar Gzibo
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 16V 2007r.

Domyślnie

Kolego, żeby zrobić to porządnie trzeba jeszcze mieć dostęp do porządnej prasy. Inaczej ciężko to wycisnąć a zabawy jest sporo... dlatego ja odpuściłem i oddałem skrzynie do roboty.

Cały tutek z fachowej wymiany łożysk jest na yt, nawet można podpatrzeć fachowe ściągacze. Zdaje się, że dorabianie tego do jednorazowej akcji jest nieopłacalne. A kupić takie raczej niełatwo.