Stosujecie pasty wysokotemperaturowe? ewentualnie jakie?
Stosujecie pasty wysokotemperaturowe? ewentualnie jakie?
Jest smar do montażu tych świec.
Np http://autonet24.pl/pl/p/Smar-bialy-...GKF01-10g/4922
Widziałem też kiedyś NGK. Generalnie polecam stosować.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Kontrolka świec żarowych w akcji od samego początku użytkowania auta(lipiec). Auto paliło na dotyk nawet po nocy -8 to i sobie głowy tym nie zaprzątałem. Ostatnimi nocy temperatura spadała do -22 i potrzebne były dwa kręcenia żeby odpalić więc dałem alfie odpocząć. Zabrałem się do pomiarów i centralka na którą stawiałem okazała się sprawna a wszystkie 5 świec padnięte... Znowu pali jak latem i komunikat zniknął
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A czy Alfa zawsze pokaże błąd jeżeli któraś świeca niedomaga ?
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
W moich przypadkach w byłej 156 i obecnej 159, za każdym razem przy padniętej świecy spiralka świeciła. Odwrotnie mam w 147 wszystkie świece grzeją, a spiralka mruga.
A czy to jest możliwe że np. jedna znacznie słabiej grzeje ? Czy raczej one albo grzeją albo nie ?
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Może tak być, u mnie jedna ze świec nie była spalona lecz miała zbyt wysoką rezystancję (na mrozie zawsze wzrasta - z tego co pamiętam było powyżej 6 omów a nowa ma poniżej 1) i centralka sygnalizowała to błędem. Z pewnością nie grzała jak powinna.
A czy spotkał się ktoś z was z sytuacją, że w zime kontrolka świeciła raz na miesiąc i nic się nie działo złego a jak robi się cieplej (+15) to już kontrolka za każdym odpaleniem wali po oczach? Świece nowe.
może być problem z wiązką lub którąś wtyczką. w zależności od warunków pogodowych może się pojawiać problem.