Mam na myśli post Czalsona. Być może za jakiś czas rzucę okiem na wał oraz zakonserwuję podłogę. Na tą chwilę jest bardzo dobrze. Nosiłem się z zamiarem sprzedaży, jednak poczekalem aż mi przejdzie ☺. Kupiłem od fanatyka modelu i trafił mi się naprawdę bardzo zadbany egzemplarz.
Wysłane gołębiem pocztowym.
Ha ha! Myślałem, że tekst "Wysłane gołębiem pocztowym" jest komentarzem do mojego postakumam już, że do automatyczny podpis
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70F przy użyciu Tapatalka
Nic nie trzeba rozcinać. Regenerowałem wał w r-service i troche ponad 400zł mnie to wyszło. Zrobili za 2 h na poczekaniu. Crossa ma 1,5 roku, ponad 25k przejechane i w 100% potwierdzam to co pisali koledzy Joxer i jaras83. Auto cięższe od zwykłej 156 i juz nie ma takiego kopa, ale napęd to majstersztyk. Już sie nie mogę doczekać zimy
![]()
Wiem co potrafi ten napęd. Nie wiem czym się różni od tego co mam u siebie ale torsen to torsen.
Tyle że ja mam ponad 300KM u siebie i rzeczywiście daje przyjemnosc z jazdy
Ja crossem pomykam codziennie do pracy 40km w jedną stronę i napęd oraz wiekszy prześwit pare razy sie przydał, i chyba nie zamieniłbym na zwykłą 156 pomimo kilku niedogodności z dostępem czesci do crossa. Zawsze ci zostaje jeszcze opcja jtdm z Q2
A ja mam Crossa od trzech miesięcy, 10 tys kilometrów za nami. Wszystko jest do ogarnięcia chyba najdroższe są amorki reszta do dostania bez problemu. Naprawdę polecam.
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
Mój crosswagon 07r z 1.9 jtd cf4 ma klapy wirowe
Siema, kurde dawno tu mnie nie bylo aż zatęskniłem (ale to też znaczy, że Alfka się spisuje)
ja użytkuje Crosa już prawie rok, i oprócz początku troche lipnego, bo wał miałem cały do regeneracji (nie tylko podporę, oj nie nie), amortyzatory przód do wymiany (ale to sprzedający BronQ mi zmniejszył cene o to) no i oczywiście wahacz góra/dół lewy i końcówkę drążka, tak to jeździ super![]()
Dziewczyna i w sumie rodzice jak ich gdzieś wożę mówią że szybciej jeżdżę... że kiedyś tak nie jeździłem (jak miałem Nissana Almere), ale to auto chyba po prostu samo definiuje stylCzuć że jest ciężkie to fakt, i niekiedy zastanawiam sie nad modem i podniesieniem mocy do 180KM, przydało by się, chociaż i tak jest ok.
Jedno co mnie frapuje niekiedy, przeczytał już milion materiałów, bylem u 3 mechaniorów, powymieniałem (dla siebie, nie że sie zepsuło) pare rzeczy, a jednak dalej przy zmianie biegów czuć lekkie puknięcie gdzieś z tyłu. Więc jak większość ludzi którzy to ma, czy to w Crosie, czy w 156 4x4 czy nawet 159 4x4, tez twierdze, że tak musi być. Zostało wszystko sprawdzone milion razy, oczywiście tuleje łapy trzymającej most także zmienione, i dalej coś tam przy szarpnięciu autem leciuuutko puknie, jestem mega wrażliwy na takie rzeczy, auto dla mnie musi być sprawne na 110%, ale stwierdzam już że tak musi być i basta.
Kolejna rzecz na którą kazano mi zwrócić uwagę to rdza. W moim Crossie (oprócz miejsca pod wycieraczką) nie ma w ogóle rdzy, z tego faktu jestem niezmiernie zadowolony (Nissan... ile ja czasu spędziłem na zaprawkach
). Był sprowadzony kiedyś ze Szwajcarii, wiec może to ma jakies znaczenie? Nie wiem. W każdym razie oglądałem 2 Crosy przed zakupem i ten wyglądał najlepiej.
Opisując Crosa chyba trzeba sie skupić na rzeczach, która sa dla niego oryginalne, czyli napęd i podniesiony prześwit. Kilka razy mi to pomogło, często jeżdżę w góry i przy wjeżdżaniu na strome wzniesienie znajomi pytali sie co to jest że Cross przyśpiesza, a oni swoim musieli by zrzucać bieg na niższyFajne uczucie i kilka razy prześwit także pomógł mi zaparkować gdzie inni sie bali. W ogóle czuć takie bezpieczeństwo, napęd na 4 jednak w "awaryjnych" sytuacjach może bardzo pomóc.
Co dużo kosztuje w eksploatacji? Jak już pewnie zostało wspomniane:
Amortyzatory (są też zakłady regenerujące)
Wał
Tylne drążki poprzeczne też są inne niż w 156, miałem jeden zgięty (nawet nie wiem czemu), to ratowałem się używkami
Przód tarcze i klocki, tutaj chyba z werski GT (?). Nie są standartowe jak w 156 i drogie.
Przewody hamulcowe przód (tylko oryginał)
Zderzaki przód, niekiedy szperam sobie po alledrogo zobaczyc co tam nowego z częsciami, i NIGDY nie natrafiłem na używany zderzak przedni. Nowy: 4000zlTakze jak mieć stłuczkę, to nie ze swojej winy
Ogólnie ja bardzo polecam samochód. Nie wiem czemu... mam a nim dalekosiężne plany:
* chce wygłuszyć przód oraz tył auta (jak wiem nawet większość dźwięków w kabinie bierze sie przez tył który nie jest w ogóle wygłuszony)
* Nowe audio całe
* Podnieść mu moc
* Zamiast przewodów gumowych do i z kolektora zastosować dostępne na forum metalowe
Po prostu w tym samochodzie można szyyybko sie zakochać. Nie daje dziewczynie nim jeździć... niedawno zdała prawko, a jak wspomniałem zderzaki to nie przelewki i w sytuacji jakiejś kolizji można by popłynąć... także była zmuszona sobie kupić Fabie![]()
Ogólnie: fajne auto![]()