Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: [156] Pedał hamulca nie odbija

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kozy
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie [156] Pedał hamulca nie odbija

Witam wszystkich. Kilka dni temu oddałem samochód do mechanika i przy okazji dałem mu przednie elastyczne przewody hamulcowe żeby mi wymienił i odpowietrzył, bo nie chciało mi się z tym bawić. Odebrałem samochód i niby wszystko OK. Po przejechaniu kilku kilometrów zauważyłem w lusterku wstecznym, że cały czas świeci mi się światło stopu. Jak podniosę pedał hamulca nogą, to światło gaśnie. Po ponownym naciśnięciu hamulca i puszczeniu go znowu muszę podnieść go nogą, żeby światło zgasło. Dojechałem do domu i zauważyłem, że średnie spalanie dość mocno mi wzrosło no i mam nagrzane wszystkie 4 felgi. Stanąłem autem na lekkiej górce, puściłem pedał hamulca, stop się świeci, auto stoi w miejscu (na luzie). Podnoszę nogą pedał, światłą stopu gasną, auto zaczyna zjeżdżać z górki. Dodam też, że jak podnoszę ten pedał hamulca to za bardzo nie czuję, żebym w ogóle nim ruszył.
    Układ hamulcowy nie jest zapowietrzony, hamuje bardzo dobrze (pedał hamulca bardzo wrażliwy. wystarczy lekko go dotknąć i już hamuje - tak mam od momentu kiedy kupiłem to auto).
    Może ktoś miał podobnie i podpowie mi w czym szukać usterki?

AR 156 sedan lift 2004r 1.9 JTD 16V

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    W-w
    Auto
    Była: 145 1,9JTD '99, Jest: 156 1,9JTD '03/04 115KM

Domyślnie

Spojrz na sam pedał, może sprężynka odpowiadająca za odbijanie już nie daje rady.
    Nie mam pojęcia czy sama masa pedału wystarczy żeby delikatnie wcisnąć hamulce ale czujnik uruchomi na pewno (zapalą się światła stopu).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kozy
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Sprawa wygląda tak, że oddałem auto do mechanika (facet głównie zajmuje się alfami, fiatami i lanciami, więc na naszych włoszkach się zna) i powiedziałem co i jak. Facet wszystko posprawdzał i nie wie o co chodzi. Podpiął auto pod kompa żeby sprawdzić ABS i żadnego błędu nie ma. Robił jakiś test przez komputer (nie wiem dokładnie o co chodzi) i komputer pokazuje, że test wykonano, chociaż nic się nie dzieje. Facet rozkłąda ręce. Mówi, że jeszcze jutro spróbuje mi odpowietrzyć pompę ABSu (albo hamulcową. Nie pamiętam). Aha, no i powiedział, że układ ABSu jest stary. W sensie, że w wersji po lifcie powinien być sporo nowszy. Ktoś ma jakieś pomysły?