Mainstream już się wycofuje ze zwalania wszystkiego na samochody. W tym roku modne są piece opalane węglem.
Mainstream już się wycofuje ze zwalania wszystkiego na samochody. W tym roku modne są piece opalane węglem.
jak dpf nie sprawia problemów to lepiej wywalić programowo tylko egr , kupić na allegro i założyć blachę na egr i tyle ;
jesli natomiast chcesz tego dpfa wycinac , to najlepiej go zdemontować i schować na wszelki wypadek i usunąc z programu , a wstawić jakąś rurę na razie , w razie czego zawsze możesz wgrać z powrotem program z dpf i go załozyć z powrotem .
ja w moim aucie tylko egr usunąłem , no ale ja w germanistanie mieszkam , i tutaj podczas przeglądu wsadza się sondę w wydech i gaz , ale w PL też pewnie się za to wezmą prędzej czy później
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Orientujecie się czy jest możliwość przy demontażu DPF ( opcja z pozostawieniem oryginalnej puszki) wyciągnąć tak wkład aby móc go potem założyć z powrotem?
nie wiem czemu ale uciekł mi kawałek postu A więc znów napisze bo jutro muszę wszystko ogarnąć bo wieczorem kompa mu oddać z auta więc jeśli będzie egr wywalony z kompa to mogę go całkowicie zaślepić blaszka bo jutro będę dorabiał z nierdzewki czy zrobić ja z przelotem ( otworami ) i w którym miejscu ja dokładnie zamontować przed egr ? następna sprawa to dpf czyli wystarczy że go od górnej części rozetnę to wyciągnąć wkład ( bede rozcinał od strony nie widocznej czyli od góry gdzie dpf patrzy na podwozie aby nie było widać ze cos bylo robione) A potem migomat i zespawac ? I ostatnie pytanie bo w dobrej cenie łapek proponuje mi dodać kilka koni ( 20 do 35 ) i caly zabieg by mnie kosztował czyli dpf i egr off plus kilka kucy za 700 zl co o tym myślicie taki zabieg bez hamowni co do sprzęgła i turbo bylo po regeneracji więc byl bym pewny że kilka km mi go nie uwali ale chcial bym tez waszych opinii posłuchać czy warto ??
dajesz zaślepkę pełną, bez żadnych dziurek i uszczelki. tu jest fajny schemat - numer 9 na ryskunku:
http://allegro.pl/42-2-zestaw-zaslep...994874479.html
innych modyfikacji u mnie nie było robionych z tego co się orientuję (czyli nie było tej drugiej zaślepki nr 7 i wywalenia czegokolwiek), i z tego co wiem to chyba większość tylko daje pełną zaślepkę i wywala programowo z komputera.
co do extra kucy. to nie moc jest problemem, bo ona jest w górnym zakresie obrotów przy dużo mneijszym momencie, tylko moment na niskich obrotach (typu 2tyś). bez hamowni i indywidualnego strojenia i zostawienia odpowiedniego zapasu, to ja bym nie cisnął za dużo na dole obrotów, ale jeśli gość ma jakiegoś delikatniejszego softa, to czemu nie?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
dzięki za info czyli z rysunku ktory widzę i jak pisałeś że numer 9 jest u ciebie wynika ze miedzy kolektorem A egr jest zaślepka ? ja chyba zaślepie przed egr z powodu tego ze jak bym kiedyś chcial wrócić do egr to nie będzie łapać syfu i wydaje mi się to za rozsądniejsze miejsce zaślepki oczywiście mog e nie mieć racji mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za pomoc ą co do ilości km jutro jak mu zawiozę kompa to dokladnie zapytam co on o tym mysli i jak myśli skoro nie widząc auta proponuje więcej km i czy da nato gwarancje jeśli bym się zdecydował to tylko po skończeniu auta bede szukał jakiejś dobrej hamowni aby sprawdzić jak to na wykresach wygląda! a i jeszcze jedno bo zapomniałem spojrzeć kompa przy akumulatorku bedzie problem wyciągnąć czy wyjdzie gładko?
- - - Updated - - -
tak jest możliwość dużo obrazów masz na Google.pl masz tam pokazane jak wyciągnąć filtr A w razie czego jak to potem spowrotem zamontować - tak czy siak wszystko musisz liczyć x2 jeśli przyjdzie ci do głowy spowrotem go umieścić i pamietaj wywalić to programowo bo mimo braku filtra komp i tak bedzie dawał impuls na wypalanie!
- - - Updated - - -
ja myślę dac zaślepke w tym miejscu co ukazane jest na tej aukcji ?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5001965170
taniego węgla (flot/miał) z tego co wiem juz w kilku województwach nie kupisz - z tego co słyszałem śląskie, małopolskie i opolskie, za jakiś czas pewnie i reszta kraju dołączy. kierunek jest na mniej zanieczyszczeń, stąd będą też brali się za DPFy, a też za niedługo w UE mają wprowadzić wymóg odpowiednika DPF do silników benzynowych. taki jest trend, i stąd wycinając dziś DPF myślę że możemy zrobić sobie problem na za np 2 lata bo będzie trzeba go znowu montować, albo np ludzie nie będą chcieli kupić auta bez DPF.
- - - Updated - - -
tak, między EGR a kolektorem - z tego co widziałem to Cinek wkładał mi tyko tam zaślepkę (choć też mu nie patrzyłem na ręce cały czas, więc na 100% nie powiem). nie potrafię skomentować potrzeby czy sensu dawania zaślepki z drugiej strony.
co do modu, mi nie bardzo chodzi o to żebyś poznał kreski po chipie, jakie to ma znaczenie ponad możliwość pochwalenia się na forum. bardziej chodziło mi o to żeby porównać co było, a co jest, dół tak wystroić żeby nie było nic więcej niż w serii, poszukać też gdzie jest moment że robią się uślizgi albo dwumas nie daje rady, i te zakresy z odpowiednim marginesem osłabić itp. tego się nie bardzo da zrobić wgrywając jakiegoś gotowca albo na ślepo podkręcając doładowanie i inne parametry ECU.
dlatego zasugerowałem że jeśli robisz gotowca i bez indywidualnego strojenia przez gościa który zna się na tuningu (a nie na przestawianiu suwaków w sofcie) toco najwyżej wgraj jakiś lżejszy program.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
ok dzięki kolego ze poświęciłeś mi czas i wszystko wyjaśniłeśja juz jestem w połowie zabawy , zaraz wycinam wkład z dpf potem migomat i gotowe . Co do tych koni masz rację wykresy są zbędne ponieważ wszystko trzeba wystroić pod auta ale pisałem wyżej jestem zielony w temacie juz nie dzięki twoim wyjaśnienią jeszcze raz wielkie dzięki - a jak będę dziś u niego to dokładnie sie zapytam o granice itd. aby poprostu mi naświetlił swoją wizję jak on to widzi .
Tyle, że duży problem to po prostu palenie śmieciami. Nie wiem jak u was, ale u mnie w sezonie letnim w dniu odbioru odpadów worków z plastikami przed posesjami stoi po kilka sztuk, a w sezonie zimowym albo jeden albo wcale. Część osób podłączonych jest do miejskich gazociągów, ale oszczędzają przepalając w piecach odpadami.kierunek jest na mniej zanieczyszczeń
Póki co nie mają się jak brać. Polskie rozporządzenia dotyczą emisji dla diesli sprzed 2008 i po 2008 roku. Żadna z nich nie dotyczy DPF, ponieważ w 2008 roku nie był on obowiązkowy. Jeśli silnik nie dymi, to nie mają się jak wziąć, bo mają tylko mierniki zadymienia. W dodatku sposób przeprowadzania badania jest dość ryzykowny, wymaga bowiem wprowadzenia trzykrotnego silnika na maksymalne obroty i utrzymania go tak przez 1,5 sekundy. Chyba, że zmienią się przepisy, ale nie sądzę, bo jednak właściciele diesli to spory elektorat, a za chwilę dołączą do nich właściciele aut benzynowych.stąd będą też brali się za DPFy
Od września 2017 roku każde nowe auto homologowane w UE musi mieć taki odpowiednik (GPF).a też za niedługo w UE mają wprowadzić wymóg odpowiednika DPF do silników benzynowych