Strona 29 z 42 PierwszyPierwszy ... 192021222324252627282930313233343536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 416

Temat: Dołożenie czujników parkowania (Parktonic)

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Dokładnie tak jak piszesz, najlepiej zmierzyć gdzie mają być otwory i jazda, koszyki są klejone od środka.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał MatiMatteo Zobacz post
    Gdzie można przeciągnąć przewody od czujników do centralki? Są jakieś otwory do przeprowadzenia przewodów w tylnym pasie?
    We wnęce koła zapasowego, na tylnej ściance, po prawej stronie masz uszczelkę z dwoma wiązkami. Wiercisz w niej dziurę najpierw wiertłem o odpowiedniej średnicy do kabla, jak musisz przeciągnąć. Jeśli kabel jest dość gruby i ciasno wchodzi to przesmaruj go czymś. Tylko uważaj przy wierceniu, żeby nie uszkodzić bocznych kabli. Ja to robiłem wkrętarką na wyjętej uszczelce, trzymając ją w kombinerkach.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20171004_007aa.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	76.6 KB
ID:	236116  

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Konstancin-Jeziorna
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Podpinam się pod temat po przekopaniu tematu...

Ostatnio kilka razy zdarzyło się, że po wrzuceniu biegu wstecznego sygnalizowało przeszkodę, chociaż nic nie było (złożyłem to na deszcz). Wczoraj po uruchomieniu auta wyskoczył komunikat "Parking help not available" i stosowna ikonka oraz sygnał dźwiękowy (inny niż przy przeszkodzie) po uruchomieniu auta lub włączeniu biegu wstecznego. Prawdopodobnie padł mi prawy czujnik z tyłu (nie ma charakterystycznego cykania) i potwierdziło to podpięcie pod komputer - błąd C1004.

Chcę wymienić czujnik na używany oryginalny w kolorze lub oryginalny nowy do malowania.

Potwierdźcie mi proszę parę faktów z tego obszernego tematu:
    1. Czujnika nie da się wymienić (skontrolować styku wiązka-czujnik) bez ściągania zderzaka?
    2. Oryginalny czujnik (~150 zł) trzeba pomalować - to się robi samodzielnie sprayem czy tylko lakiernik? W przypadku sprayu jak dobrać kolor?
    3. Nie ma sensu uruchamiać wyświetlacza między zegarami przy posiadaniu tylko tylnych czujników parkowania, bo trochę wariują. Mimo wszystko chciałbym zobaczyć gdzie się to włącza/wyłącza - gdzie to znajdę w MES?

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

1. Nie da sie, zatrzaski i wiązka od wewnątrz.
    2. Używany koło 50zł pod kolor albo malować sprayem wkładając uszczelkę w szczelinę.
    3. Zakładka Body i w opcjach proxy, później zrobić proxy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

https://www.olx.pl/oferta/czujnik-pa...5-IDdTTzb.html
    Są też dostępne na allegro. Kupowałem je kilka razy i miały te same oznaczenia co oryginał czyli pochodzą z tej samej fabryki co czujnik kupowane np w ASO...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pilzner Zobacz post

2. Oryginalny czujnik (~150 zł) trzeba pomalować - to się robi samodzielnie sprayem czy tylko lakiernik? W przypadku sprayu jak dobrać kolor?
    Numer lakieru masz na wewnętrznej stronie klapy bagażnika po prawej stronie. Najlepiej sobie dorób lakier w sprayu. W mojej okolicy to koszt 35 zł a masz wtedy kolor identyczny z oryginałem i przyda się może kiedyś na zaprawki itp.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar looker_
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR159 2.2JTS Sportwagon 2007

Domyślnie

Hej.
    Czy ktoś z forumowiczów mógłby zapodac zdjęcie wtyczki od wiązki parktronika, ktora trzeba wpiąc we wtyczke z tyłu auta pod zderzakiem(ewentualnie rowniez zdjecie tej wtyczki)? Probuje dolozyc w przedliftowej 159 OEMowe czujniki tylne, ale nie pasuja mi wtyczki(obie maja po 6 pinów).... Zakupilem używaną wiązke (z kablem do oswietlenia tablicy rej, u mnie byl do tego osobny kabel) I ta wtyczka pasuje(3Piny)- chociaz po podlaczeniu krzyczy zeby sprawdzic oswietlenie tablicy (nie swieci).

Zdaje sie ze kupilem uszkodzona wiazke i na dodatek z jakiejs dziwnej wersji(anglik?? Nie mam pojecia) tak czy inaczej wtyczki nijak nie pasuja, zakladam ze w moim aucie jest przygotowane pelne okablowanie pod PDC, wtyczki do modulu sa OK-juz je podlaczylem.

Bede wdzieczny za pomoc, dołączam zdjecia oby wtyczek i wiązki.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał looker_ Zobacz post
    Hej.
    Czy ktoś z forumowiczów mógłby zapodac zdjęcie wtyczki od wiązki parktronika, ktora trzeba wpiąc we wtyczke z tyłu auta pod zderzakiem(ewentualnie rowniez zdjecie tej wtyczki)? Probuje dolozyc w przedliftowej 159 OEMowe czujniki tylne, ale nie pasuja mi wtyczki(obie maja po 6 pinów).... Zakupilem używaną wiązke (z kablem do oswietlenia tablicy rej, u mnie byl do tego osobny kabel) I ta wtyczka pasuje(3Piny)- chociaz po podlaczeniu krzyczy zeby sprawdzic oswietlenie tablicy (nie swieci).

Zdaje sie ze kupilem uszkodzona wiazke i na dodatek z jakiejs dziwnej wersji(anglik?? Nie mam pojecia) tak czy inaczej wtyczki nijak nie pasuja, zakladam ze w moim aucie jest przygotowane pelne okablowanie pod PDC, wtyczki do modulu sa OK-juz je podlaczylem.

Bede wdzieczny za pomoc, dołączam zdjecia oby wtyczek i wiązki.

Zdaje sie ze nie zaladowalo sie zdjecie wtyczki ktora wychodzi z auta.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Temat sie wyjasnił, wtyczki sa te same tylko wtyczka od PDC wychodzaca z auta byla zaślepiona(pustą nie podlaczoną wtyczką identyczną jak ta z wiazki ze zderzaka)...

Parktronik dalej niestety nie dziala, czujniki i moduł na 99% sa sprawne, wtyczki wewnatrz auta tez, pozostaje wiec wiazka która kupiłem musi byc trafiona albo ewentualnie wtyk z auta (chociaz byl zaslepiony).

Nic bede walczyl dalej.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał looker_ Zobacz post
    Temat sie wyjasnił, wtyczki sa te same tylko wtyczka od PDC wychodzaca z auta byla zaślepiona(pustą nie podlaczoną wtyczką identyczną jak ta z wiazki ze zderzaka)...

Parktronik dalej niestety nie dziala, czujniki i moduł na 99% sa sprawne, wtyczki wewnatrz auta tez, pozostaje wiec wiazka która kupiłem musi byc trafiona albo ewentualnie wtyk z auta (chociaz byl zaslepiony).

Nic bede walczyl dalej.

Samo fizyczne podłączenie nie wystarczy należy włączyć funkcje przez FES /MES i wykonać procedurę proxy

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Samo fizyczne podłączenie nie wystarczy należy włączyć funkcje przez FES /MES i wykonać procedurę proxy

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    Tak wiem. Juz to zrobilem w sumie(na probe) MES wyrzuca mi bledy z czujnikami i z oswietleniem tablicy rej. Prawdopodobnie przez uszkodzona wiazke. Musze poszukac innej ktora bedzie OK.