Strona 63 z 94 PierwszyPierwszy ... 13535455565758596061626364656667686970717273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 936

Temat: usunięcie klap wirowych - wady i zalety

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja takiego błędu nie mam, podstawa to że nastawnik klap musisz zostawić na miejscu i podłączony, żeby komputer go widział. Tak samo EGR, możesz zaślepić ale nie możesz odłączyć wtyczki. Skoro masz błąd jak jest chłodno/wilgotno, to może problem szczelności wtyczki i kompowi coś nie pasuje w sygnale. Przedmuchałbym kontaktem i może dodatkowo uszczelnił. A klapa gasząca ma elektronikę w takim miejscu, że leci do niej olej w przypadku rozszczelnienia się oringu między rurą dolotu a podstawą klapy gaszącej, co też może prowadzić do takich dziwnych objawów.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Ja takiego błędu nie mam, podstawa to że nastawnik klap musisz zostawić na miejscu i podłączony, żeby komputer go widział. Tak samo EGR, możesz zaślepić ale nie możesz odłączyć wtyczki. Skoro masz błąd jak jest chłodno/wilgotno, to może problem szczelności wtyczki i kompowi coś nie pasuje w sygnale. Przedmuchałbym kontaktem i może dodatkowo uszczelnił. A klapa gasząca ma elektronikę w takim miejscu, że leci do niej olej w przypadku rozszczelnienia się oringu między rurą dolotu a podstawą klapy gaszącej, co też może prowadzić do takich dziwnych objawów.
    P2014 to błąd pozycji nastawnika, a nie błąd jego obwodu. Czyli kolega ma problem z tym, że w niższych temperaturach on się zacina. Więc nie ma różnicy, czy wtyczka jest czy jej nie ma.
    EGR można zaślepić i w zależności od sposobu wyłączenia można lub nie można go odłączyć.
    Klapa gasząca nie ma z tym nic wspólnego. Ma inne błędy DTC.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9JTDm 16v SW 2006/ 159 2.0 JTDm 2010/ Giulietta 1.4 120 KM 2014

Domyślnie

Cześć Panowie,

mam problem z moimi klapami wirowymi. Kilka dni temu dałem do usunięcia z aluminiowego, przedliftowego kolektora. Okazało się, że nie mam tam żadnej klapki, a pozostały tylko ośki. Przeczytałem cały wątek ale dalej mam mętlik w głowie, co z tym dalej zrobić. Przedliftowe klapki podobno za często się nie urywały, a u mnie urwały się wszystkie? Czy jest szansa, żeby urwały się wszystkie, wpadły do silnika, a auto dalej jeździ? Co prawda czasem autko zakręci chwilkę dłużej, coś tam też delikatnie puka przy silniku, ale nie wiem czy to ma związek z klapkami (nigdy wcześniej nie miałem diesla). Auto mam od niedawna i po rozmowie z poprzednim właścicielem, który jeździł 4 lata, dowiedziałem się że podobno klap nie ruszał. Co robić dalej? jeździć? rozbierać silnik i szukać resztek klap? Turbo było regenerowane w 2012r, wszystkie wtryski w normie. Przebieg 220tyś

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

pewnie jeszcze wczesniejszy wlasciciel usunal bez usuwania osiek i zaslepiania dziur. w tych kolektorach klapy sie nie urywaly wiec nie ma obawy.
    ruchoma jest tylko klapka/oska na 3 cylindrze, o ile nie rozlaczyl z silniczkiem sterujacym albo jego jakos nie wyprogramowal/odlaczyl. mysle ze jesli sterowanie faktycznie nie dziala(nie rusza oska na 3 cylindrze)to mozesz zostawic jak jest. no chyba ze sa nieszczelnosci na oskach, ale raczej sie nie spodziewam bo one nawet jesli kiedys byly to sie zapewne zalepily sie juz syfem (chyba ze egr byl tez zaslepiony i nie syfilo juz tak i ciagle jest nieszczelnosc)

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Auto jest już na czyszczeniu kolektora/ usuwaniu klap (w tym wypadku ośki) i zaślepieniu egr. Przynajmniej wyeliminuję nieszczelności jak już się za to mechanik zabrał. Dzięki za odpowiedź, bo nie ukrywam, że ciśnienie mi mocno skoczyło jak usłyszałem, że nie ma 4 klapek

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Elek Zobacz post
    Auto jest już na czyszczeniu kolektora/ usuwaniu klap (w tym wypadku ośki) i zaślepieniu egr. Przynajmniej wyeliminuję nieszczelności jak już się za to mechanik zabrał. Dzięki za odpowiedź, bo nie ukrywam, że ciśnienie mi mocno skoczyło jak usłyszałem, że nie ma 4 klapek
    Zastanów się czy warto płacić i reanimować coś co może być smietnikiem. sprawdź kompresję skoro już wiesz ze ich nie ma. Były też przypadki że klapy utknely e głowicy. Szkoda to składać moim zdaniem ja bym szukał klapek jeśli kompresja jest ok

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    pewnie jeszcze wczesniejszy wlasciciel usunal bez usuwania osiek i zaslepiania dziur. w tych kolektorach klapy sie nie urywaly wiec nie ma obawy.
    ruchoma jest tylko klapka/oska na 3 cylindrze, o ile nie rozlaczyl z silniczkiem sterujacym albo jego jakos nie wyprogramowal/odlaczyl. mysle ze jesli sterowanie faktycznie nie dziala(nie rusza oska na 3 cylindrze)to mozesz zostawic jak jest. no chyba ze sa nieszczelnosci na oskach, ale raczej sie nie spodziewam bo one nawet jesli kiedys byly to sie zapewne zalepily sie juz syfem (chyba ze egr byl tez zaslepiony i nie syfilo juz tak i ciagle jest nieszczelnosc)
    Pytanie czy ten poprzedni nie zmieniał kolektora.

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Inny mechanik twierdzi, że nie ma szans żeby żadna z 4 klapek nie uszkodziła silnika, oraz żeby odpadły wszystkie 4 w przedliftowym kolektorze. Szukanie wiąże się ze sporymi kosztami, czy jest sens jeśli silnik pracuje raczej normalnie i dobrze się zbiera?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Elek Zobacz post
    Inny mechanik twierdzi, że nie ma szans żeby żadna z 4 klapek nie uszkodziła silnika, oraz żeby odpadły wszystkie 4 w przedliftowym kolektorze. Szukanie wiąże się ze sporymi kosztami, czy jest sens jeśli silnik pracuje raczej normalnie i dobrze się zbiera?
    I ma rację.Nie ma takiej możliwości by urwało cztery klapy i zawory i turbo zostały całe.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Pytanie czy ten poprzedni nie zmieniał kolektora.

Kolektory MM zaczęto montować w 2007 roku.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    I ma rację.Nie ma takiej możliwości by urwało cztery klapy i zawory i turbo zostały całe.

- - - Updated - - -

Kolektory MM zaczęto montować w 2007 roku.
    Mam auto 2006 listopad i jest już kolektor plastik

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON