Strona 34 z 48 PierwszyPierwszy ... 242526272829303132333435363738394041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 477

Temat: Blue&Me upgrade i zmiana języka

Użytkownik Rowerzysta Avatar Napior1516
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159 SW 2.4 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaJunior Zobacz post
    Cześć,
    Kolega mateuszszar powyżej opisał procedurę aktualizacji firmware. Ale firmware zaktualizuje Ci się w języku, który posiadasz.
    Język zmienia się innym plikiem. Jako młodziak na forum nie mogę wkleić linka, więc podpowiem jak znaleźć plik aktualizacji języka (bo sam dość długo szukałem i znalazłem w sumie przypadkiem):
    - na stronie B&M wchodzisz w SUPPORT --> DOWNLOAD (oczywiście po wyborze marki Alfa Romeo)
    - wybierasz 'Car model: 159',
    - klikasz 'APPLICATIVE',
    - dalej wybierasz 'B&M generation: First gerenation', 'B&M Model: Blue&Me NAV' (nawet jeśli dane Twojego systemu są inne) i pojawia się poniżej opis zatytułowany 'Language settings aplication'.
    - Kliknięcie w tekst otwiera stronkę z linkami do aktualizacji językowych. Klikasz w POLSKI i pobierasz ZIPa.

W ZIPie jest plik aktualizacyjny i instrukcja aktualizacji. Weź nie za duży pendrive (kilka GB) i sformatowany na FAT32 bez żadnych innych plików. Postępuje według instrukcji, ale w skrócie:
    - rozpakowujesz ZIPa na pena,
    - podłączasz do B&M, włączasz zapłon i czekasz na komunikat, że zakończono
    - wyłączasz, włączasz zapłon i Pani Alfa gada (i słucha) po polsku.

Po zmianie języka możesz aktualizować firmware, ale ja bym to robił tylko w sytuacji, gdy stwierdzisz, że coś Ci nie działa (telefon się nie paruje itp.). Mi po aktualizacji FW przestało czytać niektóre pliki MP3, które wcześniej chodziły bez problemu.
    Jeśli się zdecydujesz, to na tej samej stronie:
    SUPPORT --> DOWNLOAD wybierz tylko model samochodu (159) i kliknij "Start update". Dostaniesz instrukcje co robić, a w skrócie wygląda to tak:
    - ściągasz i rozpakowujesz na pustego pena 'blueandmeconfigurator',
    - podpinasz do B&M w Alfie i włączasz zapłon (B&M zachowuje się podobnie jak przy zmianie języka i zapisuje na penie plik 'BMConf' - zapisuje tam wszystkie dane dotyczące systemu łącznie z językiem instalacji, dlatego lepiej najpierw zaktualizować język do polskiego),
    - wracasz na stronę blue and me, wciskasz 'Upload file' i wrzucasz plik BMConf z pena (żeby się nie nabiegać, najlepiej pójść do Alfy z laptopem z dostępem do neta),
    - strona rozpoznaje wersję Twojego systemu i wskazuje Ci do pobrania odpowiednią wersję pliku aktualizacyjnego Firmware,
    - ponownie rozpakowujesz ZIPa na PUSTEGO pena, podpinasz do Alfy i włączasz zapłon - tym razem aktualizacja trwa duuużo dłużej niż przy języku, więc się nie zniechęcaj. Jeśli nie wyskoczy błąd 'BAD USB' (czy coś w tym stylu) to czekaj - nawet z 15 minut.

Powodzenia

P.S. Rozpisałem się trochę, ale nie widziałem wcześniej kompleksowej instrukcji.
    Dzięki za instrukcję dzięki Tobie wiem żeby najpierw aktualizować język.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    była Alfa 159, 1,9 TDm, 16V, 150KM, 2007 jest 159 2.0, 2011 rok

Domyślnie

Cytat Napisał Napior1516 Zobacz post
    Dzięki za instrukcję dzięki Tobie wiem żeby najpierw aktualizować język.
    Dzisiaj zaktualizowałem firmware a jutro zamierzałem zmienić język, taka kolejność jest błędem?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nie, chyba większość tu na forum robi najpierw update to 5.5 potem do 5.6 a potem dopiero język, takie instrukcje ja znalazłem i tak robiłem u siebie. słyszałem że w odwrotnej kolejności przywróci język z jakim auto wyszło z fabryki (tylko słyszałem, nie wiem na pewno) i trzeba będzie i tak jeszcze raz wgrywać język na koniec.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159 SW 2.4 JTDM

Domyślnie

Udało się nauczyć ją języka polskiego. Ale łatwo nie było dwa pendrive o pojemności 1GB nie współpracowały przy próbuje wgrania języka polskiego pojawił się komunikat "english language unavailable" a cały system padł. Na szczęście udało się naprawić go wgrywając język polski przez pendrive 512 mb Kingston. Już na tym zostawiłem system blue &me w mojej 9 działa gada po polsku i tyle mi starczy.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Napior1516 Zobacz post
    Udało się nauczyć ją języka polskiego. Ale łatwo nie było dwa pendrive o pojemności 1GB nie współpracowały przy próbuje wgrania języka polskiego pojawił się komunikat "english language unavailable" a cały system padł. Na szczęście udało się naprawić go wgrywając język polski przez pendrive 512 mb Kingston. Już na tym zostawiłem system blue &me w mojej 9 działa gada po polsku i tyle mi starczy.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
    Jeszcze pytanie: masz Instant Nav czy Connect Nav+

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomek2234 Zobacz post
    Jeszcze pytanie: masz Instant Nav czy Connect Nav+
    Sam sobie odpowiem, przy Instant Navi udało się, gada po polsku. A czy wyświetlacz między zegarami można zaktualizować na polski?

Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159 SW 2.4 JTDM

Domyślnie

Ja mam tylko samo B&M bez navi.

Użytkownik Świeżak Avatar oran
    Auto
    159 1750 Turbo Benzina 2011 rok, sedan

Domyślnie

Chciałem tylko zameldować, że używałem 32gb pendrajwa tyle, że w miarę markowego bo kingston - nie jakiś chińczyk za 10 zł

Wszystko po kolei 5.5 -> 5.6 -> Polski język. Poszło bez problemów

No może error code: 10 bo trza było najpierw 5.5 wgrać, ale to się nawet w logu na pendrajwie zapisało, że 5.5 najpierw przed 5.6 wymagane.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Witam.
    Właśnie udało mi się przeczytać cały wątek o upgrade B&m I doszedłem do wniosku że nikt nie opisał mojego przypadku. Mam B&M z USB w schowku logo Windows. Przy starcie zgłasza się blue &Me . Widać urządzenie bm w wyszukiwaniu urządzeń na telefonie. Licznik kilometrów mruga. Próbowałem zapodac mu pendrive z konfiguratorem i zapisało plik xml . Wczytałem na stronie i komunikat update is not needed albo coś w tym stylu. Obejrzałem sobie ten plik xml
    <BlueAndMeInfo>
    <CarType>-----</CarType>
    <Configuration>ZZZZZ</Configuration>
    </BlueAndMeInfo>

czyli chyba nie zapisało poprawnie wersji firmware. Przy próbie zapodania jezyka wywala najpierw Polish language unavailable a potem zaraz English language unavailable. Odtwarzacz media player jest chyba nieobecny bo nie widzi MP3. Czy ktoś ma jakieś pomysły. A jeszcze bm ma ta pseudo nawigacje.model centralki to 50514602. Radio bez MP3 z przyciskiem mute.
    Ostatnio edytowane przez bratmat ; 28-01-2018 o 15:22 Powód: Dokładniejsze dane

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

mrugający licznik km dziennych, to sygnał, że ilość centralek zapisanych w komputerze głównym nie zgadza się z stanem faktycznym. Albo ktoś dokładał jakąś centralkę, albo została wyjęta (ewentualnie wymieniona). Jedną z takich centralek może być np B&M.
    Nie ma wyjścia. Trzeba podłączyć MES i odczytać, z jakimi centralkami komputer się widzi. Jeśli którejś nie widzi -> to trzeba zrobić PROXY (czyli przepisanie na nowo listy centralek). To nie trwa długo i nie jest raczej skomplikowane. Potrzebny jest kabel ELM, komputer z programem (MES), i trochę czasu.