W żadnym wypadku nie wybrał bym się po 159 bez mesa chociażby.
W żadnym wypadku nie wybrał bym się po 159 bez mesa chociażby.
W moim przypadku wstępna diagnostyka przy zakupie była mniej więcej ok,dopiero hamownia zweryfikowała nie trzymanie serii.Jak nie masz laptopa i kabla to zwykły ELM z alleg. na bluetooth i alfaobd ze sklepu play na androida w niej sprawdzisz korekty(lejący wtrysk może wypalić dziurę w tłoku),częstotliwość wypaleń dpf,orientacyjny przebieg z hodometra,czy występują błędy,itp.Poproś sprzedającego aby motor był zimny,sprawdź szczeliny na masce,drzwiach,klapie,szyby czy są takie same,komora silnika czy jest sucha itp.tak w skrócie lub zleć to firmie koszt około 250zł.
Może uda się załatwić aby zaprzyjaźniony mechanik wybrał się ze mną na oględziny. Doradzcie mi proszę która z tych 2 podaanych przeze mnie alf wg Was jest bardziej warta uwagi. Ja póki co mam jeszcze straszny mętlik w głowie.
Tak, wiem że jestem upierdliwy ale proszę Was spójrzcie jeszcze raz na te 2 egzemplarze i powiedzcie który z nich powinien być samochodem pierwszego wyboru. W niedzielę będę mógł zobaczyć tylko jedno auto.
1. https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#fe03c1ff33
2. http://www.otomoto.pl/oferta/alfa-ro...tml#13b65ead9f
Która oferta jest bardziej atrakcyjna?? Cenowo ?? Jakościowo?? I ogólnie jakbyście kupowali dla siebie to który bardziej zwróciłby Waszą uwagę.
Ostatnio edytowane przez Lethe ; 19-01-2018 o 20:51 Powód: korekta
Mały update. Poczytałem jeszcze na forum, przespalem się z tym i postanowiłem na ten czas odpuścić sobie silnik 2.4 ze względu na dużo wyższe koszty ewentualnych napraw.
Jakby udało mi się kupić tą 1.9 za 20k to byłby to dobry interes?? Z opisu wydaję się naprawdę spoko, przynajmjiej wg mnie![]()
I jak udało sie obejrzeć jedno z tych aut? Doszło do transakcji?
Obejrzałem obie alfy, tak na spontaniePonad 500km ztobione i nie kupiłem zadnej. Ta 1.9 bardzo zaniedbana w środku, blacharsko była robiona ewidentnie, do tego miala jakis maly wyciek na silniku. Aczkolwiek podczas jazdy probnej silnik pracowal rowno. Osoby które były ze mną odradzily mi zakup. 2 godziny i 160km Później obejrzałem 2.4. Jest śliczna na zewnątrz i w środku. Przy pierwszym rozruchu złapała zawiechce, szwagier mówił że wydała dźwięk jakby cylinder mial wyskoczyc. Jazdy próbnej nie bylo bo okazało się że samochód jest jeszcze do opłat co stawia g trochę po za moim zasięgiem cenowym. Zdecydowalismy na ten czas sobie odposcic i byc może jeszcze wrocic z mechanikiem ktory podepnie się pod kompa. Aby ja kupic musieli by zejsc z 2k z ceny ale wydaje mi się że tyle nie wytarguje
Mimo wszystko wciąż boję się silnika 2.4. Reasumujac wciąż szukam do kupna alfy 159
![]()
Dzięki wielkie za odpowiedź. Jadę w piątek do Warszawy i też chciałem przy okazji obejrzeć tą w 1.9 z Garwolina bo wydawała się ok. Sprzedający wysłał mi od niej z 6 faktur na maila odnośnie napraw oraz raport z historiapojazdu gov pl i auto wydawało się w miare legitne choć zastawia spora ilość właścicieli pojazdu (on jest bodajże 4 czy 5). Jeszcze raz dziękuję, zaoszczędziłeś mój czas![]()
Ja już byłem nastawiony na to że ją kupię, ten podwójny wydech robi robotę. Niestety jak zajrzałem do środka to czar prysl. Zapewne to nie ostatni zawód w poszukiwaniach. Daj znać jak zakończą się Twoje oględziny w wawie.